Одређивање диоптрије

Alter_Ego_

Stara legenda
Poruka
80.852
Почиње да ми се мути кад радим за рачунаром.

Никада раније нисам имао тај проблем, али сад га баш примећујем.

Да ли је довољно да одем у прво оптику, они ми ласером измере диоптрију, и онда одаберем неки секси оквир од понуђених или је процедура компликованија?

Надам се да не морам код лекара опште праксе да ми даје упут за лекара за очи. Немогуће је доћи до лекара опште праксе у овој земљи, а тек до специјалисте.

Једном сам био на некој промоцији, где су мерили за Џ диоптрију. Измерили ми, и одабрали ми неки оквир.

Ја ставим тај оквир..јбт..како ми секси стајало, сам бих себе креснуо кад сам се видео у огледалу.

Али...као...шта има они мени да бирају оквир, сам ћу да бирам оквир. И ја одаберем неки, и тај неки ми баш глупо стајао.

Ваљда постоје нека правила. По облику главе, боји очију, косе и сл. како се бира оквир?

Једном сам био на некој промоцији, где су мерили за Џ диоптрију. Измерили ми, и одабрали ми неки оквир.

Ја ставим тај оквир..јбт..како ми секси стајало, сам бих себе креснуо кад сам се видео у огледалу.

Али...као...шта има они мени да бирају оквир, сам ћу да бирам оквир. И ја одаберем неки, и тај неки ми баш глупо стајао.

Ваљда постоје нека правила. По облику главе, боји очију, косе и сл. како се бира оквир?
Verovatno imaš prezbiopiju, posle 40 (kahm, kahm) jedno sasvim normalno stanje. Kao što ti je teže da uradiš špagu kad malo omatoriš, tako ti je teže da stisneš i sabiješ sočivo u oku i izoštriš na blizu. Znači to je ono kad ne vidiš blizu, ali u daljinu vidiš super (dok je sočivo opušteno).

Prezbiopija nije ozbiljna bolest niti zahtevaju terapiju, ako je samo to u pitanju, trebaju ti samo naočare za blizinu koje ti može (zajedno sa dioptrijom) odrediti svaki optičar u radnji. Naočare za čitanje imaju obično drugi oblik rama od ovih za daljinu, da bi mogao da gledaš preko njih kad ti ne trebaju, uže su (obično, ali ne nužno)

E sad... preporučljivo je preventivno otići bar jednom godišnje na pravi pregled kod pravog oftalmologa. Ako nisi bio, moj savet ti je prvo to... naočare ćeš lako izraditi po onome što ti on odredi. Ako ne vidiš dobro ni na daljinu, onda svakako i obavezno kod oftalmologa da vidi da li nema i nekih bolesti oka... (i bolje plati i idi kod proverenog privatnog nego da se smaraš sa uputima i državnim ordinacijama).

Srećno!

🥸

Почиње да ми се мути кад радим за рачунаром.

Никада раније нисам имао тај проблем, али сад га баш примећујем.

Да ли је довољно да одем у прво оптику, они ми ласером измере диоптрију, и онда одаберем неки секси оквир од понуђених или је процедура компликованија?

Надам се да не морам код лекара опште праксе да ми даје упут за лекара за очи. Немогуће је доћи до лекара опште праксе у овој земљи, а тек до специјалисте.
Ширење зеница је најбоља метода али неће свако то да ради, тј. често само провере вид и то је то.

Back