Od kad se crkva "Umuvala" I preuzela pravo da krunise kraljeve i careve.

• Začetnik teme Začetnik teme dadel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Stema - Nemoj da si tako strog.Svako ima pravo na svoje misljenje
i da svi isto mislimo nebi smo imali o cemu da raspravljamo.Svako
smatra da svojim misljenjem upotpunjava temu daje odgovore
ili postavlja pitanja.Sto se tice crkve-sekti i jeresi jasno mi je. I dajem
ti za pravo da se zapad odvojio od crkve a ne obrnuto. Sto se tice mog
prvog razreda veronauke moze da se pocne jer ja sam u skoli ucio
marksizam ali nikad nisam bio komunista.Ovo sto znam o veri i religiji
mozda je skrto ali sam sam se izgradio.Nemozemo svi sve znati.
Sto se recnika tice crow ili ima takav nacin izrazavanja ili je hteo
da se spusti na moj nivo i da mi prostije objasni.Jer ja sam iz veronauke
u predskolskoj godini.Obrati paznju na moj prvi tekst na ovu temu.Tu
sam naglasio da nisam na nivou i da me te stvari interesuju.O.K

Не ради се о мојој строгости, већ о основном ваститању.

Слажем се да треба да се разговара и да сви не могу да размишљају једнако, али нам то не даје за право да псујемо Свеце и ругамо се једни другима. То је све...

Разговарајмо језиком чињеница, а не уличарским - "ај' да се прскамо бубуљицама" језиком.

Ето, поменути crow вели да је Свети Равноапостолни Цар Константин Велики био аријанац. Но, он не објашњава тај "феномен" да је управо он био тај, који је сазвао Први Васељенски Сабор, који је раскрстио са аријанизмом.

Чињенице, молим, а не (квази)историографска трућања по систему: "по мом мишљењу"...

CTEMA:
Разговарајмо језиком чињеница, а не уличарским - "ај' да се прскамо бубуљицама" језиком.

Akademski nema sta! Uzgred, vama akademcima ne rastu bubuljice i nemate usrane gace? Idete li vi uopste u wc? Vrsite li nuzdu ili egzistirate kao biljke?

CTEMA:
Чињенице, молим, а не (квази)историографска трућања по систему: "по мом мишљењу"...

Opa bato! Pa i misljenje cemo da ukinemo! Naravno, kada god nije u skladu sa misljenjima deda iz SANU! Hahahaha, ova ti je dobra! Treba se drzati cinjenica, naravno, ali "po mom misljenju" je sasvim legitimno! I danasnje cinjenice su nekada bile "po mom misljenju" a onda su dokazane! Prema tome ...

CTEMA:
Са поједним вранама овде не вреди полемисати, јер не умеју да сачувају академски ниво дисусије.

Можда би могао да средиш прво младалачке дерматолошке проблеме и научиш се да не вређаш туђа верска осећања и да не пљујеш на Светињу. Потом би могао да прочиташ још понешто осим "Политикиног забавника" и социологије за први средње од Мирјане Марковић...

Потом, можда, ко зна...

vredja i vranu svako ko omalovayava, pljuje i ismeva paganizam
al to je nekako popularno i dozvoljeno

tvoja svetinja nije moja, moja nije tvoja.
akademski nivo ne postoji dogod se dogme guraju kao chinjenice.

CTEMA:
Не ради се о мојој строгости, већ о основном ваститању.

Слажем се да треба да се разговара и да сви не могу да размишљају једнако, али нам то не даје за право да псујемо Свеце и ругамо се једни другима. То је све...

