Ogledalo misli: Ko koga zaista posmatra: koliko zaista mislimo o drugima, a koliko oni o nama?

a koliko oni razmišljaju o nama?
Za sada ću se osvrnuti samo na ovaj deo.

Desilo mi se par puta da mi neko ispriča neku anegdotu, neki momenat, susret... sa mnom koji je na tu osobu ostavio utisak i trajni trag u životu. To su neke sitnice... ali zbog tih sitnica nas se ti ljudi uvek sete u određenim situacijama jer ih podsećaju na nas. To je neizbrisivo.
To je deo lepe strane nečijih razmišljanja o nama o kojima ja nisam razmišljala dok mi nisu prepričane od druge strane.

Koliko mi mislimo o drugima, toliko i neko drugi misli o nama. Budite sigurni da ste nekome u mislima, ne uvek svakodnevnim, o kojima vi nemate pojma.

Ufff, u tvojoj poruci se krije mnogo pitanja- i sva su teska i zapravo za vecinu nema (dokazanog) tacnog odgovora, samo razlicite skole misljenja…
S moje tacke gledista, tj kako posmatram ove stvari (verovatno netacno ili u najbolju ruku neprecizno) jeste formula:
Percepcija+ referentni okvir= perspektiva

Percepcija je proces kojim nas mozak prima preko cula (vida, sluha itd) i obradju iste, najisnovniji dozivljaj sveta oko nas.

Referentni okvir/obrazac su nasa uverenja, vrednosti, pravila koja smo naucili ili stekli iskustvom- a koja koristimo da bi smo razumeli svet- tj da bi smo procenili sta je visoko ili nisko ili dobro ili lose- treba nam nesto na osnovu cega procenjujemo- a upravo to je referentni okvir/obrazac.

Perspektiva je nasa jedinstvena tacka gledanja na svet koja je oblikovana s prethodna dva, dakle moja jednostavna formula je:
Percepcija+Referentni obrazac= Perspektiva

Dakle kad posmatramo nekog posmatramo ga kroz okvir nasih verovanja, znanja, iskustava koje je tehnicki gledano zasnovano na proslosti, ali se desava u (manje-vise) sadasnjosti- no mi ponekad vidimo i svoju potencijalnu buducnost (ili alternativnu sadasnjost) npr cesto jad neko posmatra nekoga se uporedjuje i spekulise: ako budem radio to i to zavrsiti cu kao ova osoba ili da sam radio to i to bio bih ovde gde je ta osoba.
Ja sam ga malo zakomplikovala jer mi hiljadu misli prolaze kroz glavu. Pokušavam da svedem na neku suštinu i koliko vidim, ti si u tome uspeo :)
Zanimljivo mi je da si napravio formulu na osnovu ovoga i zaista si sveo na vrlo jednostavnu i lako razumljivu stavku.
Naravno, ovo možemo da širimo u nedogled ali ovako kako je napravljeno mi se dopada - ne bih ništa menjala:p:p

Ja sam ga malo zakomplikovala jer mi hiljadu misli prolaze kroz glavu.
Izmedju ostaloga forumi su tu zbog licnog izrazavanja pogleda na svet i stvari unutar i van sebe- razmene misljenja- konstruktivan dijalog je koristan jer tako saznajemo nove ideje, trikove, resenja itd…
I uvek je dobro razmotriti nesto u detalje jer stvari su cesto drugacije od onoga kako izgledaju na povrsini,
a u odnosu s drugim ljudima to je cesto slucaj jer svako misli da su drugi ljudi na neki nacin slicni kao on samo s vise ili manje kvaliteta- no ljudi mogu biti poprilicno drugaciji:

npr relativno nedavno sam saznao da nemaju svi ljudi unutrasnji glas- i to me je poprilicno iznenadilo- posto ja kad razmisljam to je u principu unutrasnji monolog/dijalog i mislio sam da he to slucaj kod svih ljudi- ali nije
kao sto neki imaju dobru (unutrasnju) vizualizaciju- a neki ljudi je uopste nemaju-
npr neki ljudi uopste ne mogu da kreiraju slike u svojoj glavi, ne mogu da u glavi “vide” kako su im izgledali otac i majka-
dok drugi mogu da kreiraju fil u glavi i premotavaju napred i nazad….

