Od zadarske domacice do prve dame Kosova

gost 41715

Elita
Poruka
17.690
Kod:
http://www.globus.com.hr/Clanak.aspx?BrojID=150&ClanakID=3858&Stranica=1#4100

Zadarska kućanica: prva dama Kosova -
Dragica Ceku: Mojem mužu nije slava udarila u glavu ni kad je oslobađao zadarsko zaleđe, pa neće ni ako postane premijer Kosova

Pisala: Tina Disopra
Snimio: Valdrin Xhemaj

U prištinskom domu Agima Cekua, kandidata Alijanse za budućnost za kosovskog premijera, ovih dana ne prestaju zvoniti telefoni. Supruga nekadašnjeg časnika HV-a, a kasnije zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova, Zadranka Dragica Ceku ne krije nervozu zbog predstojećih izbora i kaže kako ih Agimovi prijatelji i suborci stalno nazivaju i pružaju podršku njegovoj kandidaturi. Njezin suprug, kako naglašava, u Prištini je prava zvijezda, a ljudi ga doživljavaju kao vrsnog vojskovođu koji je za Kosovo mnogo učinio. Sa suprugom se upoznala 1984., dok je predavao na zadarskoj Vojnoj akademiji. Nakon vjenčanja i rođenja prvog sina Dragica je napustila posao tekstilne tehničarke u jednoj tvrtki i odlučila se posvetiti obitelji. Zbog suprugova posla Dragica Ceku navikla se na česta putovanja na relaciji Priština - Zadar, a u Prištini će ostati još mjesec dana. Zatim će se vratiti u rodni Zadar, gdje s njezinom obitelji žive djeca - stariji sin Albert završio je srednju školu, kći Kaltrina ide u četvrti razred srednje škole, a najmlađi Adrian u sedmom je razredu osnovne škole. Dragica Ceku u razgovoru ostavlja dojam jednostavne, iskrene Zadranke, kojoj je obitelj na prvom mjestu i nije joj nimalo teško svakih mjesec dana putovati kako bi mogla biti i sa suprugom i s djecom. Na pitanje kakav je osjećaj biti prva dama budućeg kosovskog premijera, Dragica Ceku skromno odgovara:
"Zapravo sam se svih ovih godina navikla na to da je moj suprug u središtu pozornosti medija i javnosti, ali moram priznati da sam pomalo nervozna i da zbog njegove kandidature imam tremu. No, nadam se da će sve dobro završiti, jer je Agim na Kosovu zaista poznat i cijenjen, i uživa veliku podršku javnosti. Svjesna sam da će nam se, ako bude izabran za premijera, život promijeniti, ali trudit ću se, koliko god budem mogla, da ostanemo posve obična i normalna obitelj, kao što smo bili i dosad."
Apolitična djeca
Kako su vaša djeca prihvatila očevu kandidaturu za premijera?
- Drago im je zbog oca, podržavaju ga, premda njih politika baš ne zanima, ali lijepo je znati da u svojoj obitelji možete imati potporu.
Je li vam svih ovih godina bilo teško živjeti u stalnom iščekivanju suprugova povratka s terena?
- Kad smo se Agim i ja upoznali, on je radio na Vojnoj akademiji, a kad je počeo rat u Hrvatskoj, i kasnije, znala sam da je njegov posao takav da mora često izbivati iz kuće. Nije mi bilo lako jer sam u svakom trenutku bila svjesna da je na ratištu, ali eto, najgore je prošlo i uspjeli smo zajedno sve to izdržati.
Kako izgleda vaš život u Prištini? Kakav je položaj žena na Kosovu?
- Razlika između života u Zadru i Prištini je velika, ali, što se tiče položaja žena i mnogo drugih, onih životnih stvari, moram priznati da se, koliko sam imala prilike vidjeti, mnogo toga nakon rata promijenilo nabolje. Žene su se na neki način počele emancipirati. Nadam se da će biti još bolje. Inače, suprug i ja u Prištini vodimo običan život, kao i u Zadru.
Planirate li se, ako vaš suprug postane premijer, preseliti u Prištinu?
- Zasad se nisam imala namjeru seliti, jer sam se navikla stalno putovati i život nam ovako dobro funkcionira, ali ni ta mogućnost nije isključena, ovisi o obvezama u budućnosti.
A djeca? Bi li se oni mogli nastaniti u Prištini?
- Dvoje mlađih još ide u školu, na Kosovo su često dolazili i stekli su dosta prijatelja, mislim da imaju lijepe uspomene iz ove zemlje. No, kako nikad ne znate gdje će vas život odvesti, a imajući u vidu da je životni put mog supruga prepun promjena, vjerujem da bi se i oni mogli ovdje snaći i normalno živjeti. Za praznike su dolazili u Prištinu i mislim da bi djeca, ako bismo se odlučili na taj korak, mogla ovdje sasvim dobro živjeti.
Bijes u Srbiji
Beograd optužuje Cekua za ratni zločin nad Srbima
Čim je Bajram Kosumi dao ostavku na mjesto premijera Kosova te se za to mjesto kandidirao Agim Ceku, kojeg je dobar dio medija i javnosti prepoznao kao najizglednijeg predsjednika Vlade Kosova, srbijanska Vlada osudila je njegovo moguće imenovanje na tu visoku funkciju. Srbijanske vlasti Cekua terete za navodne zločine počinjene nad kosovskim Srbima u vrijeme dok je zapovijedao Oslobodilačkom vojskom Kosova. Agim Ceku kandidat je Alijanse za budućnost Kosova, a o imenovanju premijera ovih će dana odlučiti kosovska Skupština.
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.