Odnosi u braku

Prema religijskim učenjima, sesualni odnosi služe samo tome da se obezbede potomci inače nema potrebe da ih ljudi imaju. Zato mi je na pamet palo pitanje, je l to znači da kad žena uđe u klimaks i više ne može da rađa, to automatski znači da više ne sme da ima odnose sa mužem?
car Solomon koga je naša crkva proglasila za svetitelja je imao ogroman harem...

Ne bih ulazio u ostale religije ali sto se hriscanstva tice stvari su jasne - muz i zena trebaju imati aktivni seksulan zivot s napomenom STO VISE TO BOLJE !!!
Bracni drugovi trebju uzivati u tim odnosima u tolikoj meri da prosto jedva cekaju na akciju u spavacoj sobi !
Da da sto vise to bolje i onda se desi da zadovolje jedno drugog ne mogu vise da stimulisu lucenje dopamina na istom nivo-u,tj dopamin trazi drugaciji vid stimulacije da bi nastavio da se luci na istom nivo-u tako sto prevaris zenu.

Prema religijskim učenjima, sesualni odnosi služe samo tome da se obezbede potomci inače nema potrebe da ih ljudi imaju. Zato mi je na pamet palo pitanje, je l to znači da kad žena uđe u klimaks i više ne može da rađa, to automatski znači da više ne sme da ima odnose sa mužem?
Pa i prema prirodi seksualni odnosi sluze da bi se obezbedili potomci?
A to sto nam je seks lep to je priroda napravila da bi nas na takav nacin naterala da se razmnozavamo(ti.da nas prevari)

ja znam samo da po pravoslavnim shvatinjima nema opa cupa na crveno slovo i u posne dane....to možda neka druga verzija hrišćanstva
Ko zna taj post upraznjavaju sve religije, mozda su ti stari ljudi znali da od svega u zivotu dodje do nekog zasicenja i da ne bi doslo do tog zasicenje poceli su da primenjuju suzdrzavanje sad to moze biti od bilo cega alkohola,seksa,cigara,droge.
Kao sto sam pisao vec dopamin nakon nekog vremena trazi drugaciji vid stimulacije da bi se lucio u pocetku to bude jedna cigara,pa dve,pa paklica i vise pa kad to zasiti,onda alkohol,pa droga, pa zene lakog morala(cesto menjanje zena) i na kraju kad vise nista od toga ne ispunjava ih onda padnu u depresiju i razmisljaju o samoubistvu.

Da, Martin Luter je u 16. veku dozvolio jednom grofu da se venča sa drugom ženom jer po Bibliji nije nigde zabranjeno imati dve žene i mnogi starozavetni proroci su imali više žena.
Stvari na tom planu nisu bili takvi u pocetku kada je Bog uspostavio bracni odnos i to je Isus jasno rekao !
...ili jos preciznije,Isus je s tim ukazo na cinjenicu da je Bog predvideo monogamni bracni odnos izmedju JEDNOG muskarca i JEDNE zene !

Stvari na tom planu nisu bili takvi u pocetku kada je Bog uspostavio bracni odnos i to je Isus jasno rekao !
...ili jos preciznije,Isus je s tim ukazo na cinjenicu da je Bog predvideo monogamni bracni odnos izmedju JEDNOG muskarca i JEDNE zene !
Gde je to napisano? Nema nijednog citata u bibliji gde se osuđuje poligamija u starom zavetu. Isus je preko oca Josifa iz loze kralja Davida u čijoj se porodici praktikovala poligamija.

Gde je to napisano? Nema nijednog citata u bibliji gde se osuđuje poligamija u starom zavetu.
Evo sta je Bog zapovedio:

1 Mojs.2,24:
"...Zato će ostaviti čovjek oca svojega i mater svoju, i prilijepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno tijelo..."

Kao sto se jasno vidi,Bog je izricito zpovedio da JEDNA zena i JEDAN muz budu JEDNO TELO sto ce reci da je s tim poligamija zabranjena !!!

Isus je preko oca Josifa iz loze kralja Davida u čijoj se porodici praktikovala poligamija.
To je potpuno irelevantno.

da, a ako ima seksualne odnose posle klimaksa onda joj treba odseci glavu

Веома грешиш, драга Лагерта. Наравно да је рађање деце један од циљева брака и сексуланости у њему. Али то није једини циљ. Главни циљ је љубав мужа и жене у браку. Полност тј сексуланост је дата и ту сврху да ојача брачну заједницу мужа и жене. Приметићеш да Свети Апостол Павле каже ,,не забрањујте се један другоме", а на другом месту каже ,,указујте један другоме дужну љубав", мисли се на полни чин. Дакле, није нигде рекао ,,само кад хоћете децу, имајте односе".
Е сад, деца су наравно благослов велики и свакако сексуални чин је дат и због рађања, јер је то Прва Заповест Божја, Заповест о рађању дата још у рају. Али у рају је установљен брак и речено је ,,да двоје буду једно". Дакле, једно тело и у духовном и у сексуалном смислу.
Поента - није само ради деце дат секс и православни супружници свакако могу да имају секс и када не желе децу и само нека уживају један и другоме како је Бог заповедио.

Идеално би било тако...

Пошто су идеални родитељи који могу да се уздржавају ван главне сврхе ретки, дозвољено им је и ван главног детородног циља, да јачају заједницу интимизацијом, али у одређено време и несебично-пристојан однос...
Није то идеално, Зилоте. Идеално је и једно и друго. И ради деце, али и ради своје љубавне заједнице. Шта ако, не дај Боже, не могу да имају децу? Да се одрекну Богом датог и благословеног полног односа? Наравно да не, Црква ти не учи, не заповеда то.

ja znam samo da po pravoslavnim shvatinjima nema opa cupa na crveno slovo i u posne dane....to možda neka druga verzija hrišćanstva
Слабо знаш. Може и кад је црвено слово, па и кад је пост. Све по договору, у браку, па и уздржавање. Дакле, ако супружници желе један период да се уздржавају може. Али није им прописано да морају, него по договору.

Taj citat ne isključuje poligamiju. Martin Luter nije našao argumente u bibliji protiv poligamije.
Искључује.
Лутер је био јеретик. А и то је попустио пред грофом неким.

Мсм, имај ти и више жена ако можеш да их издржаваш, али то није по Христу.

Back