Od sledeće godine potrebna nam je dozvola za ulazak u EU

Soradze

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.881
Bilo je pitanje vremena kada će nam cela Evropa davati dozvole za ulazak u šengensku zonu.
Za sada možemo još uvek da putujemo bez ikakvih dozvola i viza u EU, ali toj blagodati se
nazire kraj.

Screenshot_16.png


Screenshot_17.png

Screenshot_18.png

Screenshot_19.png

Screenshot_20.png


Svetla budućnost nas čeka!

https://www.blic.rs/vesti/politika/...eu-objavljeni-novi-uslovi-za-ulazak-u/zky2fh3
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
289.724
Građani Srbije trenutno mogu da putuju u evropsku šengensku zonu bez vize ili bilo kakvog prethodnog odobrenja, ali od 2023. godine to više neće biti moguće.
Naime, od sledeće godine naši građani će morati da podnesu onlajn zahtev kroz Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) koja se plaća.

Kako je najavljeno, ETIAS je trebalo da postane operativan već u januaru, zatim je prolongiran za maj 2023. godine, ali se sada očekuje da primena tog sistema startuje u novembru sledeće godine. Ove informacije stoje na zvaničnoj stranici Evropske unije.

Kako izgleda procedura?

Naši građani će popunjavati onlajn formular za prijavu na zvaničnoj ETIAS veb stranici ili mobilnoj aplikaciji, koje će biti pokrenute kada ETIAS postane operativan.
Prijavu šaljete najkasnije 96 sati pre datuma putovanja, a u njoj navodite adresu e-pošte, zatim podatke o pasošu, kao i lične podatke.

Naknada za prijavu iznosiće sedam evra za sve podnosioce zahteva koji su stariji od 18, a mlađi od 70 godina. Naknada u iznosu od sedam evra naplaćuje se prilikom podnošenja prijave i to je jedina naknada koju je neophodno platiti. Maloletnici i lica starija od 70 godina dobiće ETIAS besplatno.
Za prijavu će vam biti potrebno 10 minuta a na odobrenje se čeka nekoliko minuta od trenutka podnošenja prijave.
Dobijeno odobrenje važiće tri godine i u tom periodu broj putovanja u zemlje EU nije ograničen. Uz ETIAS, građani Srbije moći će da ostanu u Evropskoj uniji najviše 90 dana u periodu od 180 dana.

Državljani Srbije će tako od novembra 2023. morati da imaju ETIAS za ulazak u sledećih 30 zemalja: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Island, Italiju, Letoniju, Lihtenštajn, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Švedsku i Švajcarsku. Shodno tome, građanima Srbije će biti potreban ETIAS i da bi posetili sledeće evropske mikrodržave sa otvorenim granicama: Monako (preko Francuske), San Marino (preko Italije) i Vatikan (preko Italije), pišu domaći mediji.

Sistem bi trebalo da doprinese smanjenju aktuelnih bezbednosnih, zdravstvenih i migratornih rizika, a odnosi se na 63 države koje nisu članice Evropske unije,
ali čiji građani mogu da putuju bez viza u šengensku zonu.

U kojim sve slučajevima zahtev može biti odbijen

Kako se navodi na stranici schengenvisainfo.com, malo je verovatno da će građanima Srbije biti odbijen zahtev za ulazak u Evropsku uniju kada ETIAS bude pokrenut.
Ipak, prijava za ETIAS mogla bi biti odbijena ukoliko podnosilac ima kriminalnu prošlost, predstavlja opasnost za društvo ili se nalazi na listi za praćenje putovanja u vezi sa osumnjičenim teroristima. Takođe, razlog za odbijanje može biti i davanje lažnih informacija tokom prijave, kao i putovanje iz oblasti sa epidemijom/pandemijom, zbog čega podnosilac prijave može predstavljati opasnost po javno zdravlje.

link
88842308763aabc23dd5ca342133706_690x460.jpg
 

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
A naslov je niđe veze... uvodi se obična registracija putnika, a lažovi pišu "EU spušta rampu"....

Naši novinari su dotakli samo dno novinarskog taloga.
ma da.
koliko shvatam to im je mala rampa, ipak kao moras da se registrujes pre nego udješ
a cena je kao za sat vremena parkinga u Insbruku. Mislim, simbolično za 3 godine.
No, valjda im se nagomila.
 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.559
Debilčine novinarske. Odavno je ETIAS koji važi i za Srbe i za Engleze i Amere i Japance u planu, još pre korone , mislim da su ga odlagali barem 3-4 puta i svaki put goveda napišu "vize" "rampa" ili sličnu nebulozu. Ko putuje zna šta je a ovima sa jeftinijim ulaznicama u životu kojima su tekstovi namenjeni ionako ne igra ništa. Osim dokaz da "nas mrze".
Tako da opušteno. Ko nije krimos nije ga briga.
Kada nam stvarno uvedu ponovo vize znaćete razliku.
 

Top