Ето, поменути crow вели да је Свети Равноапостолни Цар Константин Велики био аријанац. Но, он не објашњава тај "феномен" да је управо он био тај, који је сазвао Први Васељенски Сабор, који је раскрстио са аријанизмом.

pa...
mislim to shto je bio arijanac i shto je pustio popove da se dogovore kakvu ce religiju da naprave. (sve da necu da trchim do biblioteke, pa na skener, pa da postavljam citate svetski priznatih istorichara da bi
na forumu dokazivo da neki lik laze.)

pa svojim rukama je ubio sina i zenu i postao Ravnoapostolski!!! kao to objashnjavash???

uostalom, do samrti nije bio ortodox, krstio pred smrt, jer su se plashili da ravnoapostolski ne napravi josh koje s.ranje koje ce neko da zabelezi. pa posle treba pobiti josh mnoge da se to "zaboravi". kao shto je Julijan par decenija kasnije, paleci isusove ostatke i pishuci o tome proshao...

ako tako gledamo,
od kako se krstio
nije bio ni paganin, nit je nalazio smisla u Arijevoj prichi. 8)
u tom sluchaju si u pravu...

Wilkołak:
Akademski nema sta! Uzgred, vama akademcima ne rastu bubuljice i nemate usrane gace? Idete li vi uopste u wc? Vrsite li nuzdu ili egzistirate kao biljke?

Opa bato! Pa i misljenje cemo da ukinemo! Naravno, kada god nije u skladu sa misljenjima deda iz SANU! Hahahaha, ova ti je dobra! Treba se drzati cinjenica, naravno, ali "po mom misljenju" je sasvim legitimno! I danasnje cinjenice su nekada bile "po mom misljenju" a onda su dokazane! Prema tome ...

hvala zemo 8)

jel sam tebe nekad vredjao, a hriscan si?

koliko ja znam, nisam.
jer ti poshtujesh mene i ne solish mi pamet, podsmevash se i propovedash... kao ni ja tebi! 8)
zar ne?

al s usijanim glavama se ne moze tako.
meni je isti djavo ovaj akademik, ona 2 vizantinca, abdurahman nekada, ili oni satanik pricheri shto beoshe ovde u jednom naletu... 8)

CTEMA:
Са поједним вранама овде не вреди полемисати, јер не умеју да сачувају академски ниво дисусије.

Можда би могао да средиш прво младалачке дерматолошке проблеме и научиш се да не вређаш туђа верска осећања и да не пљујеш на Светињу. Потом би могао да прочиташ још понешто осим "Политикиног забавника" и социологије за први средње од Мирјане Марковић...

Потом, можда, ко зна...

8) bibliju recimo...
i stetigoru, redovno...
a mogo bi i sfrustruranu rugobu svake subote gledati na RTSu kako me vredja...
8)

meni "akademac" pominje crvenu veshticu sa dedinja.. 8) strashno!!!

da vidimo shta necrkveni izvor kaze o Konstantinovom krshtenju

http://en.wikipedia.org/wiki/Constantine_I_(emperor)#Constantine_and_Christianity

326-death
The Baptism of Constantine, as imagined by Raphael students.
Enlarge
The Baptism of Constantine, as imagined by Raphael students.

In 326, Constantine had his eldest son Crispus tried and executed, as he believed accusations that Crispus had an affair with Fausta, Constantine's second wife. A few months later he also had Fausta killed as the apparent source of these false accusations.

Eusebius reports that Constantine was baptized only shortly before his death in 337. With this, he followed one custom at the time which postponed baptism till old age or death[5]. According to Jerome, Constantine's choice fell upon the Arian bishop Eusebius of Nicomedia, who happened, despite his being an ally of Arius, to still be the bishop of the region.

Notwithstanding his conversion to Christianity, Constantine was deified, like several other Christian emperors after him. By this late stage of the Empire, deification had lost much of its original religious meaning, and had simply become little more than a posthumous honour.[citations needed] His body was transferred to Constantinople and buried in the Church of the Holy Apostles there.

zanimljiva sitnica... ;)

Obred mitopaomazanijaje u proslosti bio obred priznavanja
i overavanja.
Kasnije papa kao vrhovni predstavnik Boga na zemlji prisvaja sebi
pravo da osveeti krv i tako miropomazanije postaje vise od simbolike
jer papa prenosi Boziju milost na vladare.-Krv postaje podredjena ulju
i svi monarsi postaju podredjeni papi.
Vladar i crkva su bili osnove jedne drzave gde je monarh bio iznad
crkve.Mogucnoscu da menja vladare crkva preuzima primat.
Tako sam ja shvatio.

