Od kog pića ste se napili kao letva?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mnogo se lepo osecam kad odradim sve , pa sednem i pogledam a ono milina.
Tako ja kada odem u Toskanu..resetujem i telo i dušu u onim vinogradima
Za našu Topolu i njene vinograde kažu da je Srpska Toskana
A secam se kada sam bila u kraljevim vinogradima na Opelncu, da sam jela najlepše belo stono groždje..

Poslednja izmena:
Tako ja kada odem u Toskanu..resetujem i telo i dušu u onim vinogradima
Za našu Topolu i njene vinograde kažu da je Srpska Toskana
A secam se kada sam bila u kraljevim vinogradima na Opelncu ..jela najlepše belo stono groždje..

Treba da zadjes da dodjes u Trstenik da krenes od Medvedje, preko Rujisnika, Male Sukubine, Riljca, Male Drenove, Milutovca, Poljne pa sve do Oparica to je sve vinograd do vinograda. To je prava srpska Toskana . Prelepo.

Tihi, moj si idol .predivni redovi vinove loze :heart:

ovako je bilo prosle godine na leto a sad ima da bude jos veca suma

vec sam radio zelenu rezidbu

nikad ranije inace

Zelena rezidba je agrotehnicka mera u vinogradu koja se uglavnom obavlja od polovine juna i ima za cilj da spreci lozu da raste neograniceno, seku se lastari 30 cm iznad zadnje zice i sa strane se sisa tako da stize dovoljno sunca u svaki red, i da loza od tog trenutka vise ne salje energiju u bujanje zelene mase vec u grozdove . Tako se podize kvalitet grozdja u vinogradu do maksimuma.

E sad treba malo tehnike za svaki grozd treba 5-6 listova na lastaru ostaviti.

Za crvene sorte bolje je prorediti vise da grozd prima sunce i tako nabija secer , dok za bele bolje da je grozd u hladu jer onda od sunca ima ozegotine.

vinograd2024.jpg

nije čudo da vinska mušica živi samo jedan dan

to je vocna musica al se kod nas odomacio naziv vinska

vino produzava zivot

gazirano pice ga skracuje a cigarete narocito

Inace nasa vina srpska su mnogo mnogo bolja nego grcka

I bela i crvena narocito

@Reefer sta ti mislis

Ja jos nisam popio grcko vino za koje bi rekao da je bolje od nasih srpskih a probao sam prilicno

Sad kad sam bio na Svetoj Gori svratio sam u dve vinarije u mestu Arnaia u blizini Svete Gore

Kazu da tamo ima najvise stogodisnjaka u kontinentalnoj Grckoj

To je jedno brdo koje gleda bukvalno na Atos ima svoju mikroklimu hladnije je nego pri moru dosta

Gaje koze i sade vinovu lozu

Posetili smo dve vinarije

Akrathos i Khtima Tarazas

akrathos.jpg

tarazas.jpg

Poslednja izmena:
Bio sam i kod Tarazasa svi smo uzeli po par boca vina. Ono sto sam zapazio jeste da vinograde reze kako ne treba

Sve oko objekta reze kao da su u pitanju stone sorte na 2 okca . To ne treba tako , ostaje bez mnogo roda . Vinske sorte se rezu na duge lukove najlakse jednogubi gij . To je glavni luk rodni i rezerva na 2 okca za sledecu godinu.

Kupio sam Malaguziju. Malaguzija je autohtona grcka bela sorta. Fino vino. Druga njihova bela autenticna je Asirtiko.

Trazio sam mu da mi da neku kalem granu Malaguzije da je iskalemim i posadim za iducu godinu ali nije imao. Rekao mi je da si dosao mesec dana pre dao bih ti rado. Razmenili smo kontakte. Vina su korektna.

Ali nasa vina su jednostavno bolja kod njih je pretoplo da bi se sacuvale sve arome i mirisi u vinu.

tarazas2.jpg

tarazas3.jpg

Malopre sam bio do sljivaka

Slive rodile pa razlepile

Sve sljiva na sljivu brukaaa

Imali smo mnogo srece ove godine. Kod nas kasni vegetacija sto je za ovu godinu bilo dobro. U krajevima gore severnije gde je toplije, sljive su cvetale krajem marta pa ih ubili aprilski mrazevi

Kod nas u to vreme je bilo jos hladnije ali bas zato nije bilo cvetanja sljive pa smo izbegli sve i prosli bez ikakve stete

Od agrotehnickih mera sam primenio samo prskanje protiv monilije koja je glavna bolest sljive

Sljiva cacanska rodna. Bice i za dzema i za rakije koliko volis.

Lepo je kad si domacin covek i imas svoje domace proizvode.

1000017701.jpg

Najgore kad sam se napio od limoncela i od jegera , jednom sam sve mijesao cijeki dan , na kraju pao u nesvjest u kupatilu i slomio nos koji sad moram da operisem , ne od alkohola pritisak mi je kriticno nizak bio u tom momentu.
haha moj covek i ja sam slomio nos 😂😂😂 3 dana slavili novu godinu, nismo se treznili, i dodjem kuci, lepo legnem u krevet, i djavo me natera da odem da pijem vode, i u povratku pocnem da kacim sve po kuci, zavrtim se ko balerina i direkt nosom u štok od vrata...
Al tad se sve mesalo, rakija, Hoegarden, vino, votka itd kokteli

Back