Odri Flek, pionir fotorealizma

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
345.915
images.jpg

autoportret

Sedmodecenijska karijera američke umetnice protezala se od apstraktnog ekspresionizma do „post-post-moderne“ skulpture.
Odri Flek je prilikom svog devedesetog rodjendana izjavila: „Ticijan je napravio umetnost u svojim kasnim 80-im, a ja sam sada mimo toga.
Uvek sam želeo da slikam kao stari majstor, tačnije stara ljubavnica - radikalna savremena stara ljubavnica.

Odri Flek je rođena u Njujorku (1931 – 2024). Njeni roditelji su ukrasili svoj dom u Vašington Hajtsu reprodukcijama slika starog majstora, koje je Flek pamtila kao svoje „prijatelje“. Flek je studirala likovnu umetnost na njujorškoj Visokoj školi za muziku i umetnost, Kuper Union, Univerzitet Jejl i Univerzitet u Njujorku. Njen najraniji rad bio je povezan sa apstraktnim ekspresionizmom, koji je dominirao svetom američke umetnosti. Međutim, hipermaskulinitet pokreta – i loše ponašanje nekih od njegovih ključnih igrača – na kraju su inspirisali Flek da potraži kreativno drugarstvo negde drugde.

Flak je bila inspirisana Pop Art pokretom da prihvati novu vrstu figurativnog slikarstva. Počela je da fotografiše svakodnevne predmete - koje je sama obrađivala u kupatilu svog studija - i slikala direktno sa njih. Bila je među prvim američkim umetnicima koji su to učinili, što ju je učinilo pionirkom fotorealizma, pokreta fokusiranog na kreiranje fotografski detaljnih prikaza običnog života koristeći nefotografske umetničke medije.

Odri Flek je pedantno oslikala šarene, pretrpane kompozicije svakodnevnih predmeta povezanih sa ženama, poput tubica karmina i bočica parfema. Njena poznata serija Vanitas je savremeno feminističko shvatanje tradicije mrtve prirode starog majstora, koristeći zasićene blistave nijanse, reference pop kulture i masovno proizvedene predmete kako bi meditirala o neizbežnosti smrti i uzdigla svakodnevna iskustva žena.

Odri Flek je bila prva slikarka fotorealista koja je dodata kolekciji Muzeja moderne umetnosti.

Osamdesetih godina prošlog veka, Odri Flek se ponovo pronašla u vajarstvu. Njene ženske figure prikazivale su moćne žene i boginje iz različitih kultura, mitologija i religija. Flek je objasnila svoj pristup skulpturi Njujork tajmsu: „Vraćam se starim ljudima i neoklasicizmu, ali moj rad je veoma savremen. To je post-post-moderno.”
U poslednjim godinama svoje karijere, Flek se vratila slikanju u stilu koji je smatrala „post-pop-baroknim“. Ostala je aktivna u svom studiju sve do svoje smrti.
Clip_4.jpg
 

Back
Top