Sto se nekih prepucavanja i vredjanja tice to sve moze da se
ublazi izvesnom tolerantnoscu i razumevanjem. Mi ne pisemo
i ne objavljujemo naucni rad nego caskamo i ucimo jedni od
drugih.Stema je mozda krut i trazi dokaze i cinjenice, to je
navikao u krugu svojih akademika ali mora da shvatida nismo
svi isto potkovani ali da ovde ima ljudi koji (mozda) mogu da
mu parirajuu izvesnim stvarima ako ne to ima ih koji zele nesto
da cuju.Mogu da shvatim da nekom "Pukne" ali to moze da se
kaze u malo blazoj formi.
Pozdrav svima

p.s.

sad primetih josh jednu zamenu teza karakteristichnu za on-line prichere 8)

sabor u nikeji, je sazvao konstantin ne da bi odbranio ortodoxiju, vec da bi crkva raspravljala o nekim stvarima u kojima se sveshtenici ne slazu.
kao shto je u ovom sluchaju bila rasprava o ravnopravnosti sva 3, kako da nazovem... , sva 3 dela boga. ortodoxi, kao i danas, su tvrdili da je hrist ravnopravan sa duhom i jahveom, a ariju to nije bilo logichno, pa je razmishljao na sledeci nachin: (citiram) учени александријски презвитер Арије (Areios 256 - 336) почиње проповедати да је Бог од вечности, а Син његов први створ, преко кога је све остало створио. Истичући да Светог Духа ствара Логос - Син, Арије схвата: Оца, јединог, од вечности; Сина / Логоса у времену насталог, стога није вечан, па ни једнак Оцу; и Духа Светог, као првог створа Логоса - где је, према томе, истински Бог само вечни нестворени и нерођени Отац. Међутим, како Син није одувек, него је рођен у времену, то и Бог није могао оодувек бити Отац.

i kako je za detalje dogmi konstantina neshto bolelo, a znao je koju moc pruza takva organizacija, on skupio ljude da se dogovore! (naglasak na dogovore) shta ce da bude Simvol vere. i tamo su raspravljali, glasali, skroz isto ko u skupshtini, i dogovorili se da je bog trojak. zashto? zato shto je vishe ljudi diglo ruku u dani za glasanje. i, po mom misljenju tu nema nikakve istine, chist dogovor. moglo je da bude i drugachije, da je arije imo bolji marketing.
isto tako, dogovorom je i formulisana ta nova religija jednog boga za Goje. Ime uzeli od hriscana, rodjendan, titulu Pastira, vino i leba od Mitre (najvishe uzeli jer ih je bilo najvishe, najlakshe ih je bilo ubetiti da samo malo greshe u svojim verovanjima (i ime bi uzeli da je Mitra bio po rodjenu ono shto je Isus)), Izis iskopirashe u Djevu Mariju, dodadoshe josh milion sitnica iz trenutno poznatih religija i napravishe novu. Spremnu za shirenje na zapad.

elem, vratimo se Konstantinu.
ljudi se neshto dogovorishe, on reche OK i toliko.
na novcu koji je kovao u tom vremenu, na poledjini shtajashe Apolon, bog Sunca sa svojim znamenjima (verovatno se na njega ipak lozio malo vishe)

krstio se kod arijanskog sveshtenika, po njegovom izboru.

a ravno apostolski je samo iz jednog razloga: prvi je popustio i omogucio neprikosnovenu vlast crkvi u narenih mnoooooogo godina.
inache, prvih par vekova te vlasti su danas poznatije kao mrachno doba...
mada bi nekako bilo logichnije da je Doba svetlosti, jer je su Bozlji ljudi vodili Zapadni svet....

dadel:
Obred mitopaomazanijaje u proslosti bio obred priznavanja
i overavanja.
Kasnije papa kao vrhovni predstavnik Boga na zemlji prisvaja sebi
pravo da osveeti krv i tako miropomazanije postaje vise od simbolike
jer papa prenosi Boziju milost na vladare.-Krv postaje podredjena ulju
i svi monarsi postaju podredjeni papi.
Vladar i crkva su bili osnove jedne drzave gde je monarh bio iznad
crkve.Mogucnoscu da menja vladare crkva preuzima primat.
Tako sam ja shvatio.

