Na šta misliš kad kažeš 'emotivni napad'? Na to da se ti razjariš ili da protivnik deluje kao pomahnitao?
Svaki konflikt, a pogotovo tuča, sa drugim čovekom izaziva reakciju tvog nervnog sistema. Svoje emocije, pa samim tim i reakcije, je prilično teško kontrolisati. Obzirom da sve kreće od disanja i da je to i jedina radnja koju možeš da kontrolišeš u datim okolnostima (za razliku od lučenja hormona i onoga što to nosi), samo toliko i možeš da uradiš-da dišeš što ravnomernije i trudiš se da izbegneš hiperventilaciju.
Što se tiče protivnika i njegovog besa, tu veliku ulogu igra tvoj stav tj. mišljenje koje imaš sam o sebi. Ako smatraš da si superioran ( u fizičkom, moralnom, intelektualnom... smislu) u odnosu na protivnika, tako se i postavljaš i to se fizički vidi i oseća. Helio Gracie je jednom to pomenuo kao stav koji odrastao muškarac ima prema dečaku koji ga vređa - toliko si superioran da ti njegov bes deluje smešno i nezrelo..
Dok sam se bavio borilačkim takmičarskim sportom, trener nam je u toku sparinga jako glasno puštao muziku i navijačke pesme, huk sa tribina.. baš zbog navikavanja na stres, buku, nelagodnost.. Ponekad je pozivao publiku, pa sparing izgleda mnogo drugačije nego inače. Trudiš se da disanjem i stavom tipa 'ja sam bolji, ja to mogu' prevaziđeš nelagodnost.. I da izgledaš strašno kul