Odvajanje od vecinske veroispovesti

Gost 439930

Ističe se
Banovan
Poruka
2.270
Uzecu za primer Srbiju i pravoslavlje zato sto u njoj zivim. Ako je neko rodjen u porodici koja je pravoslavne veroispovesti i to svakako prenesu na njega, sama ucenja. Nisu ni kvalitetno prenesena jer ni roditelji ne znaju kako treba, ali to je za drugu temu.
Da li ste nekada posumnjali u vecinsku veroispovest zemlje u kojoj zivite i da li ste uspeli da se odvojite od toga i predjete u neku drugu veroispovest? Znam da je to kod srba jako tesko, ali verujem da ima manji broj ljudi koji je to ucinio. Ne govorim o ateistima u temi, iskljucivo o ljudima koji i dalje veruju, samo druge veroispovesti.

Ja sam tu većinu odavno napustio. Ja sam ateista. Nisam mogao da podnesem onoliko gluposti i laži koje ima u pravoslavlju baš kao i u svakoj religiji.
Bilo je neizostavno da se javi ateista iako sam naznacio u uvodnom postu da ne obuhvatam ateiste jer znam da su napustili citav koncept iz ovog ili onog razloga. To je svakako u redu.

Uzecu za primer Srbiju i pravoslavlje zato sto u njoj zivim. Ako je neko rodjen u porodici koja je pravoslavne veroispovesti i to svakako prenesu na njega, sama ucenja. Nisu ni kvalitetno prenesena jer ni roditelji ne znaju kako treba, ali to je za drugu temu.
Da li ste nekada posumnjali u vecinsku veroispovest zemlje u kojoj zivite i da li ste uspeli da se odvojite od toga i predjete u neku drugu veroispovest? Znam da je to kod srba jako tesko, ali verujem da ima manji broj ljudi koji je to ucinio. Ne govorim o ateistima u temi, iskljucivo o ljudima koji i dalje veruju, samo druge veroispovesti.
Ne bih to nazvao prelazak na neku drugu organizovanu religiju, pre za nezavisnost od bilo kakve organizacije... dakle posto sam pravoslavac
ostajem pravoslavac, jer smatram da menjanje dresa ne donosi nikakav boljitak... Liturgija mi godi i obicaji, uopste ne ulazim u to...

Ne bih to nazvao prelazak na neku drugu organizovanu religiju, pre za nezavisnost od bilo kakve organizacije... dakle posto sam pravoslavac
ostajem pravoslavac, jer smatram da menjanje dresa ne donosi nikakav boljitak... Liturgija mi godi i obicaji, uopste ne ulazim u to...
Ali govorim o ljudima koji su presli u Islam iz ma kog razloga. Ili su odlucili da se posvete spiritualnosti kroz neopaganske religije. Sta je to sto vernika moze prelomiti da zameni veroispovest?

ja sam za to da svako (ko to želi) ima svoju ličnu religiju i svoj lični odnos s Bogom...ok je poštovati tradiciju ali ne robovati joj naročito ako je primitivna i neadekvatna modernom dobu...a praktično sve religije su takvi kavezi za čoveka...

ja sam za to da svako (ko to želi) ima svoju ličnu religiju i svoj lični odnos s Bogom...ok je poštovati tradiciju ali ne robovati joj naročito ako je primitivna i neadekvatna modernom dobu...a praktično sve religije su takvi kavezi za čoveka...
Hmm. Svoju licnu religiju. Sta je onda tu istina? Da li je onda bitna istina? Ili se onda presaltavamo na duhovni razvoj na ustrb same istine? Religija svakako ima koncepte koji guse coveka.
Moze samo ako si dovoljno zagrizen da se razocaras u maticnu religiju. Pre bih rekao da je opredeljenje iz prethodne neopredeljenosti verovatnije...
Hoces reci da inicijalno nije dovoljno imao jaku veru, da nije bio ni sam siguran te je lako odabrao drugi put? Ako to govoris, to je vrlo verovatno.