Sto se nekih prepucavanja i vredjanja tice to sve moze da se
ublazi izvesnom tolerantnoscu i razumevanjem. Mi ne pisemo
i ne objavljujemo naucni rad nego caskamo i ucimo jedni od
drugih.Stema je mozda krut i trazi dokaze i cinjenice, to je
navikao u krugu svojih akademika ali mora da shvatida nismo
svi isto potkovani ali da ovde ima ljudi koji (mozda) mogu da
mu parirajuu izvesnim stvarima ako ne to ima ih koji zele nesto
da cuju.Mogu da shvatim da nekom "Pukne" ali to moze da se
kaze u malo blazoj formi.
Pozdrav svima

izvini braticu
al...
kako moze neko da bude akademik u sekularnoj drzavi a da se slepo veze za dogme???

zar nije kritichko mishljenje osnova nauchnog, a bavljenje naukom osnova da se bude akademac.

tema je istorijska, ne religiozna.

mozda je neko zamenio pojmove, hteo je da kaze sveshtenik a reko akademac. a mozda je to nekom isto
zar je vec 2006?! da ne poverujesh...

crow:
Eusebius reports that Constantine was baptized only shortly before his death in 337. With this, he followed one custom at the time which postponed baptism till old age or death[5]. According to Jerome, Constantine's choice fell upon the Arian bishop Eusebius of Nicomedia, who happened, despite his being an ally of Arius, to still be the bishop of the region.

Да не читаш мало селективно?

Јасно је да је то још био канонски Епископ, дакле - у Цркви, а не аријанац без обзира на његов евентуални однос према Арију или његовој јереси.

Што се вређања тиче, биће да си управо Ти почео да псујеш и испољаваш свој адолесцентски бунт унаоколо. Рекао бих да није ништа неприродно да ми такав однос не прија, зар не?

Иначе, не сећам се да сам ја вређао паганизам. Дедер подсети ме, тако ти Јежибабе.

CTEMA:

Јасно је да је то још био канонски Епископ, дакле - у Цркви, а не аријанац без обзира на његов евентуални однос према Арију или његовој јереси.

Што се вређања тиче, биће да си управо Ти почео да псујеш и испољаваш свој адолесцентски бунт унаоколо. Рекао бих да није ништа неприродно да ми такав однос не прија, зар не?

Иначе, не сећам се да сам ја вређао паганизам. Дедер подсети ме, тако ти Јежибабе.

ne mora ni da listam...

psovka... koja psovka?

shta je selektivno
carev drug
arijanac
posle nikeje kao promenio mishljenje da bi ostao na poslu.

ucheni, jel znash ti engleski???
il treba da ti trazim prevod.

:D moj adolescentski bunt je to shto mi je smeshno da ex ********* se uchlani u crkvu direktno iz partije, pa sad galami okolo i dokazuje da ********* nije ni bio vec bogougodni dogmata, kakav je inache ceo svoj zivo, od KPJ direktno u SPC (stereotipnhi odgovor na stereotipno vredjanje preko one zabe il shta vec)

CTEMA:

malo prochitah i...

pametnice, jel ti treba prevod za

According to Jerome, Constantine's choice fell upon the Arian bishop Eusebius of Nicomedia

???

Wilkołak:

..i ova tema ide skoro pod ključ. ;) O kakvom vredjanju se ovde radi, o kakvim bubuljicama?
I dokle više prežvakane priče o tom Konstantinu?

CTEMA:
Покушај да разликујеш интересе одређених Римских Епископа од еклисиологије.

Уосталом, и сам велиш да је Црква била јединствена до 1054, без обзира на повремене размирице и борбу за првенство "по власти" (уместо првенства "по части").

Надам се да разликујеш секте и јереси од Цркве. Ако - не, онда морамо да почнемо са програмом Веронауке од првога основне...

