Ogromni minusi Razvojne banke Vojvodine po džepu građana

RickRoss

Buduća legenda
Poruka
31.975
Od devet milijardi dinara, koje je država "upumpala" u Razvojnu banku Vojvodine, 6,88 milijardi otići će na pokrivanje gubitaka iz prvih šest meseci ove godine.

rbv.jpg


Banka je, naime, otpisala potraživanja koja ne može da naplati, i ona iznose 6,51 milijardu. Na to treba dodati i obračunatu kamatu od 486 miliona dinara.

Banka je problem sa naplatom datih kredita imala zbog lošeg izbora klijenata, nasleđenih iz perioda dok je poslovala pod imenom Metals banka. Značajan broj, posle raskida privatizacije, ušao je u postupak restrukturiranja, za vreme koga ne postoji mogućnost prinudne naplate. Dok je jednom broju klijenata, usled pokretanja krivičnog postupka protiv osnivača, privremeno oduzeta imovina.

Razvojna banka Vojvodine je, uz Agrobanku i Privrednu banku Beograd, "progutala" 20,8 milijardi dinara poreskih obveznika. Toliko je, iz državne kase, uloženo na ime dokapitalizacije i otkupa loše aktive u sve tri institucije.

Ovu novosadsku banku država je već više puta dokapitalizovala. Većinski vlasnik je APV i Vlada Vojvodine sa 62,5 odsto kapitala, pa Republika Srbija sa 23,5 odsto, dok Fond za razvoj Vojvodine ima 1,7 odsto akcija.


http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Ogromni-minusi-Razvojne-banke-Vojvodine-po-dzepu-gradana.html

...........................................................................................

opet cela drzava mora da vadi razvojnu banku Vojvodine iz problema u koje ju je uvalila pokrajinska vlada
 
  • Podržavam
Reactions: 27E

Back
Top