Odbacivanje TEORIJE evolucije

Не, ти се једноставно вртиш у круг тим дефиницијама.

Маса је мера инерције тела.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Маса

Инертност или тромост је једна од основних особина свих тела у свемиру које имају масу.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Инерција
Napisi celu recenicu
Инертност или тромост је једна од основних особина свих тела у свемиру које имају масу, тј. маса је мера инертности физичких тела.

nemoj pola. Sta je ovde tacno neciklicno. Mera inertnosti je masa. Ako telo nema masu(mera je 0) onda nema inerciju.

Pa to se zove cherryPicking. Dajem ti ceo tekst a ti si cherrypickovao
Izvuces jednu recenicu iz teksta koji govori da ta recenica nije tacna...boze

Ako ja kazem "Ne, nije tacno da teletabisi lete ispod mora masuci svoje surle"
I ti onda mene citiras i kazes
Rekao si "teletabisi lete ispod mora masuci svoje surle"
nisam slagao nego izvukao iz konteksta. i to od slova do slova.
i stavio smajli. to i najograničeniji čovek bi razumeo
ne znam jel treba da ti se crta ili si zaluđeni dogmatik pa ti sve smeta što ti je mimo dogme

Uprosteno, masa je konstanta koja je uvek ista a izrazena je u kg ( u slucaju metrickog sistema ), problem je sto tezina i masa nisu ista stvar a mnogi grese i poistovecuju ih.
Dakle tvoja masa na mesecu bi bila ista kao i na zemlji al tezina bi bila razlicita.

Ја сам само питао за објашњење масе. Не како се манифестује, не преко чега се изражава или мери, не шта се изражава или мери преко ње, него за природу те појаве.

Uprosteno, masa je konstanta koja je uvek ista a izrazena je u kg ( u slucaju metrickog sistema ), problem je sto tezina i masa nisu ista stvar a mnogi grese i poistovecuju ih.
Dakle tvoja masa na mesecu bi bila ista kao i na zemlji al tezina bi bila razlicita.
On misli da je ciklicno to sto je masa mera intertnosti tela. A telo je inertno ako ima masu. Ne shvata izgleda

Ја сам само питао за објашњење масе. Не како се манифестује, не преко чега се изражава или мери, не шта се изражава или мери преко ње, него за природу те појаве.
Ja ti kazem. Masa je mera inertnosti tela. To nije pojava vec apstraktni pojam coveka da meri inertnost...razumes li?

Napisi celu recenicu
Инертност или тромост је једна од основних особина свих тела у свемиру које имају масу, тј. маса је мера инертности физичких тела.

nemoj pola. Sta je ovde tacno neciklicno. Mera inertnosti je masa. Ako telo nema masu(mera je 0) onda nema inerciju.

Ако теби није јасно шта је цикично, онда имаш проблем са основном логиком.

Ja ti kazem. Masa je mera inertnosti tela. To nije pojava vec apstraktni pojam coveka da meri inertnost...razumes li?

Значи маса је апстрактна, ако сам добро разумео?

Masa nije pojava. Masa je MERA intertnosti. Mera. Duzina nije pojava. To je mera jedne ose velicine tela.

• Инерциона маса је мера отпора једног објекта да се убрза при примени силе. Одређује се применом силе на објекат и мерењем убрзања које је резултат те силе. Објект са малом инерцијалном масом ће бити убрзан више од објекта са великом инерцијалном масом када на њега делује иста сила. Тело са већом масом има већу инерцију.
  • Активна гравитациона маса је мера јачине гравитационог флукса објекта (гравитациони флукс је једнак површинском интегралу гравитационог поља преко обухваћене површине). Гравитационо поље се може мерити тако што се дозволи малом „тестном објекту” да слободно пада и мери се његово убрзање про слободном паду. На пример, објекат у слободном паду у близини Месеца подлеже мањем гравитационом пољу, а стога убрзава спорије него што би исти објекат убрзавао у слободном паду у близини Земље. Гравитационо поље у близини Месеца је слабије, јер Месец има мању активну гравитациону масу.
  • Пасивна гравитациона маса је мера јачине интеракције објекта са гравитационим пољем. Пасивна гравитациона маса се одређује дељењем тежине објекта са његовим убрзањем при слободном паду. Два објекта у истом гравитационом пољу имају исто убрзање; међутим, објекат са мањом пасивном гравитационом масом ће бити изложен мањој сили (имаће мању тежину) од објекта са већом пасивном гравитационом масом.
  • Енергија исто тако има масу према принципу еквиваленције масе и енергије. Ова еквиваленција се испољава у великом броју физичких процеса укључући стварање парова, нуклеарну фузију, и гравитационо савијање светла. Стварање парова и нуклеарна фузија су процеси у којима мерљиве количине масе се претварају у енергију, и обрнуто. У гравитационом савијању светла, фотони чисте енергије испољавају слично понашање са пасивном гравитационом масом.
  • Закривљење простор-времена је релативистичка манифестација постојања масе. Таква закривљеност је екстремно слаба и тешка за мерење. Из тог разлога, закривљеност је била откривена тек након што је предвиђена Ајнштајновом теоријом опште релативности. За екстремно прецизне атомске часовнике на површини Земље, на пример, је утврђено да мере мање времена (раде спорије) у односу на сличне часовнике у свемиру. Ова разлика у протеклом времену је форма закривљености звана гравитациона дилатација времена. Друге форме закривљења су мерене користећи сателит Гравитациона сонда Б.
  • Квантна маса се манифестује као разлика између квантне фреквенције објекта и његовог таласног броја. Квантна маса електрона, Комптонова таласна дужина, се може одредити путем разних форми спектроскопије и блиско је повезана са Ридберговом константом, Боровим радијусом, и класичним електронским радијусом. Квантна маса већих објеката се може директно мерити користећи Ватову вагу. У релативистичкој квантној механици, маса је једна од непромењивих репрезентативних ознака Поенкарове групе.

Imam zanimljiv primjer, koji moze pribliziti termin "teorija", siroj publici....danas imamo prihvacene dve glavne teorije u fizici - teoriju ralativiteta i kvantnu teoriju...problem je sto nisu kompatibilne, iskljucuju jedna drugu...no ipak,, vaze obje, jer boljeg objasnjenja zasad nema...najveci izazov danasnje fizike, na kome rade najumniji ljudi planete, je usaglasiti te dve teorije...

Ajd da razgranicimo. Ovo objasnjavam i detetu od 6 godina i ono razume...ti nesto si slabiji
Znaci.
Tela imaju osobinu da se odupru promeni svog kretanja. Ta pojava se naziva inertnost tela.
Mera te inertnosti se naziva masa.
Telo koje nema masu nema inertnost, jer je inertnost onda 0.

Back