Odricanje od nasledstva od oca propaliteta

Ниси у обавези да наследиш, јер кад рикне идеш на оставинску расправу на суд. Ако се ти одрекнеш, онда наслеђује твој део неко ћалету најближи од родбине. Ако си јединац и немаш сестру или бураза, иде онда на даљу родбину по крвној линији.

Ниси у обавези да наследиш, јер кад рикне идеш на оставинску расправу на суд. Ако се ти одрекнеш, онда наслеђује твој део неко ћалету најближи од родбине. Ако си јединац и немаш сестру или бураза, иде онда на даљу родбину по крвној линији.
Saznao sam da ima hipoteku na kuću, a problem je i da ima zemljište, negde oko 2 hektara na njegovo ime. Teoretski ja kad bih prihvatio nasledstvo ne bih mogao da izmirim hipoteku čak i da prodam svu ostalu njegovu imovinu. Tih 2 hektara na jugu Srbije ne vrede više od 5,000€.

Saznao sam da ima hipoteku na kuću, a problem je i da ima zemljište, negde oko 2 hektara na njegovo ime. Teoretski ja kad bih prihvatio nasledstvo ne bih mogao da izmirim hipoteku čak i da prodam svu ostalu njegovu imovinu. Tih 2 hektara na jugu Srbije ne vrede više od 5,000€.
Па ти ували родбини па нек' се они бахћу. Ако немаш онај шатро набој око очевине, дедовине и као то се не продаје. И ја покојног ћалета нисам готивио, али пошто ми је све оставио чистака и уредно оберучке сам прихватио. Да сам у ситуацији као ти, не би шљивио ни за суву шљиву.

Zakon o nasleđivanju jasno kaže da svaki naslednik odgovara za dugove ostavioca do visine nasleđene imovine. Dakle, ne možete se teretiti za dugove u iznosu većem od ukupne vrednosti nasleđenih prava.

Па ти ували родбини па нек' се они бахћу. Ако немаш онај шатро набој око очевине, дедовине и као то се не продаје. И ја покојног ћалета нисам готивио, али пошто ми је све оставио чистака и уредно оберучке сам прихватио. Да сам у ситуацији као ти, не би шљивио ни за суву шљиву.
Od brata se odrekao, kaže da mu nije sin više, a ni sa mnom nije u dobrim odnosima. Rodbina ga ne gotivi, dobar je samo sa komšijama. Na kraju će to stvarno SNS da nasledi

Od brata se odrekao, kaže da mu nije sin više, a ni sa mnom nije u dobrim odnosima. Rodbina ga ne gotivi, dobar je samo sa komšijama. Na kraju će to stvarno SNS da nasledi
ima dva načina odricanja od nasledstva, možeš se odreći u korist nekoga (sestre, brata, sina...) znači ti kažeš kome tvoje nasledstvo da pripadne, ili se damo odrekneš bez naznačivanja kome. I onda sud treba da utvrdi ko je posle tebe najbliži rod pa će njega da maltretira

Свако може да се одрекне или прихвати наслеђа, то је његова воља.

Међутим, сматра се да се наследник прихватио наслеђа, уколико не дође на оставинску расправу или из других разлога не да негативну наследничку изјаву до краја поступка.

Наследник одговара за дугове оставиоца до вредности наслеђене имовине, а хипотека остаје и после промене власника..

Kazes da se ne prihvatas nasledstva. Ako imas decu, zvace i decu za naslednu izjavu. Ako su deca maloletna, za odricanje od nasledstva potrebna je saglasnost Centra za socijalni rad koji mora da se vodi najboljim interesom dece.
Čekam dete ali ono će se roditi u Nemačkoj i neće biti evidentirano u Srbiji tako da je i ono obezbeđeno od štetnog nasledstva.

Ne verujem da bi sud u Srbiji mogao da pozove moje dete jer sumnjam da bi Srbija mogla da ima evidenciju o postojanju mog deteta koje bi po rođenju odmah bilo bugarski državljanin.
Nista te ne kosta da pitas nekog advokata ovde, cisto da te ne boli glava.
Opet, ako je zaostavstina opterecena dugovima tako da predstavlja vise opterecenje nego korist, ne bi trebalo da Centar ne da saglasnost na negativnu naslednu izjavu, i onda bi krajnji naslednik bila Republika Srbija.
Ali, ja bih se raspitala ipak.

Nista te ne kosta da pitas nekog advokata ovde, cisto da te ne boli glava.
Opet, ako je zaostavstina opterecena dugovima tako da predstavlja vise opterecenje nego korist, ne bi trebalo da Centar ne da saglasnost na negativnu naslednu izjavu, i onda bi krajnji naslednik bila Republika Srbija.
Ali, ja bih se raspitala ipak.
Ma zemljište je veliki problem ljudima u Srbiji. Bukvalno ljudi nemaju pravo na socijalnu pomoć ili dečji dodatak ako im neko u kući ima hektar livade zarasle u travu. Ja nisam imao pravo na studentski dom jer mi se otac računao kao zemljoposednik sa 2 hektara njiva i onda je neko procenio da mu to zemljište može donositi prihode, a ustvari to sedi zaraslo od sredine 90ih.

Back