Odnosi nakon ratova

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

@Slavonac

Primećen član
Banovan
Poruka
587
Dugo citam ovaj forum, citajuci ovaj forum ali i druge forume na prostorima EX YU stice se dojam da nasi narodi ne mogu zajedno, da je sve jos uvijek puno mrznje, ruzno se provocira ona druga strana i toga ima u izobilju. Ja sam recimo vidio svasta, prosao svasta i mogu reci da su mi danas Srbi jednako dobri prijatelji kao i Hrvati (doduse ako uopce postoji prijateljstvo ali to je sad druga neka tema). Za pocetak da napisem da zelim da vi napisete kakvi su vasi odnosi sa Hrvatima, Srbima, Bosnjacima, da li zazirete od njih, vjerujete li da su svi isti, mozete li imati bezuvjetno prijateljstvo sa pripadnikom drugoga naroda (pod bezuvjetno mislim na to da ne trazite od druge strane da se slozi sa vama u politickim stavovima, iskustvo me je naucilo da je to nemoguce, no da li je to prepreka iskrenom prijateljstvu?)

E toliko sto se tice teme. A sada, nadam se da nikome nece smetati, htjeo bi napisati nesto o sebi, o ovim ratovima, o svemu sto nam se dogadjalo...mozda ce malo biti zbrckano ali zelim vam prenijeti moje misli, da me bolje upoznate i vidite kako razmislja netko sa "druge strane", mozda netko shvati da unatoc misljenjima koje imamo o ratovima, mozemo biti dobri kolege, prijatelji, suradnici itd...

Dakle ja sam kao sto ste mogli shvatiti, Hrvat, ponosam sam sto sam Hrvat, volim svoju domovinu, volim Hrvatsku. Nastojim razmisljati svojom glavom i iskustvom, dat cu vam i primjer, zbog svega sto znam, za mene recimo Gotovina nije zlocinac, vec castan covjek, ne zelim sad da tema krene u ovome smjeru, samo zelim da vam prenesem neka moja razmisljanja. S druge strane, za mene su Mercep, Glavas i takvi dno dna, stidim se sto su Hrvati, stidim se sto nosimo istu krv, naravno stidim se i Jasenovca i slicnih stvari.

Zasto sam napisao ovo o Gotovini i Mercepu? Zato sto pracuci ovaj forum, vidio sam da tako neke stvari kad netko napise..budu dovoljna iskra za medjusobna vrijedjanja, ako ja mislim da je Gotovina castan covjek, da li sam automatski za vas Ustasa i los covjek? (malo tko ce se obazirati na to sto sam napisao o Mercepu, Glavasu itd..)

A zasto ovo pisem? Zato sto kad je bio rat..ja sam ucinio pravu stvar, losije sam zivio zbog toga, i ja i moja obitelj, ali uradili smo pravu stvar i ponosim se time. Kad vam napisem o cemu je rijec, hocu li i dalje u vasim ocima zbog toga sto sam Hrvat i ponosim se time, biti negativac? Pokusavam shvatiti razmisljanja ljudi...

A sad o pravoj stvari..nazalost ratni vihor je zahvatio i mene i moju obitelj, morali smo bjezati i to dva puta jer nas je rat sustizao...zavrsili smo u Dalmaciji i naravno nije nam bilo lako. Stancic sa dvije sobe jedva dovoljne da nacinih par koraka, a nas 5...
Jedan clan moje porodice je bio visoko obrazovan i to nam je dosta pomoglo. Place nisu bile velike iako je bio odgovoran posao, toliko odgovoran da smo dobili ponudu iz ministarstva...naime rekli su nam da mozemo izabrati koju god kucu zelimo od Srba kojih tamo vise nema (ili su protjerani ili su sami pobjegli iz straha, tamo gdje sam bio rata nije bilo ali svejedno su Srbi odlazili), da samo odaberemo...sa gnjusanjem smo to odbili, mozda netko place za tom kucom kao mi za svojom, mozda neko dijete place za tom kucom, pa gdje bi nam dusla otisla...uglavnom odbili smo i nastavili zivjeti u malom stancicu i to punih 8 godina..bilo je skuceno i tijesno ali barem nam je dusa bila cista..

