Oko 2.000 službenika na pogrešnim mestima

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
BEOGRAD - Da je srpska administracija organizovana kao uspešno preduzeće, ne bi 15 sekretarica, recimo, radilo za 15 beogradskih funkcionera iz Gradskog veća, nego najviše jedna ili dve, kaže za “Blic” Miroslav Čučković iz Ujedinjenih regiona Srbije, koji brojnim primerima pokušavaju da ubede javnost i koalicione partnere da bi podela Srbije na sedam regiona, umesto na 29 okruga, učinila državu efikasnijom.

Za rad 29 upravnih okruga iz budžeta će biti izdvojeno 439,34 miliona dinara

Za funkcionisanje 29 upravnih okruga u Srbiji iz budžeta će ove godine biti izdvojeno 439,34 miliona dinara. Svaki od regiona ima svoju administraciju, ali i zaposlene u republičkim organima, poput raznih savetnika i inspekcija (prosvetne, zdravstvene, tržišne, vodoprivredne, tri vrste zdravstvenih inspekcija, inspekcije rada...). Inspekcije istovremeno postoje i na opštinskim nivoima. Racionalizacija državne uprave sprovedena prošle godine smanjila je broj administrativaca u okruzima i u inspekcijama, ali je on i dalje prevelik. Nemoguće ga je smanjiti uz postojeću administrativnu organizaciju Srbije.
Potrebno prepakivanje

- Pre nego što sam postao član Gradskog veća Beograda, radio sam u privatnoj firmi, gde je jedna sekretarica vodila posao za nas 12 menadžera i zaista nema razloga da bude drugačije. Sa sadašnjom organizacijom na 29 okruga i podelom nadležnosti, gde svaki načelnik okruga mora da moljaka u ministarstvu za, recimo, asfaltiranje regionalnog puta, ne može da se racionalnije iskoriste ljudi. Od 1.500 do 2.000 zaposlenih administrativaca u okruzima trebalo bi prepakovati i drugačije raspodeliti da bi bili efikasniji - kaže Čučković za “Blic”.„Delegirani” službenici

Broj zaposlenih u samim upravnim okruzima smanjen je, kako za “Blic” kažu sami načelnici, “na minimum”, na desetak do 15 zaposlenih u proseku, zavisno od veličine regiona. Ali broj postaje alarmantan kad mu se dodaju zaposleni koji su tu delegirani iz ministarstava. Na primer, Šumadijski okrug ima 14 stalno zaposlenih i 88 zaposlenih iz republičkih organa.- U Južnobanatskom okrugu, koji je drugi po veličini u Srbiji, imamo deset zaposlenih u administraciji i ne vidim da bi broj mogao da se smanji. U inspekcijama ima zaposlenih oko 80, ali o tome odlučuju ministarstva. Na osnovu statistike iz pisarnice lako se može proveriti da li je njihov rad efikasan, ali smatram da je u sadašnjim uslovima njihov broj adekvatan - kaže za “Blic” Ivica Žarkov, načelnik Južnobanatskog okruga.Manjak inspektora

U ministarstvima tvrde da je broj inspektora koji su izmešteni u okruge i po opštinama čak manji nego što posao zahteva. U Ministarstvu rada iznose primer da imaju svega 281 inspektora rada, uključujući drugostepeni nivo u situaciji kada po celoj Srbiji otpuštaju radnike, zakidaju na platama, socijalnim ili drugim pravima. U Ministarstvu zdravlja takođe kažu za “Blic” da se njihovi inspektori ne dupliraju na okružnom i opštinskom nivou.- Zdravstvena, sanitarna inspekcija i inspekcija za lekove i medicinska sredstva rade na teritoriji cele zemlje, a planovi radova se prave godinu dana unapred. Inspekcijski nadzori obuhvataju sve ustanove i poslodavce u svim regionima koji su u nadležnosti Ministarstva zdravlja, tako da nema preklapanja u njihovom radu - kaže za “Blic” Ana Vuksanović, portparol Ministarstva zdravlja.


Na plate po regionu ode 80 miliona
- Ako se uzme da je prosečna neto plata jednog zaposlenog 40.000 dinara, to na godišnjem nivou samo za bruto plate administracije za jedan okrug, poput Šumadijskog, iznosi 80 miliona dinara. Na to treba dodati i službene automobile, kancelarijski materijal, održavanje, stručna usavršavanja, dnevnice, opremu, komunalije, mobilne telefone - kaže za “Blic” Marko Selaković, portparol Ujedinjenih regiona Srbije, iznoseći očiti primer moguće uštede ako se umesto 29 okruga organizuje sedam regiona.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/228509/Oko-2000-sluzbenika-na-pogresnim-mestima

Прво запосле рођаке,пријатеље и партијске колеге а после се праве блесави по медијима,као у овом чланку.Коме требају и ови пи арови што млате о вишку запослених?Зар нису и они вишак вишкова?
 
overavaju fotokopije?
haha

e sad sam posle deceniju ipo prvi put pogledao drugi dnevnik na satelitskoj...
yebote mis, izaso sam iz tastove kuce zesci optimista... to bre 5 milijarde se ocekuju da dodju u srbiju u vidu stranih investicija, vojna industrija ostvarila ogroman suficit, danci daju nasoj vojsci 5 bilijona trilijardi, hrvati procesuiraju mrtvog tudjmana, opozicija se svadja ko cigani a nenaplativa dugovanja gradzana su svega 3% visa ove godine, sto je tajni blip...

e stvarno, malo mi je sad teze da se ljutim na ove tadije ovde, pa nije lako to tako gledati i ostati mentalno zdrav
 

Back
Top