Ufff, u tvojoj poruci se krije mnogo pitanja- i sva su teska i zapravo za vecinu nema (dokazanog) tacnog odgovora, samo razlicite skole misljenja…
S moje tacke gledista, tj kako posmatram ove stvari (verovatno netacno ili u najbolju ruku neprecizno) jeste formula:
Percepcija+ referentni okvir= perspektiva
Percepcija je proces kojim nas mozak prima preko cula (vida, sluha itd) i obradju iste, najisnovniji dozivljaj sveta oko nas.
Referentni okvir/obrazac su nasa uverenja, vrednosti, pravila koja smo naucili ili stekli iskustvom- a koja koristimo da bi smo razumeli svet- tj da bi smo procenili sta je visoko ili nisko ili dobro ili lose- treba nam nesto na osnovu cega procenjujemo- a upravo to je referentni okvir/obrazac.
Perspektiva je nasa jedinstvena tacka gledanja na svet koja je oblikovana s prethodna dva, dakle moja jednostavna formula je:
Percepcija+Referentni obrazac= Perspektiva
Dakle kad posmatramo nekog posmatramo ga kroz okvir nasih verovanja, znanja, iskustava koje je tehnicki gledano zasnovano na proslosti, ali se desava u (manje-vise) sadasnjosti- no mi ponekad vidimo i svoju potencijalnu buducnost (ili alternativnu sadasnjost) npr cesto jad neko posmatra nekoga se uporedjuje i spekulise: ako budem radio to i to zavrsiti cu kao ova osoba ili da sam radio to i to bio bih ovde gde je ta osoba.