I sada pitam ja vas, da li zbog toga sto volim svoj narod i sto se ponosim sto sam Hrvat, da li sam los u vasim ocima? Znaci li vam sta ovo sto sam napisao sada?

Hrvat sam ali sam nesto naucio..niti su svi Srbi losi niti su svi Hrvati dobri, svasta sam vidio i razocarao se..prvo sam se razocarao opcenito u ljude a onda i u Hrvate. Kad je pocelo sve to sranje, ljudi su postali cudni...nista vise nije znacilo dugogodisnje prijateljstvo, jedni su bili za Jugoslaviju, drugi za Hrvatsku, treci su htjeli Veliku Srbiju i sve je otislo u *****.

Kasnije kad smo prvi put pobjegli, zavrsili smo u Hercegovini (danas je taj dio RS). Htjeo bi nesto napisati i o pricama koje danas kruze a radi se o podijeli Bosne kao uzrok rata, zato je vazno gdje sam zivio. Danas je polularna teza da su Milosevic i Tudjman dogovarali podjelu...no sta mi zapravo znamo?Cinjenica je da nema ni jedan transkript, razgovor, snimka..nista...tek svjedocenja sumnjivih likova...sta su oni pricali u Karadjordjevu nikad necemo znati. Onda onaj tko se malo razumije u ratnu logistiku, kad pogleda ratni put...vidi da je tu puno nelogicnosti. Pa priznavanje BIH od strane Hrvatske medju prvima, slanje pomoci, oruzja, primanje izbjeglica..slozit cete se cudno...

A onda se sjetim te 91..tamo gdje sam bio je bilo dosta muslimana. Na svoje oci sam vidio kako ih Hrvati odnose sa svojih njiva i svojih kuca i odvode u logore, neki se nikad nisu vratili...ispricat cu vam jednu pricu, naoko nezanimljivu no meni puno znaci, mozda je odgovor u njoj? Rat je vec bio posvuda, u selu je bila jedna uciteljica, Muslimanka, divna zena...da ne bi zavrsila u logoru, pobjegla je u Njemacku i nikad se vise nije vratila..a na njeno mjesto je dosao ucitelj, Srbin...rat bjesni, Vukovar je sravnjen sa zemljom, a oni dovode Srbina..a Muslimane uklanjaju...da li je zbilja bio plan o podijeli Bosne? Da li su zato rjesavali se Muslimana? Sve je to cudno. Jedan poznanik koji je odvodio Muslimane nam je rekao tada, nikad ovo necu prezaliti ali moram...tko im je punio glavu time?

Zbrkana prica zar ne, no nadam se da cete me shvatiti sta zelim ovim da kazem..

Ja te potpuno razumem kolega iz Hrvatske,razgovor i razumevanje je najbitniji korak ka pomirenju,tacno je ima i onih koj ne zele mir i kod tebe i u Srbiji,ali dolazece generacije malo pomalo se odricu polako govora mrznje i sovinizma.....bice bolje kako godine budu odmicale....

Ja te potpuno razumem kolega iz Hrvatske,razgovor i razumevanje je najbitniji korak ka pomirenju,tacno je ima i onih koj ne zele mir i kod tebe i u Srbiji,ali dolazece generacije malo pomalo se odricu polako govora mrznje i sovinizma.....bice bolje kako godine budu odmicale....

Nisam tako optimistican..nove generacije ne mare previse za povijest, od roditelja slusaju lose stvari o drugim narodima i tako ostanu u mrznji..nazalost mislim da nam buducnost ne nosi nista dobro

Od kad je svjeta i vjeka, od tad je i ratova!!!

Zato mi nije jasna potreba da se o tome toliko filozofira,
kad se dobro zna,
ne pocinje rat bez zlocina protiv mira!!!

Lako ti je dokuciti sve tajne, cak i svoje duse,
samo priznaj sam sebi kako i zasto je poceo rat u bivsoj YU???

