Око 19 одсто младих у БиХ није прочитало ниједну књигу

Poruka
21.098
Социолог Јусуф Жига каже да млади у БиХ, у вредносном смислу, у први план стављају каријеру, физички изглед и самосталност и уклапање у модерне трендове

nezaposlenost-demonstracije-696x456.jpg

Сарајево – Више од 60 одсто младих људи у БиХ је незапослено и већина њих земљу у којој су рођени доживљава као амбијент који жели да напусти и то, углавном, заувек. О томе сведоче и из дана у дан све дужи редови младих испред амбасада у Сарајеву и Бањалуци, који чекају да добију визу верујући да их посао и бољи живот чекају у некој од „обећаних земаља”.
Према подацима истраживања, спроведеног уз подршку немачке Фондације „Фридрих Еберт” (узорком је било обухваћено више од 1.000 младих), у БиХ једна од пет незапослених младих особа узалудно тражи посао дуже од пет година, а више од половине њих трагају за послом дуже од две године.
Истраживање у коме су учествовали млади од 14 до 29 година указује и на неке друге поражавајуће чињенице, као што су те да безмало 19 одсто младих у БиХ никада није прочитало књигу, или да 41 одсто њих никада није било у иностранству, те да више од 50 одсто деце из сиромашних породица има само основно образовање.
Јусуф Жига, социолог и један од стручњака који су радили на поменутом истраживању каже да млади у БиХ, у вредносном смислу, у први план стављају „успешност каријере”, затим „физички изглед”, „самосталност и уклапање у модерне трендове”, али да се, уз све то, још увек не одричу ни неких вредности које карактеришу патријархална друштва, као што су брак и брачне обавезе, поверење према другу, партнеру, колеги.
„Када је реч о политици , млади углавном испољавају пасивност и то не само у конкретном ангажману, него су, генерално говорећи, аполитично позиционирани и немају поверење у политичаре. Око 50 одсто њих изјаснило се да их политика уопште не занима”, навео је Жига за наш лист.
Податак који на најбољи начин илуструје основне карактеристике стила живота младих у БиХ, који би кроз пар година требало да буду најпродуктивнији део друштва, јесте и то да већина њих користи друштвене мреже као главни извор на основу кога формирају свој став о одређеним друштвеним, политичким и свим другим дешавањима. Телевизију ретко гледају, а новине уопште не читају.
Други подаци до којих се дошло у поменутом истраживању кажу да млади у БиХ своје слободно време проводе у кафићима и не одлазе на културне манифестације, те да се мали број њих бави спортом. Надлежне институције БиХ не поседују службене податке о броју младих који су, због осећаја одсуства перспективе, отишли из земље. Иначе, том проблематиком мање се баве политичари, а далеко више медији који у честим извештајима о одласцима младих, наводе да је од рата до данас из БиХ отишло 150.000 младих. Само у 2015. и 2016. години, према подацима неких невладиних и међународних организација, БиХ је напустило око 80.000 њених грађана, углавном младих. Ако се узму у обзир и упозорења демографа да је у БиХ све мање деце и младих у школским клупама, а све више у редовима испред страних амбасада, те да ће БиХ ускоро постати земља стараца, онда је сасвим јасно да је ситуација са одласцима из БиХ врло забрињавајућа.

http://www.politika.rs/scc/clanak/429992/Oko-19-odsto-mladih-u-BiH-nije-procitalo-nijednu-knjigu

Зашто нико не обави и не објави слична истраживања у напредној Србији? 99% чланова СНС има фалсификоване дипломе и не зна да се потпише.Какви су тек они који су такве бирали?
 
ni Aladinovu čarobnu lampu ni Koor 'an?
Не живе тамо само талибани него и наши Базнијанци и паписти.А паписти тврде да су западњаци и европејци-једном речју култура!Имају и пирамиде.
 
E, do mene je, Bradi, ja to terminološki uvek zakucam BiH-muslims..RS-Srbi....Bosna-svi na celom pprostoru....u Sarajevu postoji Baybook, tako nekako, okej izdavačka kuća.... A u BL ima ima isto neka IK, znam da su Barnsa objavili i tako to...

Uvek je manjina čitala knjige....

Ako baš ni jednu nisu, većina, onda je do škole, baba i utjiteljice...
 
Зашто нико не обави и не објави слична истраживања у напредној Србији? 99% чланова СНС има фалсификоване дипломе и не зна да се потпише.Какви су тек они који су такве бирали?

Истраживање је обављено у 10 земаља... Једино што је лакше рећи како је у Босни него признати сопствени пораз у Србији.
 
Има важнијих догађања :
БиХ: Епидемије међу мигрантима – ситуација прети да измакне контроли
21.маја 2019.