Rimski poglavar nije bio jednak sa ostalih 4, to je pricha koja se fura u zadnje vreme. papa i carigradski patrijarh su bili iznad josh od podele carstva na istok i zapad. crkva je bila kao jedinstvena, isto koliko je i drzava. najbolji primer je krunisanje Karla Velikog od strane pape i frka nastala oko tog. mozemo reci da je ovo trenutak "od kad se crkva umuvala i preuzela pravo da krunishe careve i kraljeve". do tad, kad bi istok ili zapad ostali bez naslednika, ovaj drugi bi slao zamenu.
:D nema shta, akademski! kao ona ministarka shto se moleshe svetom savi svako veche da je prosveti i shto zabrani djavolje stvari, engleski, kompjuter i darvina...

Нисам био овде од јуче али видим да се тема добро развија, унаточ мањих вулгарности, све је на добром нивоу, али са доста грешака, те је због тога корисно наставити са више података а мање љутње и вређања.

Вујадин

Кад си већ паганин, требало би да знаш да је Јежибаба била словенско божанство зиме. Зар не знаш сопствени пантеон?

Остали арсенал ниподаштавања a la Весна Пешић не заслужује коментар...

Иначе у Цркви је онда, као и данас, важио принцип да је сваки Епископ (без обзира да ли је имао и степен Митрополита, Архиепископа или чак Патријарха) био инокосан, тј. самовласан у својој Епархији. Зато је римскоме Епископу (који је био један од пет Патријараха) било признавано само "првенсто по части". Одмах за њим је рангиран Константинопољски, па Александријски, Антиохијски и Јерусалимски. Тако је то било до схизме, а римска тежња да се то промени је била један од главних разлога за расцеп (поред поменуте јереси, праксе свештенства у целибату, бескваснога литургискога хлеба и сл.). То је свакоме познато.

Што се тиче ове горње приче о хришћанској тријадологији и аријанизму - до те је мере терминолошки "шупља" да не знам одакле да почнем. Ипак, у основи си схватио аријански проблем.

За разумевање православне догматике је потребно много више од Википедије, али нико и не очекује да сву у томе буду "потковани". Али, опет, не очекује се да свако (и то уз недоличне изразе) о томе друге убеђује у успут вређа.

Ах, да - Хвала за комплименте, али сам ја далеко-далео од академика. Понешто сам научио на факултету и попабирчио около (што још чиним), али академик никада нећу постати, као ни неки др.-мр....

Немам те амбиције.

CTEMA:
Кад си већ паганин, требало би да знаш да је Јежибаба била словенско божанство зиме. Зар не знаш сопствени пантеон?

Остали арсенал ниподаштавања a la Весна Пешић не заслужује коментар...

Иначе у Цркви је онда, као и данас, важио принцип да је сваки Епископ (без обзира да ли је имао и степен Митрополита, Архиепископа или чак Патријарха) био инокосан, тј. самовласан у својој Епархији. Зато је римскоме Епископу (који је био један од пет Патријараха) било признавано само "првенсто по части". Одмах за њим је рангиран Константинопољски, па Александријски, Антиохијски и Јерусалимски. Тако је то било до схизме, а римска тежња да се то промени је била један од главних разлога за расцеп (поред поменуте јереси, праксе свештенства у целибату, бескваснога литургискога хлеба и сл.). То је свакоме познато.

Што се тиче ове горње приче о хришћанској тријадологији и аријанизму - до те је мере терминолошки "шупља" да не знам одакле да почнем. Ипак, у основи си схватио аријански проблем.

За разумевање православне догматике је потребно много више од Википедије, али нико и не очекује да сву у томе буду "потковани". Али, опет, не очекује се да свако (и то уз недоличне изразе) о томе друге убеђује у успут вређа.

Ах, да - Хвала за комплименте, али сам ја далеко-далео од академика. Понешто сам научио на факултету и попабирчио около (што још чиним), али академик никада нећу постати, као ни неки др.-мр....