Па нормално да мржња постоји кад је Хрватима и Муслиманима смисао живота антисрпство.
Ја лично не мрзим никог, мада можда изгледам тако некад, али Хрватима и Муслиманима је то урођено (част изузецима).

Односи након рата између балканаца не постоје, неће постојати и не треба да постоје! Оно што је на Балкану рађено је на нивоу Аушвица или Матхаузена ако не и горе (пример Јасеновца),после тако нечега било би лудо и глупо тражити било какве контакте,седети за истим столом или проћи истом улицом....
Ја имам "Хрвате" у фамилији,али их не сматрам Хрватима,ми их овде у Војводини зовемо најчешће Буњевци или Шокци,нисам сигуран у опште и да ли је то исто што и Хрвати па сам ставио под наводнике.... У Петроварадину имам комшије "Хрвате" у згради.... Имам друга из основне школе који је Муслиман избегао је из Босне из града Кључа и он себе не сматра Боњаком ни Турчином,ми га никада нисмо ни терали да се изјашњава...
Хоћу да кажем да није битно то ко је које националности него ком национално'-политчком корпусу припада човек ,данашња Хрватска и народ који тамо живи припада Павелићевовско-Туђмановском неонацистичком национу за такве немам разумевања и не желим да имам...
Пријатељи који су били пре рата (старије генерације) остали су то и после рата и то се може избројати на прсте једне руке,али у последње време неки који су имали пријатеље у Хрватској кажу није исто као пре рата,кажу :"Тад смо били млади ,друго је време било па нам је зато сад другачије."... Ја мислим да ту нешто више од тога не штима,неће нкиад више ни штимати.... Кад те генерације помру,неће бити више таквих пријатељстава,нити могу бити ,нити треба да буду.....
Међуљудски односи ће бити овакви или онакви,али дуне ли неки нови ратни Вихор неће на Балкану поново остати ни камен на камену!

Daleko vam lepa kuca.Ko nije izvukao zakljucak kakvi ste nam prijatelji na osnovu '41 i '91god. taj nek se druzi s' vama.Ja moju glavu volim na ramenima.Sacuvaj nas Boze novog bratstva i jedinstva.Licemeri ste nevidjeni danas ste za jugoslaviju,sutra pevate danke dojcland,kako vetar dune.Marionete vatikanskog naciste.Hebo nas onaj ko nas spajao.Ti mislis da je osudjeni ratni zlocinac castan covek,i jos pitas dali si ustasa?!:evil:

nisam procitao, ali mi tema govori da hrvat propira savest. pokusava

nece to tako moci.

dok se ne izvrsi deustasizacija nista. da se vrati rsk, i svaki srbin iz rsk da kaze da je bezbedan i zadovoljan

onda moze da pricamo

Ne znam sta bi rekao.Najbolje da se ne druzimo.Mozemo i ponegde ponekad raditi u istoj firmi.Dobar dan-dobar dan,i to bi po meni trebao biti vrhunac odnosa.Sve vise od toga je perverzija.To vazi za sve koji nisu Srbi.Mi Srbi treba da gledamo samo sebe i nista vise.

Ne znam sta bi rekao.Najbolje da se ne druzimo.Mozemo i ponegde ponekad raditi u istoj firmi.Dobar dan-dobar dan,i to bi po meni trebao biti vrhunac odnosa.Sve vise od toga je perverzija.To vazi za sve koji nisu Srbi.Mi Srbi treba da gledamo samo sebe i nista vise.

srbija nije hrvatska

to zapamti

mi mozemo sa svom svojim gradjanima da zivimo i da radimo. uvek smo i mogli

zato ne postoji hrvatski jasenovac sa 700.000 pobijenih civila hrvata samo za par godina

nece ga ni biti

Od kad je svjeta i vjeka, od tad je i ratova!!!

Zato mi nije jasna potreba da se o tome toliko filozofira,
kad se dobro zna,
ne pocinje rat bez zlocina protiv mira!!!

