Kratko sam na ovom forumu ali kao prvo zelim da ti kazem da mi se jos nije dogodilo da se ne slazem s tobom, nekad mi se cini da kad citam tvoje poruke da sam ih ja pisala, medjutim
WithdrawnWater:
mleko vise nema adekvatnu hranljivu vrednost koja je detetu tog uzrasta neophodna (dakle, mleko vise nije dovoljno), i dete sisa samo radi ugodnost
Nemoj me pogresno shvatiti ali ovo nije tacno. Majcino mleko uvekiima jednaku hranljivu vrednost samo se potreba deteta menja pa mu nije dovoljno samo mleko. Ja sam posle prve godine dojila samo za dorucak

i kao desert posle vecere
Sin se nikada nije budio nocu (osim naravno prvih 6 meseci). Inace ne vidim nista lose u tome da je sisanje za bebu vrsta utehe i da mu majka pruzi tu utehu. Samo sto ima dece koja imaju vise potrebe za tim i onih koji imaju manje potrebe.
WithdrawnWater:
Problem je naravno u tome sto dete vec ima zube, sisanje pocinje da boli, dete ne moze da se uspava (cest problem), dojka se koristi kao varalica (cest problem), kao uteha (jos cesci), dete ne moze da se ostavi nikome na cuvanje pa je dete kontinuirano vezano za majku, ne dolazi do neophodnog procesa separacije, a i nije bas lepo za videti dete koje uveliko hoda kako prakticno (i to sam vidjala!) stojeci - sisa?!
Zubi nisu problem, nikada me nije ni ujeo ni povredio jer deca nauce da sisaju i kad imaju zibe, dovoljno im je objasniti :wink:
Mene je jako malo interesovalo da li je nekom lepo ili nije da vidi kako dojim moje dete jer mi je bilo vaznije da slusam potrebu mog deteta, mada generalno mogu da razumem da to nekom izaziva negativne emocije.
Zelela bih isto tako da naglasim da je dojenje ok dok to mami i detetu odgovara. Cim jedno od njih dvoje vise to ne zeli potrebno je da to saopsti drugom. Ja sam od godinu ipo do druge godine dojila samo ujutru i uvece 5-10 minuta. Oko druge godine sam pocela da osecam nervozu i to sam saopstila sinu misleci da ce napraviti histericnu scenu. Ovako mi je odgovorio : ah, nema vise meka. Pre toga sam probala da prekinem samo da bih videla njegovu reakciju i shvatila sam da nije bio spreman. Nakon 5-6 meseci sam mu rekla da ne mogu vise da ga dojim ni uvece i to smo prosli bez ikakvih problema.
Jos nesto: bez ikakvih problema bude kod babe i dede, sa tetkom i sl. Nikada nije plakao kad ga ostavim, jer mu je lepo kod babe i dede. Uvek je voleo da bude komotan te je oduvek spavao u svom kreveticu znajuci da u nas krevet moze da dodje kad god mu se cefne
Nemoj ni ti mene pogresno da shvatis, samo sam zelela da vam opisem moje iskustvo sa dojenjem jer dugo dojenje nije uvek negativno.