Ajde ovako.
Ovom bednom, nesposobnom, nepotrebnoim i stetnom stvorenju data je mogucnost da u svom nenznatnom umu koncipira Kosmos i sve sto u njemu jeste. Za mnoge stvari, potrebna mu je saradnja sa ostalim bednicima njegove vrste.
Zar se ne zapita neko kako to? Zasto? Zar je kosmos jedno veliko tracenje vremena? Ne bih rekao, kosmos i vreme se vrlo elegantno resavaju svakog viska u nasoj realnosti. I surovo kaznjavaju greske.
Sto? Zar nema neke poente u tome?
Sto se mene tice ima. Dobio sam mogucnost da stvaram i znam. Nemilosrdno cu je koristiti da iskazujem svoju spoznaju, ideje, osecanja i lepotu oko mene, delim je sa ljudima oko mene. Dok to cinim, srecan sam. Istinski.
Tuzno mi je da vidim one koji su dobili svaku mogucnost koju ja imam, a pri tome trace sebe i vreme vrteci se u krug oko najnizih poriva, tvrde kako kosmos nema poentu, kako je duznost jedini pokretac. Ne shvataju da time samo pokazuju svoju prazninu, jer kada bi shvatili, promenili bi svoj sopstveni stav i svopju volju uskladili sa voljom ovog kosmosa. poceli bi da stvaraju i nesto izvan sebe i svojeg opravdanja za sebe.
Kosmos nema smisla, ali smo se smislili mi sami da mu dajemo taj smisao. Paradox i misterija jesu u osnovi svega.
Odgovornost ili duznost_ Razlika je da li je dozivljavamo kao nesto sto mi sami zelimo i cinimo, ili smo nekome duzni, zavisimo od drugih. JA odlucujem da moj zivot ima smisla. JA odlucujem da ga podelim sa onim koji su spremni da dele. JA odlucujem da sve ono sto imam stavim u sluzbu upotpunjavanja kosmosa iz pogleda onih ljudi koji su spremni da uce.
Ako nisam spreman da se odlucim da od svog unutrasnjeg haosa napravim smeran i smislen tok koji vodi kao svom sopstvenom cilju, koji je pak nesto vise od punjenja stomaka i pravljenja dece (ali to ne isljucuje i ne nipodastava), nisam spreman da budem covek. A mereci covekovu vrednost po masi onih koji bas na to nisu spremni, cinim greh prema onome sto covek MOZE. Problem je sto vec NIJE, a to mozemo promeniti MI koji to vidimo.
To je odgovornost svakoga od nas. Da budemo najbolji sto mozemo u tome sto jesmo i da sebe ugradimo u harmoniju, koja ipak postoji ako zagrebemo trunku ispod instinkta zivotinje.
Neka si mi opet svašta reka'...
Da sačuvam da ne izbrišeš opet...
Bilo bi dobro da si toliko pljuvanje ispunio sa nekim argumentima... izgledalo bi manje isprazno...
Umjesto što si izvrtao moju priču...
U mom odgovoru ograničiću se samo na činjenice:
- pričaš o odgovornosti, a zaobilaziš definisanje odgovornosti... baš bi me zanimalo da čujem razloge za to.
- na ovoj temi jedinu definiciju odgovornosti sam dao ja.
- jedini primjer odgovornosti sam takođe dao ja.
- ti se nijesi usprotivio ni mojoj definiciji ni primjeru... i opet nijesi dao nikakvu definiciju, niti primjer... ili barem neki nagovještaj da znamo na šta misliš, o čemu pričaš...
- zatim sam pokazao da iz tako shvaćene odgovornosti (onako kako sam je ja definisao i dočarao primjerom) proizilazi da odgovornost nema nikakve veze sa filozofijom.
- moja definicija odgovornosti je bila: ,,snositi negativne posljedice za rezultate".
- moj primjer odgovornsoti je bio: ,,dadne meni neko da čuvam 30 ovaca i kaže da ću novčano odgovarati za svaku koja se povrijedi/ izgubi/ otruje". Primjer je bio banalan (ali sasvim odgovarajući) iz prostog razloga što sam tebi htio da ostavim prostora za bolji primjer i bolju definiciju.
- ako ti je toliko stalo do toga da dokažeš ono što je bilo upućeno meni:
Ovom bednom, nesposobnom, nepotrebnoim i stetnom stvorenju data je mogucnost da u svom nenznatnom umu koncipira Kosmos i sve sto u njemu jeste. Za mnoge stvari, potrebna mu je saradnja sa ostalim bednicima njegove vrste.
najbolje bi bilo da dokažeš da sam ja bio u opaaasnoj zabludi što se tiče definicije i primjera odgovornosti i konačno više ponudiš svoju definiciju i primjere.
Evo još jedan moj primjer odgovornosti: napravi neki mladić neplanirano nekoj curi dijete i on postupi odgovorno i oženi je... što će reći da je, kao što sam već rekao u mojoj definiciji odgovornosti: ,,snosi negativne posljedice za rezultate". A negativne su jer dijete nije bilo planirano.
- što se tiče tvog izvrtanja priče vezano za:
Tuzno mi je da vidim one koji su dobili svaku mogucnost koju ja imam, a pri tome trace sebe i vreme vrteci se u krug oko najnizih poriva, tvrde kako kosmos nema poentu, kako je duznost jedini pokretac. Ne shvataju da time samo pokazuju svoju prazninu, jer kada bi shvatili, promenili bi svoj sopstveni stav i svopju volju uskladili sa voljom ovog kosmosa. poceli bi da stvaraju i nesto izvan sebe i svojeg opravdanja za sebe.
... evo jasnog dokaza za to: na kraju mog poslednjeg posta sam fino rekao:
Naravno sve ova priča ne važi za one kojima život nije uništen... jer oni vjerovatno imaju i drugih razloga za život... osim dužnosti prema bližnjima...
Zar je potrebno išta više reći poslje ovoga?
Zar izvrtanje i drskost nijesu očigledni?
Ja sam možda debil/ glupak i možda ništa nijesam u pravu... al barem imam toliko poštovanja da ne izvrćem priče sagovornika.
Ja za bolje ne znam i teško mi pada da ne kažem ono što mislim...
A vezano za to što me prozivaš jer sam rekao da život nema smisao...
Meni za ljubav i dobročinstvo nije potreban nikakav smisao... čak štaviše priču o smislu ljubavi i doborčinstva, od kojih je između ostalog sastavljen moj život (mislim na ljubav i dobročinstvo)... doživljavam kao suvišnu i opasnu.
Ako me neko pita o smislu mog života, on me u stvari pita o smislu onoga od čega se sastoji moj život... a ako se moj život između ostalog sastoji od ljubavi i dobročinstva... reci mi molim te kakav drugi odgovor da dam osim toga da sve to nema smisla... a ja time mislim da je meni ljubav iznad smisla.
Ili tebi možda treba neki smisao da za ljubav?
A time ne mislim samo na m-ž ljubav... nego ljubav kao željeti dobro svim ljudima... a dobročinstvo kao raditi na tome (na dobru za sve ljude).
Ukratko: meni su ljubav, dobročinstvo i sloboda iznad smisla... i zato mi više odgovora da život nema smisla... jer meni za ljubav... nije potreban smisao...
Možda sam se pogrešno izrazio... ali nadam se da shvatate na šta mislim.