Lako ti je dokuciti sve tajne, cak i svoje duse,
samo priznaj sam sebi kako i zasto je poceo rat u bivsoj YU???

Pokusavas me uhvatiti u zamku a to nije korektno, to je samo tvoja tj vasa verzija istine, kao sto mi imamo svoju, ono sto mene jako nervira je to sto kad se prica o ratovima 90tih, poteze se Jasenovac, Hrvati potezu januarsku diktaturu i ono sto se tada Hrvatima dogadjalo, zato kazem da me pokusavas uvuci u zamku jer ovdje ima vise odgovora, Hrvati ce se doteci SANUa, Srbi Hrvatskog proljeca i tako mozemo do sutra. Ako cemo se drzati 90 tih, ja nemam problem da kazem sta je dovelo do rata, Srbi su se osjecali ugrozeno, izbaceni su iz ustava, pred nosom su im vijorile sahovnice, bojali su se novog Jasenovca, Srbi su dobivali otkaze na poslu, minirali su im se auti, kuce itd...kao sto rekoh, pokusavam misliti svojom glavom i pisati iz svoga iskustva, ono sto znam i ono sto sam vidio, a ovo sam vidio sve. Ja nikada nisam dao otkaz nekome jer je Srbin a imao sam svoju firmu i nikada nisam minirao nista Srpsko, nisam htjeo ni u Srpsku kucu da se uselim jer to nije moje. Hrvati su shvatili jednu stvar, nikada ne bi mogli izaci iz Jugoslavije bez rata, zato su ga i potencirali i zato je Vukovar zrtvovan. To je moje misljenje o ratu ako cemo gledati 90 te no ponavljam, ovo tvoje pitanje ima mnogo odgovora i mnogo verzija.

Ti parti boj si Musliman i ne znam sta ces na ovoj temi posto se tice Srba i Hrvata.

Tice se i Muslimana, da si citao sto sam pisao, vidio bi da i njih spominjem, ratovalo se i sa Muslimanima pa govorim opcenito o odnosima svih nas.

Па нормално да мржња постоји кад је Хрватима и Муслиманима смисао живота антисрпство.
Ја лично не мрзим никог, мада можда изгледам тако некад, али Хрватима и Муслиманима је то урођено (част изузецима).

Necemo tako...meni smisao nije antisrpstvo, a ovo moze napisati i svaki Hrvat te Musliman, ne zelim temu u tome pravcu, nadam se da razumijes.

Односи након рата између балканаца не постоје, неће постојати и не треба да постоје! Оно што је на Балкану рађено је на нивоу Аушвица или Матхаузена ако не и горе (пример Јасеновца),после тако нечега било би лудо и глупо тражити било какве контакте,седети за истим столом или проћи истом улицом....
Ја имам "Хрвате" у фамилији,али их не сматрам Хрватима,ми их овде у Војводини зовемо најчешће Буњевци или Шокци,нисам сигуран у опште и да ли је то исто што и Хрвати па сам ставио под наводнике.... У Петроварадину имам комшије "Хрвате" у згради.... Имам друга из основне школе који је Муслиман избегао је из Босне из града Кључа и он себе не сматра Боњаком ни Турчином,ми га никада нисмо ни терали да се изјашњава...
Хоћу да кажем да није битно то ко је које националности него ком национално'-политчком корпусу припада човек ,данашња Хрватска и народ који тамо живи припада Павелићевовско-Туђмановском неонацистичком национу за такве немам разумевања и не желим да имам...
Пријатељи који су били пре рата (старије генерације) остали су то и после рата и то се може избројати на прсте једне руке,али у последње време неки који су имали пријатеље у Хрватској кажу није исто као пре рата,кажу :"Тад смо били млади ,друго је време било па нам је зато сад другачије."... Ја мислим да ту нешто више од тога не штима,неће нкиад више ни штимати.... Кад те генерације помру,неће бити више таквих пријатељстава,нити могу бити ,нити треба да буду.....
Међуљудски односи ће бити овакви или онакви,али дуне ли неки нови ратни Вихор неће на Балкану поново остати ни камен на камену!

