OGOVARANJE - druga polovina zdravlja

Da li ogovarate?

• Ogovaram, što da ne ogovaram? Ti će mi zabraniš?

• Ja ne ogovaram ali znam ko to sve radi. Na primer ...

• Nikada ne započinjem, ali se nadovežem.

• Živim na brdu i čuvam koze.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ne mogu da kažem da ne ogovaram uopšte, ali sve ima svoju meru.
Ne družim se sa ženama koje su tračare jer druženje sa njima je po meni čisto gubljenje vremena.

Mogu da ogovaram nekog ali samo sa sebi bliskim osobama. Kad imam nešto protiv nekoga, to mu saspem direktno u lice jer se grozim licemerja- ono cile-mile, a iza leđa :blabla:

I još nešto: isto to očekujem i od ljudi sa kojima se družim. Pozitivna kritika je uvek dobrodošla, ali teško onom za koga saznam da me ogovara iza leđa a ovamo mi prede da me gotivi. :evil:

Puno puta smo raspravlji u krugu prijatelja o ovome. Znam jednu damu koja toliko MORA da preprica tudje "katastrofe" da te cak vuce za rukav.Ja nisam tip koji pamti tudje probleme, tipa ko se razveo, pa ko se s kim vidja, pa licno sto se odnosi na mene.Kao sto i Madona kaze,,,direkt u lice pitam ono sto me zanima, i isto tako volim da mi se kaze u lice i to neko ogovaranje.Jeste to dusevna razbibriga, jer zaboravimo nase prljavo dvoriste, jer ni ne znamo gde nam je metla da ga barem pometemo.To su ljudi koji mnogo umaraju druge koji nisu kao oni,,,ja ne znam sta drugo da kazem, sem da ne mogu da pamtim nevazne informacije..ovaj se napio, ovaj se razveo..ovaj ovo ..ovaj ono..previse prosto i nisko.

Ogovaranje me nervira. Obicno tudje ponasanje ogovara onaj, ko ima poprilicno nesredjen sopstveni zivot!!!

Pa da. Sad je samo pitanje da li je ogovaranje zlonamerno (sa ciljem da se rugas doticnoj osobi), ili je samo povod da se zamislis nad svojim zivotom, i zivotom uopste - onako filozofski :) Mislim da je ovo drugo ok, i volim tako da provodim casove dokolice sa bliskim prijateljicama... tu je osoba za ogovaranje (to jest njen postupak - recimo, udala se za kriminalca) samo povod da se razmislja o tome kakva je to zena u stanju da se uda za nekog opasnog (ispostavlja se:hrabra), i kako li ovo, kako li ono, kako bih ja u odredjenoj situciji (kao)... ako shvatas sta mislim. A pricati ruzne stvari o ljudima je naravno bas sramotno.

Ma naravno da zaboravim detalje... ali mene interesuju ljudi (moji prijatelji, ne stranci). Naravno da cu da pricam o tome kako su, kako izgledaju i sta im se desava - jer me interesuje kako zive. To mi je nekako normalno. I ako ja i jos jedna prijateljica tako pricamo o trecoj koja nije tu, vrlo cesto cu ovo trecoj da kazem o cemu smo mi pricale - i da je pitam sta misli o tome... Otprilike "nama se cini da ti odavno ne volis svog muza, jel' to tacno? I ako jeste, zasto si ponovo trudna? " :mrgreen:

Ma naravno da zaboravim detalje... ali mene interesuju ljudi (moji prijatelji, ne stranci). Naravno da cu da pricam o tome kako su, kako izgledaju i sta im se desava - jer me interesuje kako zive. To mi je nekako normalno. I ako ja i jos jedna prijateljica tako pricamo o trecoj koja nije tu, vrlo cesto cu ovo trecoj da kazem o cemu smo mi pricale - i da je pitam sta misli o tome... Otprilike "nama se cini da ti odavno ne volis svog muza, jel' to tacno? I ako jeste, zasto si ponovo trudna? " :mrgreen:

tako i ja razmisljam, neki dan kada su s 4-tog sprata letele stvari, ja rekoh ...moja komsinica opet resila da se razvede...jako smo dobre prijateljice...i ujutru smo se rano bukvalno sudarile na izlaznim stvarima...ja lupih..."Sto ga bre ne ostavis?"...gledala je u mene minutu-dve i rekla....."A, mislis da necu".Kazem joj...culi smo vas suprug i ja nocas,,,,dokle bre?Rece:"Jos malo",,,i ok. Danas prepodne je bila s druge strane ulice, i mase i smeska se..znaci ipak je normalna..nije se uvredila, jer ja nju nisam ogovarala po zabacenim coskovima i u mraku, kao babe vracare, nego direkt je pitala jer mi je bilo zao, a i propasce zbog coveka koji nije zadovoljan predivnom zenom.To mi nekako dodje fer odnos, iako smo ih muz i ja ogovarali jer je bio haos,mada svi se svadjamo i ne znamo da resimo i uvek smo pametni kad su drugi u pitanju...a pitanje je sta bih ja radila da sam na njenom mestu..ipak mi je savest cista...rekla sam joj u lice.:ok:

Iako se ova osobina najčešće vezuje za ženski rod, izgleda mi svakog dana sve više da ni muškarci nisu imuni na istu.Te ova ovo, te njen onda ono pa joj ova ono na šta je ona sa njenim ono, a ovi ovaki i oni onaki... :)

Ogovaranjem se oslobadjamo negativne energije koja je nastala usled naše nemoći da se izborimo sa svojim željama i mogućnostima. Previše želja premalo načina da ih realizujemo pa samim tim možemo da ih nazovemo nerealnim.
Opet, neko je uspeo da ostvari dobar deo svojih želja ako ne i sve, a mi ostadosmo na istom pa umesto da krivimo sebe što ne možemo više, mi krivimo druge što su mogli manje.

Kako se vi borite sa ovom osobinom?
Da li joj podležete u potpunosti, delimično ili izbegavate bilo šta na tu temu?

p.s. anketa je anonimna dok ne glasate, zbog zaštite lika i dela ogovarača :)

muskaraci to rade samo kada komuniciraju sa zenama - mora se ...

tehnika ili nesto tvrdje nije za njih

kao ocu da se iskontrolisem ali nekako je slatko. samo ja ne razgovaram bas mnogo pa zato mnogo i ne ogovaram, poshto su svi pobegli sa osmehom. ali neka. ali neka ogovaranja mene sam teshko podnela patila sam osam dana i devet sati i ostali su oziljci na dushi. ali to su neka neocekivana ogovaranja, kao nisam pretpostavila da ce meneko tako ogovarati i nisam se spremila na to i zato me je iznenadilo. ali nekad se sklonim, zavisi sve od bioritama. idem sada malo odavde posto sam trovala sebe i okolinu (:

Back