Od ideje do patenta

Kremanac

Zainteresovan član
Poruka
452
Patent mora biti funkcionalno potvrdjen da bi bio patent .Možete ga zaštititi na više nivoa .Neke zaštite podrazumevaju teritorijalne zaštite dok druge podrazumevaju nivo same zaštite .
Najbrža opcija u Srbiji je takozvani " mali patent" .Jeftin je , pa čak i ako ne pruža kompletnu zaštitu u svakom slučaju takav proizvod ili realizovana ideja ne može biti prodavana na domaćem tržištu bez Vašeg odobrenja i nadoknade .
Sama obrazložena ideja , ne može se ovde registrovati .Zaštitu ideje možete izvršiti čak online preko nekih registrovanih agencija i njihovih sajtova .
Da li imate iskustva sa patentiranjem i "idejama" .
Kako su vaše ideje naišle na prijem kod osoba ili firmi kojima vršite prezentaciju .
Kako se eventualno osećate ako neko ne prihvata Vaša idejna rešenja , a posle odredjenog vremena vidite da su upravo oni "na svoje ime " iskoristli Vaša idejna rešenja .

Što se tiče domaćih, poslao email na šest-sedam adresa sa pitanjem da li vrše otkup patenata i inovacija, broj odgovora - nula. Možda bi mi odgovorili da sam ih pitao da li bi uzeli patente i inovacije za džabe.

Što se tiče domaćih, poslao email na šest-sedam adresa sa pitanjem da li vrše otkup patenata i inovacija, broj odgovora - nula. Možda bi mi odgovorili da sam ih pitao da li bi uzeli patente i inovacije za džabe.
U Srbiji je vrlo nezgodno davati informacije o samoj ideji ako nisi patentirao .
Sa kradjom idejnih rešenja imam iskustvo .
Sa Srbijom nikad više ne bih pregovarao .
...................
U inostranstvu se pojavio drugi problem, nemaš kome da se obratiš .Postali su toliko bahati da u firmama ne postoje više direktni kontakti .Postoje samo agenti za stručne radnike .
I sve te firme poćinju da propadaju .

.

Ona ministarka iz Ministarstva nauke stalno trabunja kako su inovatori, naučnici, inovacije, patenti, naučna otkrića nešto najvažnije za jednu državu. A da sam joj poslao email sa istim pitanjem verovatno ne bi dobio odgovor ili bi odgovor bio - nema se para. Ali zato za sportiste ima 200 000€ i nacionalna penzija. Sve u svemu jedno veliko - fuj.

Ona ministarka iz Ministarstva nauke stalno trabunja kako su inovatori, naučnici, inovacije, patenti, naučna otkrića nešto najvažnije za jednu državu. A da sam joj poslao email sa istim pitanjem verovatno ne bi dobio odgovor ili bi odgovor bio - nema se para. Ali zato za sportiste ima 200 000€ i nacionalna penzija. Sve u svemu jedno veliko - fuj.
Da je tako ni Pupin ni Tesla ne bi otisli iz Evrope .A gde smo tek mi .
Ne znam da li se sećas lekara iz Srbije koji je trebao da radi lećenje šećerne bolest kloniranjem ćelija .," Vidasil " nama nije valjao ali je trebao Kanadjanima .Seckalica za granje nije nam trebala ali je trebala Italijanima .Betonski pragovi za železnicu , ni to nam nije trebalo ali su preuzeli stranci .....

Najbolja ti je saradnja sa profesorima i dr. nauka .
Možete da podelite patent , a daće realnu i stručnu procenu i pomoc..
Poznajem neke koji su trazili sasvim realnu sumu za patent ali nike doslo do prodaje.Ako proizvod kosta u prodaji na primer 100 dolara , proizvodjači vverovatno neće pristati da daju 1 dolar .Očekivana suma za brzu prodaju je možda
10 centi po komadu proizvoda .Onda dobijas renome pa možeš od drugog da tražiš i 1 procenat .

Ne trebaju mi nikakvi menadžeri i posrednici. Jednom sam davno pročitao jedan tekst u kome se pozivaju oni koji imaju patente da ih daju jednom društvu inženjera i tehničara, naravno za džabe, a od tog društva eventualno mogu dobiti tapšanje po ramenu. I naravno treba da skaču od sreće zbog toga.

Back