Od kojeg naroda su potjekli Bosnjaci?

Za seobu Srba u Hrvatskoj ima brdo dokaza, za delimicno srpstvo Bosne kao celine i prisutstvo pravoslavlja na severu i Podrinju u srednjem veku isto, za srpske veze Bosne ima izvora, dok za to da su Muslimani u Beogradu koji opisuje Celebija bili 1699 iz Bosne nema nikakve. Cak je nevervatno da svih 75.000 Muslimana u Beogradu bili iz Bosne. Ima kod Karadzica ideje o tome 1804 a to je vec druga godine.
Naravno da nije, to nisam ni mislio ali nase nacije su formirane po vjeri u 19 vijeku. Muslimani tu nisu nikakav izuzetak.

Не можеш тек тако да се називаш како хоћеш, поготово ако је иза тога очигледан контекст територијалне агресије.

To se vidi npr. na primeru Makedonaca. Koliku su samo muku vodili sa Grcima i Bugarima u sklopu evroatlantskih integracija; Grci nisu hteli ni da čuju dok ne promene naziv države, a Bugari su bili vrlo odlučni i ne priznaju im jezik i dalje.

S druge strane, Srbi su pored svega sad im dali i poslednju stvar, tj. crkvenu autokefalnost (a da ništa nije dobijeno zauzvrat).

Bošnjaci su potekli od Srba u 99% slucajeva i mozda 1% ostalih naroda tipa Turaka i nekih koji su se tu nalazili.
Primili su islam i od tada se razilaze sa Srbima,postaju muslimani, a 93-e Bosnjaci.
Svakom ko ima imalo zdravog razuma je ovo jasno.
Vise nisu Srbi i to je to.Ne znam zasto se oni ljute na tu cinjenicu i izmisljaju neke srednjovijekovne Bošnjane kao narod od koga potiču.
Prije dolaska Turaka na ove prostore, na ovim prostorima nije bilo muslimana.
Sama logika govori da su oni islamizovali dio lokalnog stanovnistva...a sasvim je nemoguce da su islamizovali iskljucivo samo jedan narod,tzv.Bošnjane,cak i da su oni postojali.
Na stranu sto u istoriji nema nikakvih tragova o tom posebnom narodu.A nema ni narodne tradicije.A nema ni posebnog jezika koji se razlikuje od srpskog.
Da sam ja danasnji Bosnjak i da me zaista interesuje moje porijeklo,a time i naroda kojem pripadam,potrudila bih se da nadjem vjerodostojne dokaze i idem "unazad" do mojih predaka,a ne da vjerujem nekom ko me u nekom hotelu proglasi nekim narodom.
I jos jedna stvar...da li je iko od danasnjih Bosnjaka,sebe tako zvao prije 93-e?
Niko nikada.Zivjela sam s njima i znam.Moze se reci sad da je bilo zabranjeno i slicno...ali ni u neformalnim razgovorima se niko nikad nije nazvao Bosnjakom.Kladim se da velika vecina nikad nije ni cula za taj termin.
Meni ne smeta da se zovu kako god hoce.Cinjenica je da jesu sada neki nov i poseban narod,nisu vise Srbi...ali mi smeta to prekrajanje istorije i prisvajanje Bosne kao da oni jedini tu zive i nazivanje Srba samo nekakvim pravoslavcima,da bi im umanjili identitet.
I prisvajanje srpskog jezika,takodje.
На изјашњавању приликом пописа уз велики број оних који су се изјаснили као Бошњаци, један дио се изјаснио и као – Босанци. Занимљиво је питање зашто су Бошњак и Босанац двије националне одреднице? Даље, званични назив језика је босански па би то значило да њиме говоре Босанци, а да су га Бошњаци само преузели од Босанаца. Идемо још даље. Држава (да простите) се зове Босна и Херцеговина, а Херцеговаца ниђе као мањинског народа. Зашто? И тако даље, и тако даље...

DNK ispitivanja su pokazala da Bošnjaci sa Sandžaka nisu srodni Bošnjacima iz Bosne. I onda - nisi u pravu.

Na primer, Bošnjaci iz Bosne kažu potjekli, a oni iz južnog Sandžaka vrše jotovanje i kažu poćekli (jer se služe crnogorskim jezikom). I bošnjački i crnogorski jezik koriste svoje istorijsko pismo - abece-čedu, koju je prema Vukovoj ćirilici osmislio Ludwig von Gay, tamo, 1830 i neke.
Ma,ko kaze potjekli?
Nisam to nikad cula ni kod koga iz Bosne...bio Srbin ili musliman.

