Od 1. januara ogromno poskupljenje struje u Nemačkoj 130-200%!

Тихи

Zaslužan član
Poruka
147.501
Od 1. januara ogromno poskupljenje struje u Nemačkoj 130-200%!

Nemačka vlada je donela odluku o ograničenju cene struje i gasa koje će važiti do januara 2023. do aprila 2024. godine.

Prethodno je više od 7 miliona domaćinstava obavešteno o ogromnim poskupljenjima struje od Nove godine.


Nemci ionako imaju najskuplju struju u EU. A ovih dana su milioni domaćinstava dobili obaveštenje o poskupljenju struje od Nove godine. Neka povećanja su drastična. Na primer, Rheinenergie iz Kelna će od januara struju naplaćivati oko 55 centi po kilovat-satu! To je povećanje od skoro 130 odsto.

Pored Kelna, poskupljenje je pozamašno i u Minhenu: kilovat-sat će od Nove godine koštati 61,9 centi. Ranije je to bilo 25 centi.


"Nova godina počinje ogromnim talasom poskupljenja električne energije", rekao je Torsten Štork, energetski stručnjak na portalu za poređenje cena Verivoks. Provajderi struje postepeno prebacuju povišene tržišne cene na svoje kupce.

Rheinenergie iz Kelna se takođe poziva na visoke troškove nabavke: "U odnosu na prethodnu godinu, cene na berzama struje su porasle za više od 300 odsto, na vrhuncu više od deset puta. Uz to raste i mrežarina".

Pogođeno 7,3 miliona domaćinstava

Portal za poređenje cena Check24 piše da je u Nemačkoj povećanjem cene struje od Nove godine pogođeno "oko 7,3 miliona domaćinstava".

Povećanja iznose u proseku 60,5 odsto. Zbog drugačije baze podataka, Verivoks dolazi sa prosečnim plusom od 54 procenta.

"Nažalost, tarife za nove korisnike su još veće, tako da promena provajdera u većini slučajeva ne donosi nikakve uštede. To će se verovatno promeniti tek u narednih nekoliko meseci. Korisnici stoga trenutno nemaju izbora."

Povećanja cena na početku nove godine su veoma različita širom Nemačke. Na primer, u Gradskoj Elektroprivredi u Potsdamu (Brandenburg) cena se povećava za oko 21 odsto na 46,5 centi po kvs. U MVV Energie u Manhajmu (Baden-Virtemberg) od januara struja košta nešto manje od 45 centi - umesto dosadašnjih 27 centi. Istočnonemački dobavljač energije EnviaM (Kemnic, Saksonija) ubuduće će naplaćivati 48,1 cent - 20,1 centi više nego ranije.

Značajna povećanja na prelazu godine nisu prva u bliskoj prošlosti: prema proračunima Check24, domaćinstvo sa godišnjom potrošnjom od 5000 kilovatsati je u novembru 2020. u proseku plaćalo 29,4 centa, a godinu dana kasnije - 31,6 centi. A trenutno (novembar 2022.) prosek je 42,7 centi.

Zašto je struja tako skupa u Nemačkoj?

Cena struje od trenutno porsečno 32,7 centi po kilovatsatu sastoji se od tri komponente:

- 51 odsto čine porezi, nameti i doplati

- 24 odsto ide za korišćenje električne mreže

- 25 odsto ide dobavljaču električne energije za proizvodnju električne energije i prodaju.

Porezi i doplate čine nešto više od polovine cene struje po kilovatsatu - to je jedan od razloga zašto je cena struje u Nemačkoj toliko visoka u odnosu na druge zemlje EU.

Ekstremno povećanje cena gasa, kao posledica ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, smatra se jednim od glavnih razloga najnovijeg ekstremnog poskupljenja struje.

Pritom - sada preskupa proizvodnja struje u gasnim elektranama određuje cenu i za za sve druge načine proizvodnje struje. Radi se o takozvanom Merit order principu na kojem insistira Evropska unija: odlučujuća za cenu struje je najskuplja elektrana koja je nepohodna za pokrivanje potražnje u zemlji.Ilustracija: Depositphotos/ChiccoDodiFCIlustracija: Depositphotos/ChiccoDodiFC
Ograničnje cena struje i gasa

Savezna vlada je u petak 25.11. donela najavljeni nacrt zakona, odnosno niz mera kojima ograničava cene gasa i struje i time otvorila put za odluke parlamenta. Ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) očekuje da bi Bundestag i Bundesrat mogli da donesu relevantne zakone do sredine decembra.

Po nacrtu zakona, od 1. januara 2023, to bi bilo ovako regulisano:

Struja - domaćinstva i mala preduzeća bi osnovna kvotu struje od 80 odsto potrošnje iz 2021. dobijala po fiksnoj bruto ceni od 40 centi po kilovat satu, a ostatak po tržišnoj ceni. Industrijske firme će dobiti garantovanu neto cenu od 13 centi po kilovat satu za osnovnu kvotu od 70 odsto potrošnje 2021. godine.

Gas - domaćinstva i mala i srednja preduzeća će dobiti zagarantovanu bruto cenu gasa od 12 centi po kilovat satu za 80 odsto potrošnje iz 2021. Za korisnike centralnog grejanja cena bi trebalo da bude 9,5 odsto za kontigent od 80 odsto potrošnje od prošle godine. A na preostalih 20 odsto potrošnje se plaća cena po ugovoru.

Uvodi se 90 odsto poreza na dodatni profit

Ova ograničennja cena struje i gasa važiće do aprila 2024. Građani i firme biti retroaktivno rasterećeni za januar i februar, odnosno, obračun će se izvršiti u martu - i za prethodna dva meseca.

