veliki krang
Legenda
- Poruka
- 71.078
Nešto sam razmišljao po ovom pitanju, u smislu toga da su u Otomanskom carstvu put do visokih položaja pronalazili mnogi poturčeni Srbi i drugi hrišćani sa balkanskih prostora, ali u oči upada činjenica da su oni odvođeni iz hrišćanskih porodica i potom vaspitavani u islamskom duhu, a ne da su takvi regrutovani iz već formiranih muslimanskih familija čiji su se preci ranije poturčili. To je ono što me i zanima, kako su Turci gledali na ovdašnje muslimane i jesu li ih možda smatrali neupotrebljivim, pa stoga nije puno njih došlo do položaja do kojih su dolazili janičari? Referenca na tu tezu mi je 1402. godina i bitka kod Ankare, to jest doba kada je proces turčenja na Balkanu još uvek nije uzeo maha (makar što se tiče Stefanove Srbije i Bosne). Srbi predvođeni Stefanom Lazarevićem poneli su se herojski i da je samo taj momenat bio na talonu, bitka bi bila rešena u korist Turaka. A ispalo je suprotno jer je dvadesetak hiljada tatarskih (muslimanskih) plaćenika u toku bitke promenilo stranu i pridružilo se mongolskom napadu. U suštini, da nije bilo Srba, bez obzira na pobedu Mongola, pitanje je da li bi danas postojala i Turska, pošto bi bez tog faktora Timur zadržao dovoljno vojske da pokori ostatak turskih teritorija i možda ih izbriše sa mape zauvek.
Elem, Stefan vezan dogovorom sa Bajazitom drži svoju reč do kraja, dok muslimanski plaćenici vezani parama i istom verom na datu reč ne obraćaju pažnju. Možda su tada Turci naučili svoju lekciju i primenili je na Balkanu?
Elem, Stefan vezan dogovorom sa Bajazitom drži svoju reč do kraja, dok muslimanski plaćenici vezani parama i istom verom na datu reč ne obraćaju pažnju. Možda su tada Turci naučili svoju lekciju i primenili je na Balkanu?