Bošnjaci su potekli od Srba u 99% slucajeva i mozda 1% ostalih naroda tipa Turaka i nekih koji su se tu nalazili.
Primili su islam i od tada se razilaze sa Srbima,postaju muslimani, a 93-e Bosnjaci.
Svakom ko ima imalo zdravog razuma je ovo jasno.
Vise nisu Srbi i to je to.Ne znam zasto se oni ljute na tu cinjenicu i izmisljaju neke srednjovijekovne Bošnjane kao narod od koga potiču.
Prije dolaska Turaka na ove prostore, na ovim prostorima nije bilo muslimana.
Sama logika govori da su oni islamizovali dio lokalnog stanovnistva...a sasvim je nemoguce da su islamizovali iskljucivo samo jedan narod,tzv.Bošnjane,cak i da su oni postojali.
Na stranu sto u istoriji nema nikakvih tragova o tom posebnom narodu.A nema ni narodne tradicije.A nema ni posebnog jezika koji se razlikuje od srpskog.
Da sam ja danasnji Bosnjak i da me zaista interesuje moje porijeklo,a time i naroda kojem pripadam,potrudila bih se da nadjem vjerodostojne dokaze i idem "unazad" do mojih predaka,a ne da vjerujem nekom ko me u nekom hotelu proglasi nekim narodom.
I jos jedna stvar...da li je iko od danasnjih Bosnjaka,sebe tako zvao prije 93-e?
Niko nikada.Zivjela sam s njima i znam.Moze se reci sad da je bilo zabranjeno i slicno...ali ni u neformalnim razgovorima se niko nikad nije nazvao Bosnjakom.Kladim se da velika vecina nikad nije ni cula za taj termin.
Meni ne smeta da se zovu kako god hoce.Cinjenica je da jesu sada neki nov i poseban narod,nisu vise Srbi...ali mi smeta to prekrajanje istorije i prisvajanje Bosne kao da oni jedini tu zive i nazivanje Srba samo nekakvim pravoslavcima,da bi im umanjili identitet.
I prisvajanje srpskog jezika,takodje.
tako je ;) lažu sebe..doduše ne svi..ima onih koji priznaju

tako je ;) lažu sebe..doduše ne svi..ima onih koji priznaju
eto jasta cemo nego lagati sami sebe, nemamo drugog posla

da ponovimo gradivo

Bosnjani su se zvali, kao sto povelja Tvrtka kaze to, znaci nema tu price niti diskusije
323922583_476686554664676_5683268005162307026_n.jpg

ponavljaj kolko hoćeš ..razvaljen si :) zaključaj temu i progutaj ključ..Pozdrav
ne pametuj momce.

Ti si Srbin, i ne pada mi napamet tebi solit pamet sta si ti ko si ti, i odakle si ti....da ja tebi ovdje naturam da ti potices od nekog desetog a ne od onoga sto ti kazes da potices....dok vi izgleda bas volite zabadati nos tamo gdje vam nije mjesto.....

Iz Crkve dokaz u Sarajevu da nije bilo hrvata u to vrijeme, zvali su se Bosnjaci iako su bili katolici.
322194538_1522369141598362_4527453899467156898_n.jpg

mali sadasnja srpska imena, pa odmah kontaju , da su srbi cim imaju ista imena.

Pa vecina porodica u Podrinju i Posavini su poreklom iz centralne Srbije, a ima i onih koji su poreklom iz Slavonije cak i Madjarske.

Ocigledno je da cela teza ne pije vodu.

A posebno za sirenje na Usoru, Hum, Soli i Podrinje ima pravoslavaca u Bosni kolko hoces i u srednjem veku.

Da ponovim jos jedno, Bosnjaci ili Bosnjani su autohtoni narod Bosne, u srednjem vijeku niti su se zvali pravoslavci srbi niti katolici hrvati, svi su bili Bosnjani.

Srbe zbunjuje to sto su imali sadasnja srpska imena, pa odmah kontaju , da su srbi cim imaju ista imena.
Ma daj,tu pricu mozes pricati onom ko nema pojma...Moji preci su svi bili Srbi i svi su zivjeli u Bosni...Nikad niko nikakve Bosnjane nije pominjao,niti znao.A jos manje sebe tako zvao.
A znali su odlicno svoje porijeklo.
Ne izmisljaj ni ti!

Ko li natera te Ilire da govore srpski..... :think:
Па Срби су познати по томе. ХАЗУ је недвосмислено установила да су Срби украли језик од Хрвата, а онда су установили и да су им зли Срби током разних Југославија натурали српски тј. њихов властити украдени хрватски. Они су се успјели одупријети да им Срби потпуно наметну изворно њихов језик па су сад коначно слободно проговорили на том истом језику. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Ma daj,tu pricu mozes pricati onom ko nema pojma...Moji preci su svi bili Srbi i svi su zivjeli u Bosni...Nikad niko nikakve Bosnjane nije pominjao,niti znao.A jos manje sebe tako zvao.
A znali su odlicno svoje porijeklo.
Ne izmisljaj ni ti!

ovo ti je dokument iz srednjeg vijeka
323922583_476686554664676_5683268005162307026_n.jpg

Srbijanski izvori o Bosnjacima u 19 stoljecu, prije nego je krenula srbizacija i hrvatizacija Bosnjana krajem 19 stoljeca.
323136499_956743001944128_3976188328197379613_n.jpg

Па Срби су познати по томе. ХАЗУ је недвосмислено установио да су Срби украли језик од Хрвата, а онда су установили и да су им зли Срби током разних Југославија натурали српски тј. њихов властити украдени хрватски. Они су се успјели одупријети да им Срби потпуно наметну изворно њихов језик па су сад коначно слободно проговорили на том истом језику. :mrgreen:
Zna se dobro ko planinu goru kaze hora.

Back