Немам те амбиције.

prochito sam ja mnogo vishe od vikipedije,
ali, ako je na vikipediji neshto tachno, kao ono shto sam citiro, lakshe je da se prosledi link nego da jurcam po biblioteci i skeniram!

drugo, odakle ti to da sam politeista, pa josh slovenski???????
meni je paganizam iz filozofskog ugla OK.
filozofski sam panteista, znash ono... bog<=> priroda, kosmos i karma fazoni... nisam chlan ni jedne organizovane religijske grupe shto i ne planiram!

trece, rimski episkop je prisustvovao krunisanju zapadnog cara. kasnije je taj isti karla velikog postavio za cara. to nije radio jerusalimski. mozda su teoretski imali istu snagu, al ne i u praksi!

chetvrto, pochi odakle ocesh, sve shto sam reko je tachno i (manje vishe) precizno. ako te neshto zbunjuje, mogu da ti objasnim. problem je u tome shto ti fale kontra argumenti.

Po nekim izvorima Karlu Velikom je to krunisanje bilo
nametnuto. Bio je pozvan da prisustvuje misi i papa je vec
pripremljenu krunu stavio iznad njegove glave dok je svetina
vikala "Sarl Avgust bogom vencani silni i miroljubivi car Rimnjana"
Crkva se bila obavezala za vecno merovinskoj krvnoj lozi.
Potvrdjivanjem Pipinovog prava na presto izdala je merovinge
a Krunisanjem Karla je to i potvrdila.Da bi se to zataskalo
dugo nije bilo podataka o Sigisbertu IV dagobertovom sinu
Time se smatralo da je meroviska loza izumrla. To se tajilo do
17.tog veka.

crow:
trece, rimski episkop je prisustvovao krunisanju zapadnog cara. kasnije je taj isti karla velikog postavio za cara. to nije radio jerusalimski. mozda su teoretski imali istu snagu, al ne i u praksi!

Нисам ни желео то да кажем.

Рекао сам да је сваки Епикоп био и остао канонски инокосан на територији своје Епархије. Изузетци се праве само код ставропигијалних манастира, какав је нпр. Пећка Патријаршија, који јесте на територији Епархије Рашко-призренске, али је под јурисдикцијом директно Патријарха.

Код паписта то више није тако, јер се власт Pontifex maximus-a протеже на тоталитет римокатоличке цркве, док су остали бискупи његови "вазали" у духовноме смислу, као што су и световни владари били у политичкоме смислу.

Та појава, звана цезаро-папизам није сојствена бићу Цркве и врата су јој отворена папском борбом за примат и "запечаћена" је 1054.

Насупрот томе односу код римокатолика, Црква је баштинила у односима са државом такозвану "симфонију", која је обезбеђивала равнотежу између духовне и световне власти и која је онемогућавала појаву цезаро-папизма и папо-цезаризма.

CTEMA:
Нисам ни желео то да кажем.

Рекао сам да је сваки Епикоп био и остао канонски инокосан на територији своје Епархије. Изузетци се праве само код ставропигијалних манастира, какав је нпр. Пећка Патријаршија, који јесте на територији Епархије Рашко-призренске, али је под јурисдикцијом директно Патријарха.

Код паписта то више није тако, јер се власт Pontifex maximus-a протеже на тоталитет римокатоличке цркве, док су остали бискупи његови "вазали" у духовноме смислу, као што су и световни владари били у политичкоме смислу.

Та појава, звана цезаро-папизам није сојствена бићу Цркве и врата су јој отворена папском борбом за примат и "запечаћена" је 1054.

Насупрот томе односу код римокатолика, Црква је баштинила у односима са државом такозвану "симфонију", која је обезбеђивала равнотежу између духовне и световне власти и која је онемогућавала појаву цезаро-папизма и папо-цезаризма.

da da...
ma zlatni su bili ;)
zato je papa morao da krunishe i onog crnogorca u 9 veku
i stefana nemanju
i zato je dushan prvo proglasio patrijarshiju na malo... divlji nachin
i druzio se s dubrovnikom za svaki sluchaj ;)

Back