Hmm. Svoju licnu religiju. Sta je onda tu istina? Da li je onda bitna istina? Ili se onda presaltavamo na duhovni razvoj na ustrb same istine? Religija svakako ima koncepte koji guse coveka.
Sve religije su nastale tako što je jedna osoba imala mistično iskustvo i ličnu religiju pa su sledbenici napravili od tog iskustva religiju a često i kult ličnosti..Zar nije bolje saznati svoju istinu direktno od Izvora nego se igrati gluvih telefona?

A da li je bas tako? Mozes li sada sa apsolutnom sigurnoscu tvrditi tako nesto? Sta ako, pretpostavimo, da se Bog mesao u ljudsku istoriju na pocetku te je sve to i imalo smisla.
ne verujem da se Bog uopšte mešao u ljudsku istoriju. Bog je napravio duše možda od sebe i napravio video igricu zvanu život na Zemlji i uredio je tako da duše iz života u život uče samo za njih predefinisane lekcije. Sve religije su man made i uglavnom na osnovu onoga što su razni smatrali za svoja mistična iskustva.

ne verujem da se Bog uopšte mešao u ljudsku istoriju. Bog je napravio duše možda od sebe i napravio video igricu zvanu život na Zemlji i uredio je tako da duše iz života u život uče samo za njih predefinisane lekcije. Sve religije su man made i uglavnom na osnovu onoga što su razni smatrali za svoja mistična iskustva.
Nekako mi to zvuci na Matrix (koncept iz filma).
Ako kazes da je covek stvorio sve religije, a u jevandjelima imamo komunikaciju izmedju Boga, andjela sa ljudima koji navodno zapisuju odredjene dogadjaje; kako onda Bog postoji?

Nekako mi to zvuci na Matrix (koncept iz filma).
Ako kazes da je covek stvorio sve religije, a u jevandjelima imamo komunikaciju izmedju Boga, andjela sa ljudima koji navodno zapisuju odredjene dogadjaje; kako onda Bog postoji?
sem Boga u duhovnom svetu postoje i drugi entiteti...mnogi od njih žude da imaju ulogu Boga pa varaju ljude...poznaćeš ih po delima njihovim...uzmi čitaj Stari Zavet pa ćeš sam da vidiš koliko malo to može da ima veze sa pravim Bogom

Ja npr.
Zahebo se skroz jer tko blize oltaru sve mu lakse ide.

Poceo sam sa citanjem prosle nedelje. Prosao genocid i incest za sada. Koji entiteti konkretno?
toliko je bogova bilo u raznim narodima i toliko predstava o njima...sve su to entiteti koji žude da igraju ulogu Boga...pravi Bog je Izvor svega što postoji i verovatno sve što postoji...nećeš ga spoznati kroz tuđa iskustva sa entitetima...ako ga nađeš naći ćeš ga verovatno u sebi

Katolickog na gnostickog
Za Hrvatsku znam da su pretezno katolici. Ali, ako si se "zajebao" kamo kazes, ti se pa vrati. :p
toliko je bogova u raznim narodima i toliko predstava o njima...sve su to entiteti koji žude da igraju ulogu Boga...pravi Bog je Izvor svega što postoji i verovatno sve što postoji...nećeš ga spoznati kroz tuđa iskustva sa entitetima...ako ga nađeš naći ćeš ga verovatno u sebi
Dakle, ako sam razumeo, postoji samo jedan Bog, a mnostvo entiteta koji su se kroz istoriju manifestovali na razlicite nacine i u razlicitim kulturama zbog cega su ljudi stvarali religije?

Naravno da me ne zanima vecinska veroispovest, sama sam trazila Boga
i nasla sam ga proucavajuci Bibliju nakon cega sam postala Jehovin Svedok - to je izvorno hriscanstvo,
onako kako je prema Bibliji.

Back