Од пресељења институција профитира само Г17 плус

Zelen bor

Poznat
Poruka
7.963
Интервју: Наташа Мићић, потпредседник ЛДП-а

Од пресељења институција профитира само Г17 плус

Natassa-Michich.jpg

Овим пресељењем неких државних институција ништа се не добија, осим понеки глас за послодавца – Г17 плус. Билборди Уједињених региона широм Србије већ данас подсећају људе ко им је дао или обећао посао, каже Наташа Мићић, потпредседница Либерално-демократске партије, објашњавајући зашто њена странка последњих дана оштро критикује пројекат деконцентрације институција који спроводи Министарство економије и регионалног развоја Млађана Динкића.

Чиме то конкретно поткрепљујете?

Ужичани су, рецимо, до сада морали да иду у Београд по папире потребне за извоз, а сада то више неће морати да раде. Али, зато би сада сви остали извозници морали да долазе у Ужице, према којем води очајна комуникациона инфраструктура. Више би се намучили него док су долазили из Врања или Суботице у Београд. Зато се сада праве филијале и нове скупе испоставе. Међутим, та додатна радна места у администрацији мораће да плате сви порески обвезници. Није ли боље да се све то ради путем јединих комуникација које некако функционишу, путем Интернета. Зар нисмо донели Закон о електронском потпису?

Зар не мислите да грађани Ниша, Крагујевца, Зајечара, Ужица или неког другог града заслужују неку важну државну институцију у свом „дворишту“?

Грађани у унутрашњости заслужују конкретна права, а не шалтере. Заслужују боље путеве, железницу, базене, установе културе, аеродроме, мостове, обилазнице, чист ваздух, модерне школе...

Динкић је бар учинио нешто конкретно, први корак, у тој причи о децентрализацији коју све партије подржавају, али нико ништа не предузима.

Први корак је враћање имовине општинама, а онда фискална децентрализација. То је прескочио. Све док општине не добију већу слободу у одлучивању и газдовање над својом имовином ништа се неће променити. Да је реч о искреној политици, онда би као влада већ одавно скупштини предложили законе о децентрализацији. Ми бисмо то подржали.

Ако је тако као што кажете, по чему је Динкић, у том случају, другачији од неких других функционера који са државних позиција раде у корист својих странака? Или ЛДП, из неког разлога, има Г17 плус и Динкића за специјалну „мету“?

Немамо ништа против те партије. И није у том бесциљном трошењу пара поменута странка никакав изузетак. Своју будућност ЛДП не гради на популизму. Ми не бисмо користили позиције у коалицији да бисмо, када рецимо управљамо средствима Министарства за рад и социјална питања, основали фиктивну социјал-демократску странку, као што је то урадио Љајић. И не бисмо финансирали послове по жељи неког члана општинског одбора, већ оне који су неопходни. Сигурна сам да би се од до сада бачених пара могао исфинансирати бар један капитални пројекат. На пример чувени Коридор 11.

Оно мало што можемо да урадимо као део власти у неколико градова показује начин другачијег рада. Градски секретари и чланови већа у Београду успешно обављају послове, али ми нисмо на јефтин начин страначки користили ниједан успех. Нама је нормално да је предузеће за које смо преузели одговорност, рецимо „Београд пут”, од губитка од милијарду динара у 2008, ефикасношћу рада и мањим ценама у наредној години остварило велику добит која је уплаћена у буџет.

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Od-preseljenja-institucija-profitira-samo-G17-plus.sr.html

:eek:

Ne volim ovu moju Užičanku, ama baš nimalo.
Al za ovo moram da joj skinem kapu.
Kao što reče gospođica-gospođa Mićić, Mlađa ponovo jaše u predizbornoj kampanji.:mrgreen:

Back