Odzvonilo kupovini preko interneta? Od 2019. sve mora da se oporezuje

Тихи

Starosedelac
Poruka
168.190
SNS vlada - Odzvonilo kupovini preko interneta: Od 2019. sve mora da se oporezuje

Beograd -- Od naredne godine biće pokrenut jedinstveni informacioni sistem kojim će biti povezane 42 inspekcije.

11838839925c2609efc5171561072032_w640.jpg

Uvođenje novog informacionog sistema najavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, na panel-diskusiji "Siva ekonomija - dupli trošak za potrošače".

Prema Ljaićevim rečima, borba protiv sive ekonomije mora biti koordinisana.

"Uprkos percepciji da je Srbija najgora, ima zemalja u EU koje imaju lošije rezultate, poput Bugarske sa 32 odsto sive ekonomije ili Rumunije sa 30 odsto", rekao je Ljajić.

On je istakao da rešavanje ovakvog problema iziskuje puno truda, rada i jasnu političku volju, koja je najjasnije pokazana 2015. godine, kada je doneta zakonska regulativa.

"Siva ekonomija nikada neće biti u potpunosti iskorenjena, isto kao i korupcija, ali su važni politička volja i pravni mehanizmi", kazao je Ljajić.

Ljajić je dodao da je u borbi protiv sive ekonomije najbitnija stvar društvena svest i upozorio na to da se crno tržište preselilo na internet.

"U Skupštini će se naći Zakon o poštanskim uslugama koji predviđa da svako ko šalje robu mora da se identifikuje, a operater ima pravo da otvori paket i vidi šta je roba ako posumnja. Verujem da će to u velikoj meri uticati na trgovinu preko interneta", dodao je Ljajić, rekavši da je prethodne godine 1,8 miliona ljudi u Srbiji trgovalo preko interneta.

Pomoćnica direktora Poreske uprave Nada Novosel kazala je da je siva ekonomija prisutna u prometu akciznih dobara, kao što su duvan, alkohol, nafta i kafa, ali je i u uvozu robe iz Kine i Turske.

"Kod poljoprivrede sivu ekonomiju imamo kod neevidentiranju prinosa i isplaćivanju na crno", rekla je Nada Novosel.

"Visok stepen sive ekonomije je zastupljen tamo gde je veliki nivo gotovine u plaćanju - u građevinarstvu, zdravstvu, prevozu... Najrizičnija kategorija su "perači" koji se osnuju sa prevarnim namerama", rekla je Nada Novosel.

Prema njenim rečima, Poreska uprava u 2018. godini podnela je 1.339 krivičnih prijava nadležnim tužilaštvima, a otkriveno je 10 milijardi dinara utajenog poreza.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=12&dd=28&nav_id=1487170

Ceo smisao i filozofija zivota beogradske mafije na vlasti jeste kako kome i na koji nacin da otmu i opljackaju sto vise novca od naroda i presele ga iz nasih u njihove dzepove....

Imam pitanje Tihi za tebe pošto trvdiš da imaš firmu. Mi to ne možemo znati sa sigurnošću ali ajde, verovaćemo ti zarad ovog primera.

Da li ti kao vlasnik firme plaćaš državi porez?

E sad imaš određen broj ljudi koji iz zapadne Evrope donose polovnu elektroniku, računare itd. To uglavnom rade Romi, to sad nije toliko bitna informacija.
Dobar deo toga se prodaje na internetu. Da li je u redu da ti kao vlasnik firme plaćaš porez, a oni ne? Faktički oni se bave uvozom.

Ja naručujem stvari iz inostranstva za svoje potrebe skoro pa deset godina. Plaćam porez i carinu u zavisnosti od tipa robe.

Imam pitanje Tihi za tebe pošto trvdiš da imaš firmu. Mi to ne možemo znati sa sigurnošću ali ajde, verovaćemo ti zarad ovog primera.

E sad imaš određen broj ljudi koji iz zapadne Evrope donose polovnu elektroniku, računare itd. To uglavnom rade Romi, to sad nije toliko bitna informacija.
Dobar deo toga se prodaje na internetu. Da li je u redu da ti kao vlasnik firme plaćaš porez, a oni ne? Faktički oni se bave uvozom.

Ja naručujem stvari iz inostranstva za svoje potrebe skoro pa deset godina. Plaćam porez i carinu u zavisnosti od tipa robe.

Rigel nikakav problem nije placanje poreza nego njegova upotreba. Da li mislis da je ok da se strancima daje 10 000 eur za radno mesto a nasima jedva 1500? To je samo jedan primer. Da li se slazes da 70% budzeta ode na penzije i drzavne plate cinovnika koji su korumpirani i ne doprinose nikako ovoj drzavi?

Mislis da je ok da ti platis porez a da SNS time finansira fiktivna radna mesta svojih botova, koji za uzvrat spamaju ceo internet sa nebulozama?

Eto par primera.