Olakšica, odnosno ograničenje cene struje biće delimično finansirano oporezovanjem takozvanog dodatnog profita koji firme ostvaruju na tržištu električne energije. To se odnosi na sve proizvođače struje, dakle i nuklearne elektrane, one na ugalj i proizvođače zelene struje od vetra i sunca, koji su nedavno imali koristi od visokih cena na berzi. To oduzimanje dodatnog profita u visini od 90 odsto će se vršiti od 1. decembra, a ta praksa bi trebalo da se završi najkasnije do 30. aprila 2024. godine.

Koliko treba da platim?

Mnogi se pitaju koliko će posle svih ovih mera poskupljenja i olakšica, na kraju morati da plate za struju, gas i grejanje. To je zaista veoma teško izračunati.

U račun ulazi konkretno povećanja cene gasa od oktobra i konkretno povećanje cene struje od 1 januara. I onda treba izračunti koliko je 80 odsto od potrošnje 2021. (za svaki mesec ili u proseku?) i to onda preračunati po upravo ograničenoj ceni, a ostatak od 20 odsto po onoj u ugovoru. Ovaj deo će verovatno još da poskupljuje u narednoj godini, bar ako je verovati stručnjacima i berzi energije. Zatim, treba oduzeti poklon - račun za gas i centralno grejanje za decembar - čija će se visina znati tačno tek kada se izvrši obračun za 2022. Pored toga PDV je smanjen sa 19 na 7 odsto na svu potrošnju gasa i na centralno grejanje.

I sama vlada je navela da se radi "veoma komplikovanoj zakonodavnoj proceduri" u okviru koje je predviđena i odredba kojom se otežava isključivanje struje i grejnje neplatišama.

https://www.b92.net/biz/vesti/svet/od-1-januara-ogromno-poskupljenje-struje-u-nemackoj-2249119

2022, 2022 NATO zaratioooo - 2025, 2025 Rus je pobedioooo!

Nema vise jeftine struje iz Ukrajine.

Nemac prdnuo u cabar.
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
147.501

PUTIN OSTAVLJA EVROPU BEZ STRUJE! Ruski predsednik sve karte bacio na energetski obračun kako bi razbio EU, smatraju analitičari​

P. P. / Agencije
SVET
26.11.2022
07:00
0
Meta ruskog raketiranja ukrajinske energetske infrastrukture nije samo Ukrajina već i – Evropska unija!

drzavni-posao-drzavni.gif


- Sekundarna meta bombardovanja je sama Evropska unija. Zbog nastale štete i Evropa ostaje bez ključnog uvoza električne energije iz ukrajinskih elektrana. Struja će sada morati da teče u suprotnom smeru kako bi se sprečila humanitarna katastrofa u ukrajinskim gradovima - smatra ekonomski analitičar britanskog „Telegrafa“ Ambroz Evans-Pričard.

On smatra da je Putin ove godine izgubio energetski rat, ali da može da ga dobije naredne, ako Evropa ne bude imala volje da se odupre još jednoj gasnoj i energetskoj krizi.
I drugi sagovornici, poput Helime Kroft, bivše analitičarke za pitanja energije u CIA, smatraju da je Evropa Putinova meta, Pošto je već spalio toliko geopolitičkih mostova i pretrpeo neuspehe na bojnom polju, da je gotovo prisiljen da igra na energetsku kartu.

- Njegov cilj je da pokrene ustanak evropskih potrošača protiv vlastitih vlada. On želi „Žute prsluke 2.0“, ovog puta na steroidima - rekla je Kroftova.

Profesor Alan Rajli, energetski stručnjak pri Atlantskom savetu i savetnik vlade Ukrajine, smatra da Putin tačno zna šta radi.- On cilja na trafostanice i transformatore za pojačavanje koje je teško zameniti. Tačno poznaje svaku metu jer ima detaljne planove koji datiraju još iz Sovjetskog Saveza. To je energetski rat protiv Ukrajine i Evrope u isto vreme - rekao je Rajli.

Ono što sagovornike „Telegrafa“ plaši jesu i učestali prekidi isporuke gasa i nafte iz Rusije, kao i pretpostavke da bi ruske službe mogle da udare na gasovode kojima se Evropa snabdeva iz drugih izvora. Takođe, mogućnost da Rusija smanji proizvodnju nafte dovela bi do drastičnog skoka cene tog energenta u svetu, čak i do 380 dolara po barelu. A Putin je već upozoravao Evropu da će sankcije imati katastrofalne posledice na globalno energetsko tržište, zaključuju analitičari.

Tolstoj: Vratićemo ih u 18. vek!​

Vladimir Putin će „vratiti Ukrajinu u 18. vek“ nastavljajući napade na energetska postrojenja u zemlji, tvrdi zamenik predsednika Dume Petar Tolstoj, jedan od glavnih saveznika ruskog predsednika.
Tolstoj je upozorio da neće biti popuštanja u udarima na ukrajinske elektrane uoči zime.
- Infrastruktura Ukrajine će biti uništena, a Ukrajina će biti vraćena u 18. vek - rekao je Tolstoj i upozorio je da će saveznici Ukrajine „platiti cenu“. Dodao je i da bi Zapad trebalo da se „pripremi za rat koji će trajati godinama“.

https://www.alo.rs/svet/planeta/696...n-kako-bi-razbio-eu-smatraju-analiticari/vest

lokajkokaj.jpg
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
147.501

Raste bes što SAD profitiraju od rata: "Jesmo li saveznici ili ne?"​


Zvaničnici EU napadaju Bajdena zbog previsokih cena gasa, prodaje oružja i trgovine dok rat u Ukrajini preti da uništi jedinstvo Zapada.

Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO​
"Činjenica je da je SAD zemlja koja najviše profitira od rata u Ukrajini, zato što prodaje više gasa po većoj ceni, i zato što prodaje više oružja", rekao je jedan visoki evropski zvaničnik za "Politiko".


Ovakvi eksplozivni komentari, koje javno i privatno podržavaju zvaničnici, diplomate i ministri na drugim mjestima, odraz su sve većeg besa u Evropi zbog američkih subvencija koje prete da unište evropsku industriju, piše briselski portal, ističući da će Kremlj "verovatno pozdraviti trovanje atmosfere među zapadnim saveznicima", prenose Vijesti.

"Ovo je istorijska prekretnica", izjavio je visoki zvaničnik EU, tvrdeći da bi dvostruki udarac od poremećaja trgovine zbog američkih subvencija i visokih cena energenata mogao okrenuti mišljenje javnosti i protiv rata u Ukrajini i protiv transatlantskog saveza.


"Amerika mora shvatiti da se mišljenje javnosti u mnogim zemljama EU menja", dodao je.

Šef diplomatije EU Žozep Borel pozvao je SAD da odgovore na zabrinutost evropskih saveznika.

"Amerikanci, naši prijatelji, donose odluke koje imaju ekonomski uticaj na nas", izjavio je u intervjuu za "Politiko".

Najveći izvor tenzija poslednjih nedjelja su Bajdenove zelene subvencije i porezi, za koje Brisel kaže da nepovoljno utiču na trgovinu EU i prete da unište evropske industrije. Uprkos formalnim primedbama iz Evrope, Vašington do sada nije pokazao nijedan znak popuštanja.

Istovremeno, poremećaji koje je izazvao Putinov rat u Ukrajini guraju evropske ekonomije u recesiju, pri čemu inflacija divlja, a energetska kriza sve više preti da dovede do nestanka i racionalizacije potrošnje struje ove zime.

Dok pokušavaju da smanje zavisnost od ruskih energenta, države EU gas sada kupuju od SAD, ali ga plaćaju po četiri puta većoj ceni nego što taj isti energent košta u Americi. Pored toga, verovatno će doći do porasta narudžbi američke vojne opreme pošto je rat u Ukrajini ispraznio evropske zalihe.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da visoke cene američkog gasa nisu nimalo "prijateljske", a njemački ministar ekonomije je pozvao Vašington da pokaže više "solidarnosti" i pomogne da se smanje cene energenata.

Ministri i diplomate iz EU negoduju zbog načina na koji Bajdenova administracija prosto ignoriše uticaj njene domaće ekonomske politike na evropske saveznike, ističe "Politiko".

Kada su lideri EU na samitu G20 na Baliju prošle nedelje skrenuli pažnju Bajdenu na visoke cene gasa, delovalo je da on nije svestan tog problema, rekao je visoki evropski zvaničnik. Drugi zvaničnici i diplomate EU su se saglasili da je američko nerazumevanje za evropske probleme vrlo problematično.

"Evropljani su izrazito frustrirani zbog nedostatka informacija i konsultacija", rekao je David Klajman iz instituta Brojgel.

"Politiko" piše da zvaničnici s obe strane Atlantika uviđaju rizike od posledica sve toksičnije atmosfere po zapadni savez i dodaje da su diplomate saglasne da je to tačno ono što Putin želi.

Sve veći spor oko Bajdenovog Zakona o smanjenju inflacije (IRA) - ogromnog paketa subvencija za poreze, klimu i zdravstvenu zaštitu - ponovo je strahove od transatlantskog trgovinskog rata stavio u vrh političke agende. Ministri trgovine zemalja članica EU juče su razgovarali o ovom problemu, dok drugi zvaničnici u Briselu prave planove za hitne subvencije kako bi spasili evropske industrije od kolapsa.

"SAD slede domaću agendu, koja je nažalost protekcionistička i diskriminiše njihove saveznike", rekao je Tonino Picula, koji je u Evropskom parlamentu glavna osoba za transatlantske odnose.

Jedan američki zvaničnik je naglasio da je cena po kojoj Evropa kupuje gas rezultat odluka privatnog tržišta, a ne bilo koje politike ili akcije američke vlade.

"Američke kompanije su transparentan i pouzdan dobavljač prirodnog gasa za Evropu", kazao je. On je naglasio da u većini slučajeva razlika između uvozne i izvozne cene ne ide američkim izvoznicima LNG-a, već kompanijama koje gas preprodaju u EU. Najveći evropski vlasnik dugoročnih američkih ugovora o gasu je, na primjer, francuski Total Energies.

Međutim, izgleda da američki argumenti nisu uverljivi za Evropljane.

"SAD nam prodaju gas po četiri puta većoj ceni kada pređe Atlantik", rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton. "Amerikanci su naši saveznici, naravno, ali kada se pojavi neki problem, potrebno je da saveznici o njemu raspravljaju", dodao je.

"Politiko" ističe da su jeftiniji energenti takođe postali ogromna konkurentska prednost za američke kompanije. One planiraju nova ulaganja u SAD ili čak preseljenje postojećeg biznisa iz Evrope u američke fabrike. Međunarodna hemijska kompanija Solvay je ove nedelje objavila da je izabrala SAD za buduća ulaganja, u najnovijem nizu sličnih objava ključnih industrijskih giganata EU.

Jesmo li saveznici ili ne?

"Politiko" piše da je, uprkos neslaganju povodom energenata, u Briselu zavladala totalna panika tek kad je Vašington objavio program industrijskih subvencija od 369 milijardi dolara kojim će podržati zelene industrije u okviru Zakona o smanjenju inflacije.

