Od kojih knjiga početi?

Žao mi je što ne mogu da ti pomognem. Pa makar da podignem temu
da bi se javio neko ko ima savet za tebe, a temu nije video.

Onako uopšten jedan savet je ''kreni od one knjige koja sama do tebe
dođe''

Najbolje bi bilo da prvo proučiš istoriju filozofije, i razvoj filozofske misli sve do danas... potrudi se da ih okvirno proučiš sve, da shvatiš i zapamtiš čime se koja bavi, a onda se opredeli za jedan pravac (recimo, stoicizam) i to proučavaj detaljno, pa kasnije ako možeš nadogradjuj na tom znanju.

Kod filozofije su bitni fokus i konzistentnost, bolje odaberi jedno polje i usavrši ga, prouči maksimalno i do kraja, nego da lutaš bez uporišta. Mnogi ljudi čitaju sve i svašta, a ništa ne prouče do kraja. Evo ovde imamo Ozimana, on je pesimista, voli Šopenahuera i na tome je izgradio svoja vidjenja i odnos prema filozofiji, to je pozitivan primera doslednosti u filozofiji. Ako stalno menjaš pravac ništa nećeš uraditi, filozofija je bitna i kao praksa, a ne samo kao materijal za čitanje.

Filozofoja je, kažu, ljubav prema istini. I ako želiš da čiataš filozofska dela da bi saznao istinu, ne samo da je u filozofskim delima nema, već ni u naučnim, ni teološkim, ni ideološko-političkim, jer još uvek niko ništa ne zna. Fizičari ne tnaju šta je materija, biolozi, šta je život, psiholozi, šta je svest, filozofi, šta je bitak, teolozi šta je Bog, a ideolozi i političari ne znaju čak ni gde im je dhupe,a gde glava.

Nego, ako zaista želiš da saznaš istinu o postojanju sveta, onda ti preporučujem da ne gubiš vreme čitajući bilo šta. Samo pogledaj ovaj video u trajanju nešto malo više od sat vremena i tu ćeš saznati više o postojanju sveta, nego da pročitaš sve knjige sveta. Neka me neko demantuje, ako može. aali argumentovano?

Nego, ako zaista želiš da saznaš istinu o postojanju sveta, onda ti preporučujem da ne gubiš vreme čitajući bilo šta. Samo pogledaj ovaj video u trajanju nešto malo više od sat vremena i tu ćeš saznati više o postojanju sveta, nego da pročitaš sve knjige sveta. Neka me neko demantuje, ako može. aali argumentovano?
Eto koliko ti je ta tvoja istina važna, da ni knjigu nisi napisao. :confused:

Koje knjige od Berklija, Bergsona i Kanta bi preporučio? A naravno da ima reči o ovoj temi...

Баркли, "Расправа о основним принципима људског сазнања". Али ипак, уместо тог дела, као прво препоручујем "Три дијалога између Филаса и Хилонуса". У њему је Баркли видевши да га свет није разумео покушао да још једном покуша да своју филозофију објасни на најразумљивији могући начин у форми дијалога. Дакле препоручујем да негде набавиш : "Три дијалога између Хиласа и Филонуса" Џорџ Баркли

Што се тиче Канта немој да губиш много времена на његова дела јер осим "трансценденталне естетике" ништа друго ту није много вредно. Прочитај Шопенхаурову криктику Кантове филозофије како би раздвојио жито од кукоља.

Од Бергсона препоручујем његово прво дело "Оглед о непосредним чињеницама свести", као и "Стваралачку еволуцију". Или можда ипак боље да потражиш једну малу књижицу под називом "Дух и тело" (што је заправо једно Бергсоново предавање узето из дела Mind Energy), у коме је можемо рећи Бергсон сажео целу своју филозофију.

Hvala ti, hteo sam još da te pitam za Fuko-a, Lefevra i Hegela? Da li si čitao nešto od njega? Hegel je dobar ali previše detaljiše i time buni čitaoce.

Шта је Хегелова филозофија можеш стећи представу из ових неколико Шопенхаурових речи:

Hegelova takozvana filozofija jeste jedna kolosalna mistifikacija koja će našem potomstvu davati neiscrpnu temu za sprdanje s našim vremenom. To je pseudofilozofija koja koči sve duhovne snage, zagušuje svako stvarno mišljenje i na njegovo mesto posredstvom najgore zloupotrebe jezika, stavlja najispraznije , najbesmislenije , najnemisaonije, dakle najzaglupljujuće mlaćenje prazne slame.Ko može da čita njegovo najhvaljenije delo, takozvanu Fenomenologiju duha a da se pri tom ne oseća kao u ludnici - tamo i spada.
citat Šopenhauer

Прави филозофи пишу јасно, јер имају шта рећи, и желе то да објасне читаоцима. Хегел као и многи други не спадају у такве.
Чим наиђеш на некога ко витла празним апстракцијама типа "апсолут", "биће", "битак", "свесност", "празнина", итд. знај да се ради о шарлатану. На такве не треба губити време.
Duhovno siromaštvo, konfuznost, nastranost, odevaće se u nategnute izraze i u najnejasniju retoriku da bi tako zamotali u teške i pompezne fraze sitne, prazne, prozaične ili svakidašnje misli. Oni su u tome slični čoveku koji, u nedostatku veličanstva lepote, pokušava da taj nedostatak nadoknadi odelom, pa bi da sakrije sićušnost i rugobu svoje ličnosti varvarskim gizdanjem, perjem, kolorima, naborima, ogrtačima. I kao što bi se takav čovek našao u velikoj neprilici kada bi morao da hoda go, tako bi i naš autor bio u neprilici kada bi ga prisilili da svoju pompeznu, nejasnu knjigu prevede na razumljiv jezik koji bi otkrio siromaštvo njenog sadržaja.

Šopenahuer

Ма написао је некакву књижицу али тада није знао за "квантни вакум" и слично, то је тек научио касније по форумима, тако да је та његова књижица сада застарела.

https://forum.krstarica.com/threads...aterije-zivota-i-prirode.675139/post-27381639

Толико о "коначној истини" и "вечитом јеванђељу"

Poštovani, dobro veče.

Želeo bih da kupim neke knjige od Dzordz Berklija ili Fukoa, da li je neko nešto čita od njih? I kakve reference imate za mene? Od koje knjige početi?

Takođe me interesuju neke knjige vezano za Sokrata.

Uglavnom od filozofije, do sad, čitao sam Berdjajeva i Markuza, Sopenhauera.
naso si crkvu di ce se molis...........do mojega

Ti se stalno nešto buniš protiv mene i "moje" Istine. Koja, uostalom i nije samo moja, već Univerzalana, opšta, a to znači svačija, pa i tvoja, ali ti to jooš uvek ne shvataš. I ako zaista imaš nešto protiv "moje" Istine, suprostavi joj se svojom istinom i rešila si problem.

A što se knjiga tiče, ako je to neki problem, ni tu nisi u pravu. Napisao sam i izdao dve knjige. Prvu 1988 godine pod naslovom "nagon samoodržanja i materija".

Ovo je link.
https://ezop-antikvarijat.hr/ljubomir-jergovic-nagon-samoodrzanja-i-materija-2/
http://milaneternal.blogspot.com/?view=magazine

I drugu knjigu, dvojezično, na srpskom i engleskom, pod naslovom "Zakon postojanja" ("The law of existence").

Link:
http://milaneternal.blogspot.com/?view=magazine

Back