U Nemackoj recimo moraju i oni , a narocito ako na veliko prodaju iste artikle. Najgore je sa Kinezima, njima niko ne moze nista.
Ja sam nekoliko puta narucivala nesto iz USA i placala sam i carinu i porez pri cemu je do 50 evra oslobodjeno carine, ali PDV mora da se plati.

porez je vec placen prilikom uvoza te robe.

Na polovnu robu je takofje placen pdv prilikom kupovine

Moj problem nisu koji prodaju nesto sitno da prezive vec pokvarena alava lopovska beogradska bagra koja samo dize poreze i akcize i pljacka produktivan deo ove zemlje i tera ih u iseljenistvo

A najjadnije kad su krenulo da ljudima na kirije za stanove od 100 eur naplacuju poreze. Pa da bi to sproveli izmislili nove Upravnike zgrada.

da...evo kod mene jos glasamo ko ce biti upravnik zgrade i vec je na pomolu muljanje jednog stana koji izgleda zan jednog od ponudjenih upravnika i lobira za njega.

- - - - - - - - - -

a ja vec vidim da ce iskociti pichkaranje.

SNS vlada - Odzvonilo kupovini preko interneta: Od 2019. sve mora da se oporezuje

Beograd -- Od naredne godine biće pokrenut jedinstveni informacioni sistem kojim će biti povezane 42 inspekcije.

11838839925c2609efc5171561072032_w640.jpg

Uvođenje novog informacionog sistema najavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, na panel-diskusiji "Siva ekonomija - dupli trošak za potrošače".

Prema Ljaićevim rečima, borba protiv sive ekonomije mora biti koordinisana.

"Uprkos percepciji da je Srbija najgora, ima zemalja u EU koje imaju lošije rezultate, poput Bugarske sa 32 odsto sive ekonomije ili Rumunije sa 30 odsto", rekao je Ljajić.

On je istakao da rešavanje ovakvog problema iziskuje puno truda, rada i jasnu političku volju, koja je najjasnije pokazana 2015. godine, kada je doneta zakonska regulativa.

"Siva ekonomija nikada neće biti u potpunosti iskorenjena, isto kao i korupcija, ali su važni politička volja i pravni mehanizmi", kazao je Ljajić.

Ljajić je dodao da je u borbi protiv sive ekonomije najbitnija stvar društvena svest i upozorio na to da se crno tržište preselilo na internet.

"U Skupštini će se naći Zakon o poštanskim uslugama koji predviđa da svako ko šalje robu mora da se identifikuje, a operater ima pravo da otvori paket i vidi šta je roba ako posumnja. Verujem da će to u velikoj meri uticati na trgovinu preko interneta", dodao je Ljajić, rekavši da je prethodne godine 1,8 miliona ljudi u Srbiji trgovalo preko interneta.

Pomoćnica direktora Poreske uprave Nada Novosel kazala je da je siva ekonomija prisutna u prometu akciznih dobara, kao što su duvan, alkohol, nafta i kafa, ali je i u uvozu robe iz Kine i Turske.

"Kod poljoprivrede sivu ekonomiju imamo kod neevidentiranju prinosa i isplaćivanju na crno", rekla je Nada Novosel.

"Visok stepen sive ekonomije je zastupljen tamo gde je veliki nivo gotovine u plaćanju - u građevinarstvu, zdravstvu, prevozu... Najrizičnija kategorija su "perači" koji se osnuju sa prevarnim namerama", rekla je Nada Novosel.

Prema njenim rečima, Poreska uprava u 2018. godini podnela je 1.339 krivičnih prijava nadležnim tužilaštvima, a otkriveno je 10 milijardi dinara utajenog poreza.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=12&dd=28&nav_id=1487170

Ceo smisao i filozofija zivota beogradske mafije na vlasti jeste kako kome i na koji nacin da otmu i opljackaju sto vise novca od naroda i presele ga iz nasih u njihove dzepove....

To Ljajic naucio od Haradinaja.Ono sto izgube na Kosovskoj granici,da opet otmu od naroda.Pa neko neka kaze da ova vlada nije lopovska.

nema on firmu. sve sto ima je stekao svercom sa kosova. uglavnom prasici i svinje iz srpskih enklava jer ljudi nisu imali nacin da ih prodaju. onda tixi dodje sa svojim prijateljima sipcima, otkupi prasice za sitnu kintu i prebci preko granicnog prelaza gazivode u srbiju.
a prethodno je bio srpski kralj kodiranih mobilnih motorola- unproforci, unmikovci kad idu kuci mu prodaju ili poklone motorola telefone koji su kodirani pa ih on dekodira ili prodaje za delove... to mu je dalo vetar u jedra... posle je poceo da vozi na plin... sve ostalo je istorija... :)

to sam i ja htela da pitam
kupovina preko interneta treba da bude opterecena carinom i porezom, jer to jedino ima smisla zbog onih koji rade belo
kad si distributer, robu porucis, platis transport, carinu, porez i usluge spediteru i ostane malo prostora za marzu jer neko to moze da poruci preko neta i da dobija bez carine i poreza
a ti drzavi placas doprinose i poreze i treba da zaradis da bi od tog posla ziveo

Rigel nikakav problem nije placanje poreza nego njegova upotreba. Da li mislis da je ok da se strancima daje 10 000 eur za radno mesto a nasima jedva 1500? To je samo jedan primer. Da li se slazes da 70% budzeta ode na penzije i drzavne plate cinovnika koji su korumpirani i ne doprinose nikako ovoj drzavi?