"Zakon o smanjenju inflacije je promenio sve. Je li Vašington i dalje naš saveznik ili ne?" rekao je jedan diplomata EU.

Za Bajdena je ovaj zakon istorijsko dostignuće. Međutim, EU na to gleda drugačije. Zvaničnik francuskog ministarstva spoljnih poslova je rekao je da su to "diskriminatorne subvencije koje će deformisati konkurenciju".

Francuski ministar ekonomije Bruno le Mer je ove nedelje optužio Ameriku da ide kineskim putem ekonomskog izolacionizma i pozvao Brisel da uzvrati istom merom. "Evropa ne sme da bude poslednji Mohikanac", poručio je.

EU već priprema odgovor u obliku velikih subvencija kako bi sprečila da američki rivali unište evropsku industriju.

"U našem odnosu se dešava sve veća kriza poverenja u trgovinskim pitanjima", rekao je nemački evroparlamentarac Rajhard Butikofer.

"U jednom trenutku se morate zauzeti za sebe", rekla je francuska evroposlanica Mari-Pjer Vedren. "Živimo u svetu borbe za prevlast. Kada obarate ruke, ako niste mišićavi, ako niste spremni i fizički i mentalno, izgubićete".

Iza scene raste i nervoza zbog novca koji se sliva u američki vojni sektor, piše "Politiko".

SAD su do sada poslale najviše vojne pomoći Ukrajini - više od 15,2 milijarde dolara oružja i opreme od početka rata. Borel je rekao da je EU do sada obezbedila oko osam milijardi evra vojne pomoći za Ukrajinu.

Prema rečima visokog zvaničnika iz jedne evropske prijestonice, za ponovnu nabavku nekih vrsta sofisticiranog oružja možda će biti potrebne godine zbog problema u lancu snabdevanja i proizvodnji čipova. To je podstaklo strahove da vojna industrija SAD može još više profitirati od rata.

Pentagon već priprema plan za ubrzanje proizvodnje oružja jer raste pritisak saveznika da odgovore na sve veću potražnju za oružjem i opremom.

Drugi diplomata EU smatra da bi novac koji zaradi od prodaje oružja, Ameriku mogao navesti na zaključak da je "sav taj keš od gasa" možda "malo previše". Dodao je da bi smanjenje cena gasa moglo pomoći da "javna mnjenja ostanu jedinstvena" i da pregovaraju sa trećim zemljama o zalihama gasa.

"Nije dobro da druge zemlje steknu utisak da naš najveći saveznik zapravo ostvaruje ogromne profite na našoj nevolji", rekao je taj diplomata.https://www.b92.net/biz/vesti/svet/...aju-od-rata-jesmo-li-saveznici-ili-ne-2249066

Niste saveznici. Vi ste americko roblje i topovsko meso.
 

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
184.933
Sta kazu nasi gastosi na ovaj najnoviji talas poskupljenja u Svabinlendu

Zivis u Minhenu, primas neto platu 2000eur i za 600KW struje mesecno moras da platis skoro 400 eur. Stan, osiguranje, benzin, hrana...i nista ti ne ostane.
(Kobaja Grande, 26. novembar 2022 14:09)
I onda će ti gastosi ovde slati daleko manje para pa će i Srbija biti siromašnija. Samo ne kapiram kakav mora biti mozak osobe u Srbiji koja se tome raduje i još navija za to. To već zahteva stručniju analizu.
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
147.501
I onda će ti gastosi ovde slati daleko manje para pa će i Srbija biti siromašnija. Samo ne kapiram kakav mora biti mozak osobe u Srbiji koja se tome raduje i još navija za to. To već zahteva stručniju analizu.

To znaci da ce Srbija procvetati i da ce se jedan deo nemacke privrede preseliti u Srbiju zbog nizih troskova poslovanja.

Konkurentnost nemacke i EU privrede OPADA. To znaci da nasa konkurentnost u sukobu sa njihovom - RASTE.

Ko zna mozda budemo imali i prve nemacke gasterbajtere u Srbiji . U tom slucaju traziti im B2 znanje srpskog kao apsolutni minimum z:D

Nadrealisti su jos jednom bili u pravu!

 

zx16

Elita
Poruka
16.359
I onda će ti gastosi ovde slati daleko manje para pa će i Srbija biti siromašnija. Samo ne kapiram kakav mora biti mozak osobe u Srbiji koja se tome raduje i još navija za to. To već zahteva stručniju analizu.
Јел то желиш да препоручиш неког од твојих лекара, који тебе лече?
Немој, види се како тебе лече!
 

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
40.189
Sta kazu nasi gastosi na ovaj najnoviji talas poskupljenja u Svabinlendu

Zivis u Minhenu, primas neto platu 2000eur i za 600KW struje mesecno moras da platis skoro 400 eur. Stan, osiguranje, benzin, hrana...i nista ti ne ostane.
(Kobaja Grande, 26. novembar 2022 14:09)
Tolko su racuni bili u Srbiji decembra/januara 2017/2018.
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
147.501
Јел то желиш да препоручиш неког од твојих лекара, који тебе лече?
Немој, види се како тебе лече!


Ma jesi vid'o brate - ovoj bagri svaBskoj nista ne odgovara.

Taman diversifikovali snabdevanje energijom i smanjili zavisnost od Rusije, sad kmece sto placaju gas 4 puta skuplje nego pre sto su ga placali.

Ne mozes im ugoditi pa to ti je.
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
37.769
I onda će ti gastosi ovde slati daleko manje para pa će i Srbija biti siromašnija. Samo ne kapiram kakav mora biti mozak osobe u Srbiji koja se tome raduje i još navija za to. To već zahteva stručniju analizu.

