Odisej-mit ili istorija

Uvek sam razmisljao da li je legenda o Odiseju istina? Najverovatnije nije, ali ako jeste, sigutno nije bilo onih cudovista i ostalih mitskih bica i bogova. Ja mislim da je postojao ali da je to Homer preuvelicao. :think:

Skoro je bila emisija na NG, a i nekoliko sličnh tekstova u Politici, u kojima su objašnjene sve mitske pojave koje se spominju u Odiseji. Po njima, svaka od ovih pojava ima stvarne osnove, stvari ondašnjim Grcima strane, daleke, i neobjašnjive

Mnogo svježiji događaji kao ovi iz proteklih 100 godina već poprimaju odlike mitova.Tako se često dešava da se povijest frizira samo što to danas ne radi sljepi Homer nego novinari i kvazi povjesničari.
Homerova "Odsiseja" je školski "priručnik" za precjenjivanje povijesne uloge pojedinih vladara,vojskovođa i mnogih drugih "kvazi povijesnih" lidera.

Skoro je bila emisija na NG, a i nekoliko sličnh tekstova u Politici, u kojima su objašnjene sve mitske pojave koje se spominju u Odiseji. Po njima, svaka od ovih pojava ima stvarne osnove, stvari ondašnjim Grcima strane, daleke, i neobjašnjive

Baš tako jer što je njima izgledalo mitski i božanski danas se lako da objsniti.
S druge strane pisanje Ilijade i Odiseje je iskorištewnoi u ono vrijeme za zastrašivanje protivnika i podizanje morala vlastitim vojnicima.A homogenizacija društva pred opasnostima koje su opnda vrebale je bila neophodna.

Back