Одељења правног и економског факултета у Медвеђи

Andjela

Elita
Poruka
23.874
Одељења правног и економског факултета у Медвеђи

Два одељења Нишког универзитета, где ће настава бити организована на српском и албанском језику, у Медвеђи свечано отворио премијер Мирко Цветковић. Студенти ће учити по европским стандардима, а живети и радити у свом крају, нагласио је Цветковић.

Проблем признавања диплома
Министар просвете Жарко Обрадовић изјавио је да "на територији Србије важе све дипломе које у свом заглављу имају грб Републике Србије и назив међународне организације коју је признала Србија, а које добијају млади на Косову и Метохији".

"Подразумева се да важе сва документа која се користе у образовном систему Србије и у свом садржају имају назив Република Србија или ознаку међународних организација које раде на нашој територији (УНМИК, ЕУЛЕКС)", рекао је министар приликом отварања одељења Економског и Правног факултета нишког Универзитета у Медвеђи.

Према његовим речима, УНМИК и УН су "званично присутни на Косову, признати од стране Србије и сасвим је логично да документа која они издају имају и њихов назив у свом садржају".

Обрадовић је оценио да, уколико се не жели признавање тих диплома "суштински ради против деце", и да "за ту страну приче треба питати и неке друге, а не само Владу Србије".
Премијер Србије Мирко Цветковић отворио је у Медвеђи одељења Економског и Правног факултета нишког Универзитета, у којима ће се настава за студенте српске и албанске заједнице изводити на њиховим матерњим језицима.

"Отварање одељења ових факултета у Медвеђи представља стратешки корак у настојању државе да се поспеши развој општине, која спада међу најнеразвијеније на југу Србије", рекао је премијер Цветковић.

Нагласио је да се отварањем тих одељења отвара и нова перспектива за студенте да уче и школују се по европским стандардима, а да остану да живе и раде у свом крају.

Премијер Цветковић је подсетио да у Медвеђи Албанци чије једну четвртину становништва и да је отварање факултета кључни корак у решавању проблема у тој општини, а који ће помоћи и у њиховој интеграцији у заједницу.

У плану је отварање факултетских одељења у Прешеву и Бујановцу, а у току је и израда Студије изводљивости тог пројекта.

Премијер је подсетио да се ове општине суочавају са миграцијом становништва, недовољно изграђеном инфрастуктуром и великом незапосленошћу, а да је циљ Владе Србије да ту ситуацију промени.

Приоритет Владе је улагање у привреду, рекао је премијер и нагласио да очекује да поновно почне да ради рудник Леце и започне реконструкција пута од Лесковца до Медвеђе.

"Влада ће настојати да обезбеди инвестиције у сточарство, за чији развој у овом крају постоје добри услови", казао је Цветковић и најавио и да ће бити обезбеђене разне олакшице за потенцијалне инвеститоре.

Цветковић је истакао да је равномернији регионални развој и децентрализација кроз јачање локалних самоуправа такође један од циљева Владе Србије.

Приоритети су и наставак изградња инфраструктуре, реформе правосуђа, успостављање реда у јавним финансијама, рационализација јавног сектора и други важни пројекти, казао је Цветковић.

"Уклонићемо и све препреке у изградњи демократског друштва, успоставити јасна правила у привредном и политичком животу и елиминисати појаву насиља и угрожавања сигурности грађана", изјавио је премијер.

Свечаности су присуствовали министар просвете Жарко Обрадовић и министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, који је и председник Координационог тела за југ Србије.

Отварању факултетских одељења присуствовали су и представници дипломатског кора, Мисије ОЕБС, локалних самоуправа и цивилног друштва из Пчињског и Јабланичког округа.

За Прешево, Бујановац и Медвеђу 150 милиона динара

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић изјавио је да је Влада Србије, од почетка године до октобра, уложила 150 милиона динара за инфраструктурне објекте у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, а да до краја године предвиђа улагање од још 68 милиона динара.

"Пре десетак дана Министарство за НИП одобрило је још 76 милиона динара за пројекте у ове три општине", рекао је министар приликом отварања одлељења Економског и Правног факултета нишког Универзитета у Медвеђи.

Марковић је нагласио да је влада имала јединствен став када је реч о политици према Прешеву, Медвеђи и Бујановцу и да је пружала безрезервну подршку Координационом телу за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Министар је најавио и отварање сталних канцеларија за омбудсмане у та три града, чиме ће се избећи манипулација људским правима.

"Манипулација људским правима долази са свих страна и на тај начин ће се питање људских права вратити у институцију која је угледна како у Србији тако и у Европској унији", нагласио је министар.

Марковић је поздравио и формирање Националног савета албанске мањине и што су, како је оценио, коначно политичке партије Албанаца постигле договор.

"На тај начин ће бити унапређена питања образовања, информисања и културних дешавања, чиме се иначе баве национални савети", нагласио је Марковић.

Izvor: www.rts.rs


Bas me zanima, sta ce ovo da nam pomogne i sta smo dobro ucinili sebi ovim aktom!
 

Back
Top