Kad bolje razmislim od par stotina ljudi koje poznajem znam samo jednu osobu kojoj neko pomaže iz inostranstva , ženi mog kolege otac iz CG šalje par stotina eur i ako su im prihodi cc bar 1800 eur min bez toga
 

The Graeat Gatsby

Veoma poznat
Poruka
10.894
Od 1. januara ogromno poskupljenje struje u Nemačkoj 130-200%!

Nemačka vlada je donela odluku o ograničenju cene struje i gasa koje će važiti do januara 2023. do aprila 2024. godine.

Prethodno je više od 7 miliona domaćinstava obavešteno o ogromnim poskupljenjima struje od Nove godine.


Nemci ionako imaju najskuplju struju u EU. A ovih dana su milioni domaćinstava dobili obaveštenje o poskupljenju struje od Nove godine. Neka povećanja su drastična. Na primer, Rheinenergie iz Kelna će od januara struju naplaćivati oko 55 centi po kilovat-satu! To je povećanje od skoro 130 odsto.

Pored Kelna, poskupljenje je pozamašno i u Minhenu: kilovat-sat će od Nove godine koštati 61,9 centi. Ranije je to bilo 25 centi.


"Nova godina počinje ogromnim talasom poskupljenja električne energije", rekao je Torsten Štork, energetski stručnjak na portalu za poređenje cena Verivoks. Provajderi struje postepeno prebacuju povišene tržišne cene na svoje kupce.

Rheinenergie iz Kelna se takođe poziva na visoke troškove nabavke: "U odnosu na prethodnu godinu, cene na berzama struje su porasle za više od 300 odsto, na vrhuncu više od deset puta. Uz to raste i mrežarina".

Pogođeno 7,3 miliona domaćinstava

Portal za poređenje cena Check24 piše da je u Nemačkoj povećanjem cene struje od Nove godine pogođeno "oko 7,3 miliona domaćinstava".

Povećanja iznose u proseku 60,5 odsto. Zbog drugačije baze podataka, Verivoks dolazi sa prosečnim plusom od 54 procenta.

"Nažalost, tarife za nove korisnike su još veće, tako da promena provajdera u većini slučajeva ne donosi nikakve uštede. To će se verovatno promeniti tek u narednih nekoliko meseci. Korisnici stoga trenutno nemaju izbora."

Povećanja cena na početku nove godine su veoma različita širom Nemačke. Na primer, u Gradskoj Elektroprivredi u Potsdamu (Brandenburg) cena se povećava za oko 21 odsto na 46,5 centi po kvs. U MVV Energie u Manhajmu (Baden-Virtemberg) od januara struja košta nešto manje od 45 centi - umesto dosadašnjih 27 centi. Istočnonemački dobavljač energije EnviaM (Kemnic, Saksonija) ubuduće će naplaćivati 48,1 cent - 20,1 centi više nego ranije.

Značajna povećanja na prelazu godine nisu prva u bliskoj prošlosti: prema proračunima Check24, domaćinstvo sa godišnjom potrošnjom od 5000 kilovatsati je u novembru 2020. u proseku plaćalo 29,4 centa, a godinu dana kasnije - 31,6 centi. A trenutno (novembar 2022.) prosek je 42,7 centi.

Zašto je struja tako skupa u Nemačkoj?

Cena struje od trenutno porsečno 32,7 centi po kilovatsatu sastoji se od tri komponente:

- 51 odsto čine porezi, nameti i doplati

- 24 odsto ide za korišćenje električne mreže

- 25 odsto ide dobavljaču električne energije za proizvodnju električne energije i prodaju.

Porezi i doplate čine nešto više od polovine cene struje po kilovatsatu - to je jedan od razloga zašto je cena struje u Nemačkoj toliko visoka u odnosu na druge zemlje EU.

Ekstremno povećanje cena gasa, kao posledica ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, smatra se jednim od glavnih razloga najnovijeg ekstremnog poskupljenja struje.

Pritom - sada preskupa proizvodnja struje u gasnim elektranama određuje cenu i za za sve druge načine proizvodnje struje. Radi se o takozvanom Merit order principu na kojem insistira Evropska unija: odlučujuća za cenu struje je najskuplja elektrana koja je nepohodna za pokrivanje potražnje u zemlji.Ilustracija: Depositphotos/ChiccoDodiFCIlustracija: Depositphotos/ChiccoDodiFC
Ograničnje cena struje i gasa

Savezna vlada je u petak 25.11. donela najavljeni nacrt zakona, odnosno niz mera kojima ograničava cene gasa i struje i time otvorila put za odluke parlamenta. Ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) očekuje da bi Bundestag i Bundesrat mogli da donesu relevantne zakone do sredine decembra.

Po nacrtu zakona, od 1. januara 2023, to bi bilo ovako regulisano:

Struja - domaćinstva i mala preduzeća bi osnovna kvotu struje od 80 odsto potrošnje iz 2021. dobijala po fiksnoj bruto ceni od 40 centi po kilovat satu, a ostatak po tržišnoj ceni. Industrijske firme će dobiti garantovanu neto cenu od 13 centi po kilovat satu za osnovnu kvotu od 70 odsto potrošnje 2021. godine.

Gas - domaćinstva i mala i srednja preduzeća će dobiti zagarantovanu bruto cenu gasa od 12 centi po kilovat satu za 80 odsto potrošnje iz 2021. Za korisnike centralnog grejanja cena bi trebalo da bude 9,5 odsto za kontigent od 80 odsto potrošnje od prošle godine. A na preostalih 20 odsto potrošnje se plaća cena po ugovoru.

