Sigurnost je uvijek obrmuto proporcionalna privatnosti.
Npr, staviš kamere u haustor, imaš manje lopova, razbijanja šaltera i šaranja, ali si izgubio privatnost.
Tako je i u prometu.
Što se mene tiče, ja bih svakom autu zakonski ugradio GPS, povezan s odgovarajućom državnom službom. Ukineš sve cestarine, naknade za ceste prilikom registracije i kupovine goriva. Svakih pola godine ti stigne obračun: X km si proveo na običnoj cesti, Y km si proveo na autoputu, ima da platiš Z: jer si toliko ceste koristio. Ako imaš registriran oldtimer u garaži, plaćaš nulu. Ili ako ga voziš 5x godišnje, plaćaš zanemariv iznos. Izgubio si privatnost (iako ne znam zašto bi te to bilo briga, ako je dobro regulirano), a dobio si da plaćaš točno ono što si potrošio.
Isto je tako s divljanjem po cestama - ako voziš 50% ili više od dozvoljenog (o postotku možemo raspravljati), stigne ti kazna sa specifikacijom: od točke A do točke B si vozio 250 km/h, plati kaznu. Nikakve kamere tu ne trebaju.
U ZG su od nedavno postavili hrpu high-res kamera koji snimaju osim brzine i to jesi li vezan, mrljaviš li po mobu dok voziš itd. Par mojih frendova popilo kazne: ja nisam, ali moram priznati da od tada pazim na ograničenja više nego prije, i generalno pristojnije vozim.
Može se sve to urediti relativno jednostavno, samo treba imati volje: prvenstveno političke, dosta je to vrući krumpir i ljudi se, generalno, opiru svakoj promjeni - čak i onoj na bolje.
Meni se to čini kao kvalitetnije i jeftinije rješenje: a tebi uvijek ostane mogućnost da svog Porschea 911 razvlačiš po trkaćim stazama do makimuma.