Mislis da je ok da ti platis porez a da SNS time finansira fiktivna radna mesta svojih botova, koji za uzvrat spamaju ceo internet sa nebulozama?

Eto par primera.

To je potpuno druga tema. Moje primedba se odnosi na one koji ne plaćaju porez a kupuju po nekoliko kuća po selima. Znam za ljude koji pre 10 godina bukvalno hleba nisu imali da jedu a sad imaju 5 kuća.

U zavisnosti od međunarodnih sporazuma porez zavisi i od toga da li mi proizvodimo stvar koja ima istu namenu kao i naručena. Ako to prodaješ moraš da platiš porez.

Heh, kako da ne.
Moj problem nisu koji prodaju nesto sitno da prezive vec pokvarena alava lopovska beogradska bagra koja samo dize poreze i akcize i pljacka produktivan deo ove zemlje i tera ih u iseljenistvo

Već sam napisao, pogledaj iznad.

ne... u bg je sve jeftinije nego u raskoj na primer... ti si jednom **** ovde da imas pizzu za 300 dinara u raskoj a u bg je 1200 ISTA TAKVA. e pa nije.. ima i ovde za 300 , ne brini ... ISTA TAKVA.

ovo sto ti nazivas produktivnim delom, ja nazivam spekulantima koji nekorektnim i nelojalnim radom unistavaju konkurenciju koja radi na belo

Nije ista tema. To kako se troši budžet je priča za sebe. Frilenseri programeri, dizajneri i nezavisni umetnici plaćaju porez i doprinos. Oko 50% zarade daju državi. Ovaj unese hiljade i hiljade računara i pritom ne plati porez.

Jeste ista tema jer ti koje si naveo tek ne placaju porez. I jeste ista tema jer zbog opste pljacke naroda niko ne zeli da placa porez. Porez se ne izbegava jer narod ne zeli da plati, nego jer ne vidi svrhu placanja. Pricas o simptomu umesto o uzroku.

SI ti neki bot?

Jeste ista tema jer ti koje si naveo tek ne placaju porez. I jeste ista tema jer zbog opste pljacke naroda niko ne zeli da placa porez. Porez se ne izbegava jer narod ne zeli da plati, nego jer ne vidi svrhu placanja. Pricas o simptomu umesto o uzroku.

Plaćaju porez. Znam za ljude koji zbog nameta jedva uspevaju da održe taj posao. I ne nije tema. To su dve povezane stvari, ali nisu iste.
SI ti neki bot?

Ja mogu tebi istom merom. Da li si ti on onih koji preko granice unose sve i svašta i plaćaju dok drugi plaćaju?

Nije ista tema. To kako se troši budžet je priča za sebe. Frilenseri programeri, dizajneri i nezavisni umetnici plaćaju porez i doprinos. Oko 50% zarade daju državi. Ovaj unese hiljade i hiljade računara i pritom ne plati porez.
NIsam bas sigurna da je tako. Verovatno placaju kao i advokati, frizeri, taksisti, pa i ovi lekari koji privatno rade neki pausalni koji veze nema
sa njihovim stvarnim prihodima. Ovi Romi koji prezivljavaju tako sto svercuju polovnu robu svakako ne bi trebalo da budu tema oko neplacanja poreza.

- - - - - - - - - -

Zaboravila sam da pomenem i SPC koja takodje ne placa nista, a dobija sve.

opet lazes

- - - - - - - - - -

prilikom uvoza se placa porez, ukoliko roba po kolicini i vrednosti podleze odgovarajucem setu carinskih propisa

to sto vi kupujete robu iz drugih zemalja i njima placate porez to je druga prica

NIsam bas sigurna da je tako.

Tako je,

Verovatno placaju kao i advokati, frizeri, taksisti, pa i ovi lekari koji privatno rade neki pausalni koji veze nemasa njihovim stvarnim prihodima

Ne, čak i frizeri koji rade po zakoni daju fiskalni račun.
. Ovi Romi koji prezivljavaju tako sto svercuju polovnu robu svakako ne bi trebalo da budu tema oko neplacanja poreza.
Kupiti 5 kuća za 10 godina nije prežvljavanje. Biti radnik u Srbiji i dati pola plate državi je preživljavanje.
- - - - - - - - - -
Zaboravila sam da pomenem i SPC koja takodje ne placa nista, a dobija sve.

Ovo zapravo nije tačno. SPC ipak nešto plaća, znam jer je naša lokalna crkva zbog duga državi izgubila neke silne paruštine pa nisu imali za renoviranje.

Back