Uvodi se 90 odsto poreza na dodatni profit

Ova ograničennja cena struje i gasa važiće do aprila 2024. Građani i firme biti retroaktivno rasterećeni za januar i februar, odnosno, obračun će se izvršiti u martu - i za prethodna dva meseca.

Olakšica, odnosno ograničenje cene struje biće delimično finansirano oporezovanjem takozvanog dodatnog profita koji firme ostvaruju na tržištu električne energije. To se odnosi na sve proizvođače struje, dakle i nuklearne elektrane, one na ugalj i proizvođače zelene struje od vetra i sunca, koji su nedavno imali koristi od visokih cena na berzi. To oduzimanje dodatnog profita u visini od 90 odsto će se vršiti od 1. decembra, a ta praksa bi trebalo da se završi najkasnije do 30. aprila 2024. godine.

Koliko treba da platim?

Mnogi se pitaju koliko će posle svih ovih mera poskupljenja i olakšica, na kraju morati da plate za struju, gas i grejanje. To je zaista veoma teško izračunati.

U račun ulazi konkretno povećanja cene gasa od oktobra i konkretno povećanje cene struje od 1 januara. I onda treba izračunti koliko je 80 odsto od potrošnje 2021. (za svaki mesec ili u proseku?) i to onda preračunati po upravo ograničenoj ceni, a ostatak od 20 odsto po onoj u ugovoru. Ovaj deo će verovatno još da poskupljuje u narednoj godini, bar ako je verovati stručnjacima i berzi energije. Zatim, treba oduzeti poklon - račun za gas i centralno grejanje za decembar - čija će se visina znati tačno tek kada se izvrši obračun za 2022. Pored toga PDV je smanjen sa 19 na 7 odsto na svu potrošnju gasa i na centralno grejanje.

I sama vlada je navela da se radi "veoma komplikovanoj zakonodavnoj proceduri" u okviru koje je predviđena i odredba kojom se otežava isključivanje struje i grejnje neplatišama.

https://www.b92.net/biz/vesti/svet/od-1-januara-ogromno-poskupljenje-struje-u-nemackoj-2249119

2022, 2022 NATO zaratioooo - 2025, 2025 Rus je pobedioooo!

Nema vise jeftine struje iz Ukrajine.

Nemac prdnuo u cabar.
Uvek je poskuoljenje nikako da se stabilizuje
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
37.769
Od 1. januara ogromno poskupljenje struje u Nemačkoj 130-200%!

Nemačka vlada je donela odluku o ograničenju cene struje i gasa koje će važiti do januara 2023. do aprila 2024. godine.

Prethodno je više od 7 miliona domaćinstava obavešteno o ogromnim poskupljenjima struje od Nove godine.


Nemci ionako imaju najskuplju struju u EU. A ovih dana su milioni domaćinstava dobili obaveštenje o poskupljenju struje od Nove godine. Neka povećanja su drastična. Na primer, Rheinenergie iz Kelna će od januara struju naplaćivati oko 55 centi po kilovat-satu! To je povećanje od skoro 130 odsto.

Pored Kelna, poskupljenje je pozamašno i u Minhenu: kilovat-sat će od Nove godine koštati 61,9 centi. Ranije je to bilo 25 centi.


"Nova godina počinje ogromnim talasom poskupljenja električne energije", rekao je Torsten Štork, energetski stručnjak na portalu za poređenje cena Verivoks. Provajderi struje postepeno prebacuju povišene tržišne cene na svoje kupce.

Rheinenergie iz Kelna se takođe poziva na visoke troškove nabavke: "U odnosu na prethodnu godinu, cene na berzama struje su porasle za više od 300 odsto, na vrhuncu više od deset puta. Uz to raste i mrežarina".

Pogođeno 7,3 miliona domaćinstava

Portal za poređenje cena Check24 piše da je u Nemačkoj povećanjem cene struje od Nove godine pogođeno "oko 7,3 miliona domaćinstava".

Povećanja iznose u proseku 60,5 odsto. Zbog drugačije baze podataka, Verivoks dolazi sa prosečnim plusom od 54 procenta.

"Nažalost, tarife za nove korisnike su još veće, tako da promena provajdera u većini slučajeva ne donosi nikakve uštede. To će se verovatno promeniti tek u narednih nekoliko meseci. Korisnici stoga trenutno nemaju izbora."

Povećanja cena na početku nove godine su veoma različita širom Nemačke. Na primer, u Gradskoj Elektroprivredi u Potsdamu (Brandenburg) cena se povećava za oko 21 odsto na 46,5 centi po kvs. U MVV Energie u Manhajmu (Baden-Virtemberg) od januara struja košta nešto manje od 45 centi - umesto dosadašnjih 27 centi. Istočnonemački dobavljač energije EnviaM (Kemnic, Saksonija) ubuduće će naplaćivati 48,1 cent - 20,1 centi više nego ranije.

Značajna povećanja na prelazu godine nisu prva u bliskoj prošlosti: prema proračunima Check24, domaćinstvo sa godišnjom potrošnjom od 5000 kilovatsati je u novembru 2020. u proseku plaćalo 29,4 centa, a godinu dana kasnije - 31,6 centi. A trenutno (novembar 2022.) prosek je 42,7 centi.

Zašto je struja tako skupa u Nemačkoj?

Cena struje od trenutno porsečno 32,7 centi po kilovatsatu sastoji se od tri komponente:

- 51 odsto čine porezi, nameti i doplati

- 24 odsto ide za korišćenje električne mreže

- 25 odsto ide dobavljaču električne energije za proizvodnju električne energije i prodaju.

Porezi i doplate čine nešto više od polovine cene struje po kilovatsatu - to je jedan od razloga zašto je cena struje u Nemačkoj toliko visoka u odnosu na druge zemlje EU.

