Od sledeće godine građani Srbije u EU samo uz plaćenu taksu i onlajn odobrenje

Fring

Ističe se
Poruka
2.610
7 eura je malo. Trebalo je minimalno 1000 eura. Ko hoće na avion pa za Moskvu i to zaobilaznim putem preko Kine


D0CLC0IW0AAXSCT.png
 

MOST6

Elita
Poruka
23.999

Od sledeće godine građani Srbije u EU samo uz plaćenu taksu i onlajn odobrenje


Građani Srbije trenutno mogu da putuju u evropsku šengensku zonu bez vize ili bilo kakvog prethodnog odobrenja, ali od 2023. godine to više neće biti moguće.

Od sledeće godine građani Srbije u EU samo uz plaćenu taksu i onlajn odobrenje


Naime, putovanje neće biti moguće bez podnošenja onlajn zahteva kroz Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS).

Naime, putovanje neće biti moguće bez podnošenja onlajn zahteva kroz Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS).

Prema prvim planovima, ETIAS je trebalo da postane operativan već u januaru, zatim je prolongiran za maj 2023. godine, ali se sada očekuje da primena tog sistema startuje u novembru sledeće godine, što je objavljeno i na zvaničnoj stranici Evropske unije.

Onlajn formular za prijavu podnosiće se na zvaničnoj ETIAS veb stranici ili mobilnoj aplikaciji, koje će biti pokrenute kada ETIAS postane operativan.

Prijavu bi trebalo popuniti najkasnije 96 sati pre datuma putovanja, a u njoj je potrebno navesti adresu e-pošte, zatim podatke o pasošu, kao i lične podatke.

Poslednji korak je plaćanje naknade za prijavu putem kreditne ili debitne kartice. Naknada za prijavu iznosiće sedam evra za sve podnosioce zahteva koji su stariji od 18, a mlađi od 70 godina. Naknada u iznosu od sedam evra naplaćuje se prilikom podnošenja prijave i to je jedina naknada koju je neophodno platiti. Maloletnici i lica starija od 70 godina dobiće ETIAS besplatno.

Procenjeno je da će proces prijave trajati oko deset minuta, a odobrenje bi trebalo da se dobije u roku od nekoliko minuta od trenutka podnošenja prijave. Dobijeno odobrenje važiće tri godine i u tom periodu broj putovanja u zemlje EU nije ograničen. Uz ETIAS, građani Srbije moći će da ostanu u Evropskoj uniji najviše 90 dana u periodu od 180 dana.

Državljani Srbije će tako od novembra 2023. morati da imaju ETIAS za ulazak u sledećih 30 zemalja: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Island, Italiju, Letoniju, Lihtenštajn, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Švedsku i Švajcarsku. Shodno tome, građanima Srbije će biti potreban ETIAS i da bi posetili sledeće evropske mikrodržave sa otvorenim granicama: Monako (preko Francuske), San Marino (preko Italije) i Vatikan (preko Italije).

Slična praksa već postoji u SAD, Kanadi i Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS odobrenja datira još od 2016. godine.

Sistem bi trebalo da doprinese smanjenju aktuelnih bezbednosnih, zdravstvenih i migratornih rizika, a odnosi se na 63 države koje nisu članice Evropske unije, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u šengensku zonu.

U kojim sve slučajevima zahtev može biti odbijen

Kako se navodi na stranici schengenvisainfo.com, malo je verovatno da će građanima Srbije biti odbijen zahtev za ulazak u Evropsku uniju kada ETIAS bude pokrenut.

Ipak, prijava za ETIAS mogla bi biti odbijena ukoliko podnosilac ima kriminalnu prošlost, predstavlja opasnost za društvo ili se nalazi na listi za praćenje putovanja u vezi sa osumnjičenim teroristima. Takođe, razlog za odbijanje može biti i davanje lažnih informacija tokom prijave, kao i putovanje iz oblasti sa epidemijom/pandemijom, zbog čega podnosilac prijave može predstavljati opasnost po javno zdravlje. https://www.021.rs/story/Info/Srbij...samo-uz-placenu-taksu-i-onlajn-odobrenje.htmlA mogla je Srbija biti članicom EU. Samo da se manula Kosova nad kojim nema kontrolu još od 1999. i neće više nikada ni imati. I Rusije koja joj nije prijatelj.
Pa to je ok. Ako nisi član ekipe, ne možeš imati privilegije koje donosi članstvo. :ok:
 
R

Retro galaksija

Gost
Вероватно јер су свесни колико је то бесмислен систем уколико не подразумева неку темељнију контролу... а темељнија контрола захтева сарадњу земље одакле људи улазе... а на то ће да се начекају.

Мени то личи на само још једну глупост тамо неког бирократе који продаје муда за бубреге да такав систем има смисла
I ukinuti brzopotezno kad se smanji dolazak turista zbog krize.
To je kao ona odluka Austrije o obaveznoj vakcinaciji koju nikad ne sprovedoše.
Gluposti EU birokrata koji nešto moraju da rade, pa izmišljaju gluposti koje nikom živom ne koriste.
Kao razna usavršavanja i apdejtovi Windowsa. Stalno sve gori, ali treba zaposleni nešto da rade...
 

MOST6

Elita
Poruka
23.999
Prvo ljudi nisu išli zbog korone, sad zbog rata u Ukrajini, izbeglica... Polako će početi da gube turiste iz raznih zemalja, nevezano za nas... A pojedini su se samo na turizam i usluge orijentisali...
Prošla sezona u Hrvatskoj bila je gotovo rekordna. Tek mrvicu lošija od najbolje ikada, one predpandemijske iz 2019. godine. Sav holivudski jet set se odmarao na hrvatskom primorju. :whistling:
 

Top