Od sada za sve pošiljke koje dolaze iz inostranstva u Srbiju naplaćuje se carina

Autorska
Na ovom primeru ćete videti kakva je to krađa.
Ako je vrednost pošiljke 5 evra sa Aliexpressa,ebay,amazona itd. onda ćete platiti tačno 3 evra carinu Srbiji.Toliko o Vučićevoj naprednoj Srbiji a vi je samo negujte.

ДА ли имамо тему о боравишним дозволама?

...Uvođenjem novog, automatizovanog sistema u Pošti Srbije, započeta je stroga i dosledna primena postojećih zakonskih propisa koji regulišu uvoz robe i naplatu poreza.

Ovo u praksi znači da se dažbine sada naplaćuju na gotovo sve pakete, bez obzira na to koliko je njihova vrednost mala. Zbog ovih, za mnoge neočekivanih troškova, praksa već pokazuje da određeni broj građana odbija da preuzme svoje pošiljke, nakon čega se one vraćaju pošiljaocu.

Kako se tačno obračunavaju novi troškovi?

Pre svega, važno je napraviti razliku između PDV-a (Poreza na dodatu vrednost) i carine, jer su to dve potpuno različite stavke. U zavisnosti od vrednosti onoga što ste naručili, vaši troškovi će se obračunavati na sledeći način:

Za pošiljke vrednosti do 50 evra:
- 20% PDV-a na vrednost robe
- 200 dinara fiksnog troška za uslugu carinskog pregleda
- 60 dinara provizija za prenos novca.

Za pošiljke vrednosti preko 50 evra:
- 10% carine na osnovnu vrednost robe.
- 20% PDV-a (ovaj procenat se računa na zbir vrednosti robe i carine, što znači da ukupne dažbine iznose 32%).
- 200 dinara fiksnog troška za uslugu carinskog pregleda.
- 1% provizije za uplatu ovih dažbina (umesto fiksnih 60 dinara).

Zamislite da ste naručili proizvod od 5$ uz besplatnu dostavu. Ranije bi vam ovaj paket stigao bez ikakvih doplata.

Danas je računica sledeća:
- Vrednost robe: 5$
- PDV (20% od 5$): oko 100 dinara (u zavisnosti od kursa)
- Carinskih pregled paketa: 200 dinara
- Provizija za prenos novca: 60 dinara

Ukupan dodatni trošak: oko 360 dinara, koje ćete morati da platite poštaru prilikom preuzimanja paketa vrednog 5$.

Ova pravila naknadne naplate troškova ne važe za platformu Temu. Razlog je taj što, kada kupujete preko ove aplikacije, svi troškovi poreza i uvoznih dažbina su već automatski uračunati u krajnju cenu proizvoda na sajtu. Zbog toga, prilikom preuzimanja Temu paketa, nema nikakvih dodatnih troškova na vašim vratima.

Autorska
Na ovom primeru ćete videti kakva je to krađa.
Ako je vrednost pošiljke 5 evra sa Aliexpressa,ebay,amazona itd. onda ćete platiti tačno 3 evra carinu Srbiji.Toliko o Vučićevoj naprednoj Srbiji a vi je samo negujte.
A što Srbija ima sa EU pravilima? To počinje od 01.07.2026. Za svaku vrstu proizvoda će se naplaćivati 3€ carine.
1000017282.png

https://www.index.hr/vijesti/clanak...vrstu-robe-u-malom-paketu-do-150/2764573.aspx
https://www.vecernji.hr/barkod/eu-j...e-evo-koliko-cete-placati-za-narudzbu-1937290

prvo drkate ceo forum vi esenesovci kako je srbija suverena i ne volimo eu pa onda "ee pa tako je i u evropi aj i ovde"

sto pratimo mi evro politiku? Sta koji K imamo da uskladjujemo politiku i sankcije i tarife sa EU?

prvo drkate ceo forum vi esenesovci kako je srbija suverena i ne volimo eu pa onda "ee pa tako je i u evropi aj i ovde"

sto pratimo mi evro politiku? Sta koji K imamo da uskladjujemo politiku i sankcije i tarife sa EU?
Stari moj, ti si nešto pobrkao. Ja nemam nikakve veze sa Srbijom i SNS-om.
Pa to se i ja pitam što vi imate sa nama (EU), kad vi ne želite u EU.

Stari moj, ti si nešto pobrkao. Ja nemam nikakve veze sa Srbijom i SNS-om.
Pa to se i ja pitam što vi imate sa nama (EU), kad vi ne želite u EU.
ja ne zelim, vi tzv evropljani (cuj hrvati ili sta slovenci deo evrope) glumite slobodu trzista i kapitalizam a onda lupate tarife, carine i zabrane uvoza kad to neko bolje radi

...Uvođenjem novog, automatizovanog sistema u Pošti Srbije, započeta je stroga i dosledna primena postojećih zakonskih propisa koji regulišu uvoz robe i naplatu poreza.

Ovo u praksi znači da se dažbine sada naplaćuju na gotovo sve pakete, bez obzira na to koliko je njihova vrednost mala. Zbog ovih, za mnoge neočekivanih troškova, praksa već pokazuje da određeni broj građana odbija da preuzme svoje pošiljke, nakon čega se one vraćaju pošiljaocu.

Kako se tačno obračunavaju novi troškovi?

Pre svega, važno je napraviti razliku između PDV-a (Poreza na dodatu vrednost) i carine, jer su to dve potpuno različite stavke. U zavisnosti od vrednosti onoga što ste naručili, vaši troškovi će se obračunavati na sledeći način:

Za pošiljke vrednosti do 50 evra:
- 20% PDV-a na vrednost robe
- 200 dinara fiksnog troška za uslugu carinskog pregleda
- 60 dinara provizija za prenos novca.

Za pošiljke vrednosti preko 50 evra:
- 10% carine na osnovnu vrednost robe.
- 20% PDV-a (ovaj procenat se računa na zbir vrednosti robe i carine, što znači da ukupne dažbine iznose 32%).
- 200 dinara fiksnog troška za uslugu carinskog pregleda.
- 1% provizije za uplatu ovih dažbina (umesto fiksnih 60 dinara).

Zamislite da ste naručili proizvod od 5$ uz besplatnu dostavu. Ranije bi vam ovaj paket stigao bez ikakvih doplata.

Danas je računica sledeća:
- Vrednost robe: 5$
- PDV (20% od 5$): oko 100 dinara (u zavisnosti od kursa)
- Carinskih pregled paketa: 200 dinara
- Provizija za prenos novca: 60 dinara

Ukupan dodatni trošak: oko 360 dinara, koje ćete morati da platite poštaru prilikom preuzimanja paketa vrednog 5$.

Ova pravila naknadne naplate troškova ne važe za platformu Temu. Razlog je taj što, kada kupujete preko ove aplikacije, svi troškovi poreza i uvoznih dažbina su već automatski uračunati u krajnju cenu proizvoda na sajtu. Zbog toga, prilikom preuzimanja Temu paketa, nema nikakvih dodatnih troškova na vašim vratima.
Sve ima u prodavnicama

A evo kako izbeći

Kupite nintendo Switch 2 i onda umesto da plaćate 7.000-12.000 za sigricu u ambalaži a vi odete na nintendo shop i pazarite na black friday, a ima i vansezonskih popusta do 90% na proverene naslive
Prednost DLC verzije - ne skupljate plastiku, nećete izgubiti ili oštetiti kertridž

Back