Ekstremno povećanje cena gasa, kao posledica ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, smatra se jednim od glavnih razloga najnovijeg ekstremnog poskupljenja struje.

Pritom - sada preskupa proizvodnja struje u gasnim elektranama određuje cenu i za za sve druge načine proizvodnje struje. Radi se o takozvanom Merit order principu na kojem insistira Evropska unija: odlučujuća za cenu struje je najskuplja elektrana koja je nepohodna za pokrivanje potražnje u zemlji.Ilustracija: Depositphotos/ChiccoDodiFCIlustracija: Depositphotos/ChiccoDodiFC
Ograničnje cena struje i gasa

Savezna vlada je u petak 25.11. donela najavljeni nacrt zakona, odnosno niz mera kojima ograničava cene gasa i struje i time otvorila put za odluke parlamenta. Ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) očekuje da bi Bundestag i Bundesrat mogli da donesu relevantne zakone do sredine decembra.

Po nacrtu zakona, od 1. januara 2023, to bi bilo ovako regulisano:

Struja - domaćinstva i mala preduzeća bi osnovna kvotu struje od 80 odsto potrošnje iz 2021. dobijala po fiksnoj bruto ceni od 40 centi po kilovat satu, a ostatak po tržišnoj ceni. Industrijske firme će dobiti garantovanu neto cenu od 13 centi po kilovat satu za osnovnu kvotu od 70 odsto potrošnje 2021. godine.

Gas - domaćinstva i mala i srednja preduzeća će dobiti zagarantovanu bruto cenu gasa od 12 centi po kilovat satu za 80 odsto potrošnje iz 2021. Za korisnike centralnog grejanja cena bi trebalo da bude 9,5 odsto za kontigent od 80 odsto potrošnje od prošle godine. A na preostalih 20 odsto potrošnje se plaća cena po ugovoru.

Uvodi se 90 odsto poreza na dodatni profit

Ova ograničennja cena struje i gasa važiće do aprila 2024. Građani i firme biti retroaktivno rasterećeni za januar i februar, odnosno, obračun će se izvršiti u martu - i za prethodna dva meseca.

Olakšica, odnosno ograničenje cene struje biće delimično finansirano oporezovanjem takozvanog dodatnog profita koji firme ostvaruju na tržištu električne energije. To se odnosi na sve proizvođače struje, dakle i nuklearne elektrane, one na ugalj i proizvođače zelene struje od vetra i sunca, koji su nedavno imali koristi od visokih cena na berzi. To oduzimanje dodatnog profita u visini od 90 odsto će se vršiti od 1. decembra, a ta praksa bi trebalo da se završi najkasnije do 30. aprila 2024. godine.

Koliko treba da platim?

Mnogi se pitaju koliko će posle svih ovih mera poskupljenja i olakšica, na kraju morati da plate za struju, gas i grejanje. To je zaista veoma teško izračunati.

U račun ulazi konkretno povećanja cene gasa od oktobra i konkretno povećanje cene struje od 1 januara. I onda treba izračunti koliko je 80 odsto od potrošnje 2021. (za svaki mesec ili u proseku?) i to onda preračunati po upravo ograničenoj ceni, a ostatak od 20 odsto po onoj u ugovoru. Ovaj deo će verovatno još da poskupljuje u narednoj godini, bar ako je verovati stručnjacima i berzi energije. Zatim, treba oduzeti poklon - račun za gas i centralno grejanje za decembar - čija će se visina znati tačno tek kada se izvrši obračun za 2022. Pored toga PDV je smanjen sa 19 na 7 odsto na svu potrošnju gasa i na centralno grejanje.

I sama vlada je navela da se radi "veoma komplikovanoj zakonodavnoj proceduri" u okviru koje je predviđena i odredba kojom se otežava isključivanje struje i grejnje neplatišama.

https://www.b92.net/biz/vesti/svet/od-1-januara-ogromno-poskupljenje-struje-u-nemackoj-2249119

2022, 2022 NATO zaratioooo - 2025, 2025 Rus je pobedioooo!

Nema vise jeftine struje iz Ukrajine.

Nemac prdnuo u cabar.

Struja je skupa u Nemačkoj jer nema svoje energente

Do sada im je bila jeftina jer su kontrolisali druge, razvaljivali im države, kupovali sitne duše u tim državama da talambasaju o korupciji koju su oni kreirali, manipulisali budalama pričama o Golf2 i slične idiotluke i naravno štampali EUR a sve podpomognuto glavnim unajmljenim reketašem USA i tako kreirali svoju državu blagostanja

A onda je "Bili Piton" došao da naplati, a "Mirko" rekao da hoće svoj deo i shvatilo se da Topalovići prodaju uvek jednu te istu robu.
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
37.769
130-200% poskupljenje bajo moj

Prdezz u kadu totalni.

Nemci kada su ovde i zvanično zaposeli 2000-te prvo su uveli poskupljenje struje, pa su onda ukinuli jeftinu struju vikendom i od 3-5, pa kada su shvatili da ne možemo toliko izdržati jer su nam odredili plate od 150 nečega što su oni štampali uvedene su one zone sa cenama koje i danas postoje

O tome kako nama nije trebala indsutrija da bi el energija išla put Zapada i kad su oni verovatno uzeli da preko njih uzimamo gas od Rus (jer smo odmah raskinuli Ugovor sa cenom gasa koja je bila simbolična) ne bi trebalo trošiti reči
Pa što su nas blokirali za južni tok

Sve ih stiže što su zaslužili

Ruka se pozlatila onome ko je minirao Severni Tok
 

iamaphoney

Veoma poznat
Banovan
Poruka
14.461
Od 1. januara ogromno poskupljenje struje u Nemačkoj 130-200%!

