odlazak na selo

Bi li ti, za kolektivno dobro, poklonila meni 5 kg sira i 2 kg kajmaka? Dzak krompira i 30 jaja isto prihvatam. Mislim, za kolektivno dobro...

Ako si radno nesposobna, bolesna ili izbeglica, vrlo rado. Ako ćeš krompir da sadiš, koke da gajiš, drugima i ti time da pomogneš, vrlo rado. Ovako, ne dam :) To nije za kolektivno dobro, već za tvoje debelo meso :)
I što vama smeta što ja smatram da treba raditi za kolektivno dobro? Biste li više voleli da sam sebična i da ne želim da delim?

Idi bre begaj, nisam ja komunista! Mene samo izšašavljuje priča tipa "šta bi bilo kad bi bilo". Od nekud treba početi,i o tome govorim. Oko sebe viđam samo one koji govore "ko je meni dao", "ko je za mene tako nešto uradio" i sl. Priču sam otvorila da bih videla ima li više onih koji ne misle samo na sebe, videla da i njih ima, i sad sam završila :)

udata? :rumenko:

Hehe, u mom dvorištu rastu magnolije, mandarine, kivi, badem i lipe, voćnjak je čvrst i malo dalje, neće da brigam, ne može mu vetar ič, a na kuću neće drvo da padne, je l' je, kao što reko' daleko. Možda se zabrinem oko ruža, ali smiriće me miris lavande...eto vam opet malo lažnijeh slika seoske idile.
Gde pomenu travnjak, ja ću prva za pare da kosim travnjak, al' ne da niko, svi kose svoje :) Naravno, kosačicom. A za kosidbu, imaš mehanizaciju, platiš čoveka, mašina ti seno slaže u kocke, ti samo pokupiš. Ako nemaš para, platiš nadničara, on donese svoju kosu, 20e od ujutro do uveče, ne znam kako toga nema u tvom selu, u mom ih ima koliko voliš. U stvari, iz drugog su sela :)
A da odgovorim i na drugo pitanje, neću ja intelektualce na njivu, slabo bi šta uradili mekanim ručicama (počevši od mene), nego da malo uključe vijuge, predstave ideje, razrade planove, a ne samo kuku, kuku, kao što većina radi, tipa "jadni seljaci, šta im država radi". Malo održivog razvoja, malo preusmerenih investicija, nego svako gleda da je lepše, lakše i da je njemu bolje. Ja vas pitah biste li se žrtvovali za kolektivno dobro kao npr, posleratne generacije, biste li gradili prugu i spavali u šatorima da bi vaša deca živela bolje? Ne dobih odgovor, pa sama zaključih, zato vam je lakše živeti u gradu, zaključaš vrata i boli te uvo.

Ахаха, не причам ја о надничарима, кошењу ливада, него о томе да су ми се људи жалили, викендаши додуше, да нема шансе да ИКО од сељака хоће да им за паре покоси двориште. Немају ти викендаши ливаде. Њих рентају (кад имају), а већина и тих викендаша и нема ништа од имања осим окућнице.. И то неће бабама од 80 година које дођу у викендицу да се идилишу по селу..
Млого се ти правиш невешта, то је сигурно од лаванде у дворишту у децембру.

Какве бунаре да копају људи из градова у колективним акцијама по селима? Да би хладили пиво у њима? :cepanje:
Какве радне акције. Ни један домаћински син никад није ишао на колективне радове ;)

Сад сам се сетио како лепо пева славуј целе ноћи на селу. Има идиле није да нема... :D
Мој клинац ме питао да ли је то неко снимио па пушта ноћу :hahaha:

A mobe? Njih su izmislili građani?

На неки начин су утицали да нестану, грађани су измислили механизацију, а мобе су престале да постоје баш негде после Другог рата.
Мобе су биле и вид друштвеног окупљања, виш да сад сваки сељак има нет... :lol:
Мада сам ја под колективним радовма и дом. синовима којима на њима нису били, мислио на радне акције како је навела другарица Шамац - Сарајево

Poslednja izmena:
На неки начин да, грађани су измислили механизацију, а мобе су престале да постоје баш негде после Другог рата.
Мада сам ја под колективним радовма и дом. синовима којима на њима нису били, мислио на радне акције како је навела другарица Шамац - Сарајево

Kako da ne, oduzeli su im zemlju, imovinu, izmislili zadruge gde je radnik i neradnik udruzivao cotavu koku sa dvadeset krava da bi bili jednaki...Ubijali selo i seljaka vestacki stvarajuci radnicku klasu i jos bi da im se radi, hajd sto je besplatno jos bi i dobrovoljno.

На неки начин су утицали да нестану, грађани су измислили механизацију, а мобе су престале да постоје баш негде после Другог рата.

Ali mobe još postoje! Eto, miji komšije iz ulise, pre neku godinu se skupili i jednome od njih podigli kuću za tpar dana. Samo smo jednog dana primetili kuću tamo gde je nije bilo...
A te..."šamac sarajevo" ... Takve stvari organizuje država... Tada nije bilo mehanizacije kao danas, a ni one koja je tada bila savremena... I predpostavljam da je nekako trebalo uposliti mnogo mladih ljudi...
Sada je to nepotrebno i neizvodljivo. Nepotrebno zbog savremenih uslova gradnje, a neizvodljivo jer naša država nije u stanju da organizuje ni samu sebe - da radi glatko i bez trzavica i zastoja.