Izmedju ostaloga forumi su tu zbog licnog izrazavanja pogleda na svet i stvari unutar i van sebe- razmene misljenja- konstruktivan dijalog je koristan jer tako saznajemo nove ideje, trikove, resenja itd…
I uvek je dobro razmotriti nesto u detalje jer stvari su cesto drugacije od onoga kako izgledaju na povrsini,
a u odnosu s drugim ljudima to je cesto slucaj jer svako misli da su drugi ljudi na neki nacin slicni kao on samo s vise ili manje kvaliteta- no ljudi mogu biti poprilicno drugaciji:

npr relativno nedavno sam saznao da nemaju svi ljudi unutrasnji glas- i to me je poprilicno iznenadilo- posto ja kad razmisljam to je u principu unutrasnji monolog/dijalog i mislio sam da he to slucaj kod svih ljudi- ali nije
kao sto neki imaju dobru (unutrasnju) vizualizaciju- a neki ljudi je uopste nemaju-
npr neki ljudi uopste ne mogu da kreiraju slike u svojoj glavi, ne mogu da u glavi “vide” kako su im izgledali otac i majka-
dok drugi mogu da kreiraju fil u glavi i premotavaju napred i nazad….
Između ostalog, zbog toga sam i na forumu, da bih razmenila neke ideje sa istomišljenicima ali posebno mi se dopada kada su u pitanju neistomišljenici jer volim da pročitam drugačije ideje.
Iskrena da budem, ja sam mislila da svi mi imamo neki unutrašnji glas, kod mene nije ni monolog ni dijalog, nego očigledno brdo podstanara koji se utrkuju ko će šta da kaže :mrgreen:
A za vizualizaciju takođe, ne ide mi u glavu kako ne možeš da nešto zamisliš u svojoj glavi?
Ali dobro, svakako ne želim da osuđujem već razmišljam zbog čega je to tako? Moguće da je u pitanju tehnologija koja nam se upliće svakodnevno u život i bez koje na žalost ne možemo da funkcionišemo i koja nam ne daje prostora da se sami sa sobom ispričamo. Možda je u pitanju sama ličnost koja nije od malih nogu razvijala tu sposobnost i kao odrasla jedinka je ostala "uskraćena" za to zadovoljstvo.
Kod mene je to pitanje lične spoznaje i (da se vratimo na temu) percepcije samih sebe i reflektovanje na naše okruženje.

A za vizualizaciju takođe, ne ide mi u glavu kako ne možeš da nešto zamisliš u svojoj glavi?
Ali dobro, svakako ne želim da osuđujem već razmišljam zbog čega je to tako? Moguće da je u pitanju tehnologija koja nam se upliće svakodnevno u život i bez koje na žalost ne možemo da funkcionišemo i koja nam ne daje prostora da se sami sa sobom ispričamo. Možda je u pitanju sama ličnost koja nije od malih nogu razvijala tu sposobnost i kao odrasla jedinka je ostala "uskraćena" za to zadovoljstvo.
To se zove afantazija- moze biti ili urodjena ili ponekad usled povrede mozga ili nekih poremecaja.
Ljudi koji su rodjeni s afantazijom nisu ni svesni toga da ostatak populacije ima sposobnost vizualizacije (jer po pravili mi svi mislimo da su drugi ljudi kao mi), isto kao sto sam se ja iznenadio da nemju svi ljudi unutrasnji glas tj kad razmisljaju da imaju uutrasnji monolog/dijalog ili kso u tvom slucaju brdo podstanara :)

To se zove afantazija- moze biti ili urodjena ili ponekad usled povrede mozga ili nekih poremecaja.
Ljudi koji su rodjeni s afantazijom nisu ni svesni toga da ostatak populacije ima sposobnost vizualizacije (jer po pravili mi svi mislimo da su drugi ljudi kao mi), isto kao sto sam se ja iznenadio da nemju svi ljudi unutrasnji glas tj kad razmisljaju da imaju uutrasnji monolog/dijalog ili kso u tvom slucaju brdo podstanara :)
Hvala na objašnjenju. Ko kaže da na ovom forumu ne može nešto da se nauči :)

Ljudski um je fascinantan prostor u kojem se stalno odvijaju misli o nama samima, drugima, i našoj ulozi u društvu. Često se pitamo: koliko zapravo razmišljamo o ljudima koji nas okružuju, a koliko oni razmišljaju o nama? Da li su naše preokupacije drugima jednako intenzivne kao njihove o nama, ili smo svi, na kraju, najviše okrenuti sopstvenim svetovima? Takođe, ko su ti ljudi o kojima najviše razmišljamo i zašto baš oni zauzimaju centralno mesto u našim mislima? Ova pitanja otvaraju prostor za zanimljivu analizu naših mentalnih obrazaca i društvenih odnosa.

Kako naslov i uvod sugerišu, ovo je široka tema za diskusiju i razmenu mišljenja. Možete proširiti temu, ali bih zamolio da to bude bez vređanja i provociranja drugih članova foruma.
Nikoga ne “posmatram” niti zelim da mene neko “posmatra”.
Postoji vrlo mali broj ljudi do kojih mi je na razne nacine stalo i volim ih i jedino me oni interesuju.
Ostale varijacije su zabadanje nosa u tudje.

Back