Toga se i bojim, mozda idem malo u filozofiju ali ja to ne mogu shvatiti, zadnja recenica je bit svega, kako je to moguce..do jucer prijatelji, pijes kavicu i pivicu sa susjedom, sutra se koljes..sve se promijeni. Inace ne slazem se o tvome opisu Hrvatske, nisu svi takvi samo se previse izvlaci ono lose, recimo meni ne pada napamet napisati da su Srbi pokazali izborom Nikolica da su cetnicki nastojeni, narod misli da je izabrao manje zlo, zato mani se takvih kvalifikacija i zapamti jednu stvar, na bilo kojoj strani, najvise stradaju oni nevini.

Daleko vam lepa kuca.Ko nije izvukao zakljucak kakvi ste nam prijatelji na osnovu '41 i '91god. taj nek se druzi s' vama.Ja moju glavu volim na ramenima.Sacuvaj nas Boze novog bratstva i jedinstva.Licemeri ste nevidjeni danas ste za jugoslaviju,sutra pevate danke dojcland,kako vetar dune.Marionete vatikanskog naciste.Hebo nas onaj ko nas spajao.Ti mislis da je osudjeni ratni zlocinac castan covek,i jos pitas dali si ustasa?!:evil:

Za pocetak, presuda nije pravomocna, to kao prvo, kao drugo, razmisljam svojom glavom, **** mi se sta kaze Hag, mislim svojom glavom. Mozda se nisam dobro izjasnio, mislio sam napisati to da Gotovina za mene nije ratni zlocinac i da je postupio casno, nije on pobio civile a jasno je dao zapovijedi da ne zeli da nevini stradaju, no kao sto sam i ocekivao, primas se toga, a to sto sam napisao za Mercepa i Glavasa, sto osudujem Jasenovac, sto sam casno postupio kada je trebalo, to tebe ne zanima, e bas zato bio bi ti zahvalan da zaobidjes ovu temu, ne zelim tenzije, ne zelim svadje i neobjektivne ljude, zelim one koji imaju nesto pametno da napisu i koji su sa razumijevanjem procitali sta sam napisao, a ne da jednu moju recenicu vade iz konteksta.

Ово је по стоти пут...можемо ли да будемо пријатељи,два човека увек могу да буду пријатељи,онај ко је Хрват а не човек не може да буде пријатељ ни једном Србину.Зашто?Одговор је прост.Хрватска држава није ништа урадила да ти односи буду добри,почев од проглашења датума злочина над Србима у Хрватској за државне празнике и још пуно тога,да не набрајам.
Да бисмо били егал,требали бисмо да прогласимо дан пада Вуковара или покоља у Блајбургу за државни празник.

Ово је по стоти пут...можемо ли да будемо пријатељи,два човека увек могу да буду пријатељи,онај ко је Хрват а не човек не може да буде пријатељ ни једном Србину.Зашто?Одговор је прост.Хрватска држава није ништа урадила да ти односи буду добри,почев од проглашења датума злочина над Србима у Хрватској за државне празнике и још пуно тога,да не набрајам.
Да бисмо били егал,требали бисмо да прогласимо дан пада Вуковара или покоља у Блајбургу за државни празник.

Ja sam Hrvat i nikad zlo Srbinu nisam uradio, ponavljam Hrvat sam i volim svoju zemlju

Ja sam Hrvat i nikad zlo Srbinu nisam uradio, ponavljam Hrvat sam i volim svoju zemlju
Онда нађи лично свог Србина којем ћеш да будеш пријатељ.Написао сам изнад образложење оног што сам рекао,проблеми који постоје су пре свега међудржавне природе.И мој зет је људина али не долази код мене да слави Олују.

Онда нађи лично свог Србина којем ћеш да будеш пријатељ.Написао сам изнад образложење оног што сам рекао,проблеми који постоје су пре свега међудржавне природе.И мој зет је људина али не долази код мене да слави Олују.

Sa dosta njih sam prijatelj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back