Ali koliko ima "nevladinih organizacija za pomoć..." i raznih volontera... ?

A da su ubijali selo, jesu... Dojučerašnji seljaci, kojima je smrdela motika, poželeli su, potpuno nestručni, i nesvesni svoje nesvesti, da stvore "modernu" zemlju... U kojoj su, valjda, trebali svi da budu građani!? ( Pa su posle ti isti kupovali parče zemlje izvan grada i gradili "vikendice", u kojima nisu provodili dane u odmoru, već svaki trenutak slobodnog vremena koristili da kopaju i pleve.:lol: Nigde ukrasnog bilja. Uželeli se valjda... Ali važno je da su mogli da kažu da su "građani".)

Sve ovo je i onako daleko izvan teme....

Poslednja izmena:
Ко стално живи на селу, мора да има и тај објекат..надам се да овај млади пар из наше теме и то има у виду.
Како је проф. Вујић бирао ВЦ са полицом за воће..а зими за компоте :lol:

Marcator je na preferiji, sami centar ti je onaj dio grada koji vidis lijevo i desno sa mosta prije nego pridjes granicnim kucicama.
Gradiska je prelijepa, ja sa prozora gledam most :)

cvrsto sam uvjerena da to tvoje "selo" sa 13 000 stanovnika velegrad za nase selo. :)
pa znas i sam sta je selo kod nas.

Kasarna Kozara je nize Borika, ta u Boriku na koju ti mislis je nekadasnja kasarna Vrbas, tu je sad studentski grad

Meni se svidja onaj kafic kad se spustis sa mosta, odmah levo, pre carine odma´.

Aha, to je onda druga kasarna.

Moje mesto je divno, slikacu ovih dana kako izgleda, sad su okitili sve uoci ovih praznika koji stizu, postavili klizaliste pa vodimo cerkicu svaki dan. ;)

Ako si radno nesposobna, bolesna ili izbeglica, vrlo rado. Ako ćeš krompir da sadiš, koke da gajiš, drugima i ti time da pomogneš, vrlo rado. Ovako, ne dam :) To nije za kolektivno dobro, već za tvoje debelo meso :)
I što vama smeta što ja smatram da treba raditi za kolektivno dobro? Biste li više voleli da sam sebična i da ne želim da delim?

Ma pusti ih...nemaju oni pojma. ;)

mi u kuci (roditeljskoj kuci) imamo dva wc a
jedan do ulaznih vrata sa wc soljom i lavaboom
tu sibamo goste :) i nas kada zagusti :)
i redovno ku[patilo sa soljom, lavaboom, i bideom i ogromnom kadom, onako kao trougao...
ves masina je u radnoj sobi, tamo gde se pegla i gde stoje prnje
a napolju u dvoristu imamo poljski wc
tako isto i kod babe
u tak poljski nikada nisam ulazila, tamo obicno tata ode kada je napolju i radi nesto, pa da ne ulazi takav u kucu....
a i niko ne cisti nista rucno i kolicima
dodju ljudi sa cisternom kada treba pa ociste kao i septicku kada ciste
msm, to se i ne radi sad 5 puta godisnje, pa da je to neko cimanje :D

ma nije keenjanje unutra na solji kao ona na drvenoj skalameriji napolju.. :malav:
Ма, српска посла.
Сетио сам се једне анегдотске реченице...
Други део војног рока отслужио сам на аеродрому у Скопском Петровцу, 82./83. плавац, и није било класично стажирање.
Шиптари су били несташни не само на Космету већ и у Македонији, али се о томе није извештавало у сретствима информисања, и имали смо у три случаја вишедневне маршеве под ратном опремом, није било борбених дејстава, више као демонстрација силе.
У једном чисто македонском селу у општини Тетово, Лешак(данас је чисто шиптарско), један старац нам је овако описао долазак српске војске 1912.: Носили су сви заставице с крстовима и у логорима правили клозете.
Ето шта је Србин, од поља бежи у кући серрре!!!
:hahaha:

Poslednja izmena:
Ма, српска посла.
Сетио сам се једне анегдотске реченице...
Други део војног рока отслужио сам на аеродрому у Скопском Петровцу, 82./83. плавац, и није било класично стажирање.
Шиптари су били несташни не само на Космету већ и у Македонији, али се о томе није извештавало у сретствима информисања, и имали смо у три случаја вишедневне маршеве под ратном опремом, није било борбених дејстава, више као демонстрација силе.
У једном чисто македонском селу у општини Тетово, Лешак(данас је чисто шиптарско), један старац нам је овако описао долазак српске војске 1912.: Носили су сви заставице с крстовима и у логорима правили клозете.
Ето шта је Србин, од поља бежи у кући серрре!!!
:hahaha:
I ja sam bio tamo .
Evo za mog zemljaka sa Tise jedna pesma, a i za ostale,da se vidi da i mi seljaci nismo baš tako stereotipu podobni.

zivot na selu ne mora automatski znaciti da cemo radjati decu tamo koja ce biti neobrazovana i musava
koja ce videti klavir na slici, a loptu na razglednici
a mi cemo se kupati jednom nedeljno il za vece praznike
a lekar koji radi da je doktor mengele, il da ima zavrsenu veterinarsku skolu a ne medicinsku...
;)))))
odo da kuvam kafu ;)

Šta fali veterinarima? :dontunderstand:

:mrgreen:

Back