САРАЈЕВО – На подручју Унско-санског кантона хигијенско-епидемиолошка ситуација је све опаснија, а са терена стижу незванични упозоравајући подаци о појави епидемија, болести и зараза међу мигрантима.


фото: Управа царина

Како наводи РТРС, ситуација у прихватним центрима Бира и Мирал, у којима се налази око 3.000 миграната, забрињавајућа је.
„Реч је углавном о младићима између 15 и 30 година. Многима од њих евидентиран је ХИВ, имамо оболеле од АИДС-а, туберкулозе, хепатитиса Б и Ц, а има и наркомана. Ситуација је алармантна и забрињавајућа“, рекла је Нермина Ћемаловић, министарка здравства у Унско-санском кантону.
Она је истакла да здравствена заштита, не само међу мигрантима већ у целом кантону, постаје све већи проблем и да се здравствени радници труде да га држе под контролом, али, како је додала, то у прихватним центрима није могуће.
„У хали у којој борави скоро 2.000 миграната, епидемиолошка ситуација се не може контролисати“, нагласила је Ћемаловићева.
Она се плаши да би ситуација, ако се настави прилив миграната у Унско-сански кантон, могла да измакне контроли.
„Додатни проблем је недостатак болничких капацитета. Уз појаву заразе, инфективно одељење није у могућности да прими већи број оболелих, као ни одељење пулмологије“, додала је министарка.
Кроз Бихаћ је од априла прошле године до данас, према подацима Комуникацијског тима града, прошло око 10.240 миграната.
На њих је од почетка кризе утрошено скоро два милиона конвертибилних марака (милион евра), а Црвени крст спремио је више од милион и 360.000 оброка.
ИЗВОР: РТВ
 
Све ове анкете које спроводе разни невладинићи и слични ликови (за Српску са сигурношћу тврдим, а вјерујем да је тако и у Србији и у фед.БиХ), су наручене са унаријед задатим резултатима, ту се некад сугестивним питањем а некад фризирањем резултата дође до жељеног задатог "скора".

Како год, данас у овом времену глобализације гдје културу замјењује ријалити култура и гдје смо прихватили један наметнути систем вриједности, а то се и више односи на оне уређене земље него на ову нашу балканску вуко*ебину, људи све мање читају.
Окрећу се другим садржајима. А и реално, док прегледамо сву понуду на кладионици, а домаћице у паузама између турских сапуница док прегледају све пикантерије из живота славних, нема ту времена за понеку књигу. Јок.

Ту обично скрвимо на младе, те млади ваки, наки, не читају, а у наше вријеме ми смо читали....
Читали смо ку*ац, били смо гори него ови данашњи млади, у сваком погледу, и данашњи млади, ти клинци и клинцезе су пуно бољи, а и више читају, и то књиге, не као ја понуде са кладионице, него ли је то за очекивати и колико смо ми порадили да постану једна безлична маса билмеза и идиота.
Можда нисмо сви узели учешћа у тим процесима, али богами за*ебали јесмо.
Не кажем да смо баш криви, подоста тога је наметнуто, начин живљења, систем вриједности, није лако ни побјећи од тих неких глобалних процеса, али опет, за*ебали смо.
Ту су и ти невладинићи, који ће нам помоћи да прогледамо, обавити тако нека истраживања, анкете, наручене наровно, "болдовати" пожељно и скарадно увјерење, све за потребе глобалних господара. Зајебани типови а и зајебана игра.
 
Zasto ces citati knjige?
Ako te sta zanima ili zelis da saznas ukucas na google.


Cak sam i doktorski rad tako zavrsio. Nasao doktorski rad nekog spanca i samo ga preveo. Kao da ce to oni nekad otkriti u Bosni!!!


I tako je ve sve ubaceno u google. nema se tu visr sta dodati. Ucenje napamet je samo gubljenje vremena. sada kada imamo internet, GOOGLE, YT...
 
Zasto ces citati knjige?
Ako te sta zanima ili zelis da saznas ukucas na google.


Cak sam i doktorski rad tako zavrsio. Nasao doktorski rad nekog spanca i samo ga preveo. Kao da ce to oni nekad otkriti u Bosni!!!


I tako je ve sve ubaceno u google. nema se tu visr sta dodati. Ucenje napamet je samo gubljenje vremena. sada kada imamo internet, GOOGLE, YT...
neandertalski vid podilazenje sopstvenoj gluposti ne osecajuci pritom dubinu duhovnog je samo nepotkovani pesnicki sofizam i odlika je masturbativne demencije koja pokusava zametnuti trag sopstvene patogenosti sto je cesta odlika osoba sa pomenutih prostora
 

Back
Top