Nemačka vlada je donela odluku o ograničenju cene struje i gasa koje će važiti do januara 2023. do aprila 2024. godine.

Prethodno je više od 7 miliona domaćinstava obavešteno o ogromnim poskupljenjima struje od Nove godine.


Nemci ionako imaju najskuplju struju u EU. A ovih dana su milioni domaćinstava dobili obaveštenje o poskupljenju struje od Nove godine. Neka povećanja su drastična. Na primer, Rheinenergie iz Kelna će od januara struju naplaćivati oko 55 centi po kilovat-satu! To je povećanje od skoro 130 odsto.

Pored Kelna, poskupljenje je pozamašno i u Minhenu: kilovat-sat će od Nove godine koštati 61,9 centi. Ranije je to bilo 25 centi.


"Nova godina počinje ogromnim talasom poskupljenja električne energije", rekao je Torsten Štork, energetski stručnjak na portalu za poređenje cena Verivoks. Provajderi struje postepeno prebacuju povišene tržišne cene na svoje kupce.

Rheinenergie iz Kelna se takođe poziva na visoke troškove nabavke: "U odnosu na prethodnu godinu, cene na berzama struje su porasle za više od 300 odsto, na vrhuncu više od deset puta. Uz to raste i mrežarina".

Pogođeno 7,3 miliona domaćinstava

Portal za poređenje cena Check24 piše da je u Nemačkoj povećanjem cene struje od Nove godine pogođeno "oko 7,3 miliona domaćinstava".

Povećanja iznose u proseku 60,5 odsto. Zbog drugačije baze podataka, Verivoks dolazi sa prosečnim plusom od 54 procenta.

"Nažalost, tarife za nove korisnike su još veće, tako da promena provajdera u većini slučajeva ne donosi nikakve uštede. To će se verovatno promeniti tek u narednih nekoliko meseci. Korisnici stoga trenutno nemaju izbora."

Povećanja cena na početku nove godine su veoma različita širom Nemačke. Na primer, u Gradskoj Elektroprivredi u Potsdamu (Brandenburg) cena se povećava za oko 21 odsto na 46,5 centi po kvs. U MVV Energie u Manhajmu (Baden-Virtemberg) od januara struja košta nešto manje od 45 centi - umesto dosadašnjih 27 centi. Istočnonemački dobavljač energije EnviaM (Kemnic, Saksonija) ubuduće će naplaćivati 48,1 cent - 20,1 centi više nego ranije.

Značajna povećanja na prelazu godine nisu prva u bliskoj prošlosti: prema proračunima Check24, domaćinstvo sa godišnjom potrošnjom od 5000 kilovatsati je u novembru 2020. u proseku plaćalo 29,4 centa, a godinu dana kasnije - 31,6 centi. A trenutno (novembar 2022.) prosek je 42,7 centi.

Zašto je struja tako skupa u Nemačkoj?

Cena struje od trenutno porsečno 32,7 centi po kilovatsatu sastoji se od tri komponente:

- 51 odsto čine porezi, nameti i doplati

- 24 odsto ide za korišćenje električne mreže

- 25 odsto ide dobavljaču električne energije za proizvodnju električne energije i prodaju.

Porezi i doplate čine nešto više od polovine cene struje po kilovatsatu - to je jedan od razloga zašto je cena struje u Nemačkoj toliko visoka u odnosu na druge zemlje EU.

Ekstremno povećanje cena gasa, kao posledica ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, smatra se jednim od glavnih razloga najnovijeg ekstremnog poskupljenja struje.

Pritom - sada preskupa proizvodnja struje u gasnim elektranama određuje cenu i za za sve druge načine proizvodnje struje. Radi se o takozvanom Merit order principu na kojem insistira Evropska unija: odlučujuća za cenu struje je najskuplja elektrana koja je nepohodna za pokrivanje potražnje u zemlji.Ilustracija: Depositphotos/ChiccoDodiFCIlustracija: Depositphotos/ChiccoDodiFC
Ograničnje cena struje i gasa

Savezna vlada je u petak 25.11. donela najavljeni nacrt zakona, odnosno niz mera kojima ograničava cene gasa i struje i time otvorila put za odluke parlamenta. Ministar ekonomije Robert Habek (Zeleni) očekuje da bi Bundestag i Bundesrat mogli da donesu relevantne zakone do sredine decembra.

Po nacrtu zakona, od 1. januara 2023, to bi bilo ovako regulisano:

Struja - domaćinstva i mala preduzeća bi osnovna kvotu struje od 80 odsto potrošnje iz 2021. dobijala po fiksnoj bruto ceni od 40 centi po kilovat satu, a ostatak po tržišnoj ceni. Industrijske firme će dobiti garantovanu neto cenu od 13 centi po kilovat satu za osnovnu kvotu od 70 odsto potrošnje 2021. godine.

Gas - domaćinstva i mala i srednja preduzeća će dobiti zagarantovanu bruto cenu gasa od 12 centi po kilovat satu za 80 odsto potrošnje iz 2021. Za korisnike centralnog grejanja cena bi trebalo da bude 9,5 odsto za kontigent od 80 odsto potrošnje od prošle godine. A na preostalih 20 odsto potrošnje se plaća cena po ugovoru.

Uvodi se 90 odsto poreza na dodatni profit

Ova ograničennja cena struje i gasa važiće do aprila 2024. Građani i firme biti retroaktivno rasterećeni za januar i februar, odnosno, obračun će se izvršiti u martu - i za prethodna dva meseca.

Olakšica, odnosno ograničenje cene struje biće delimično finansirano oporezovanjem takozvanog dodatnog profita koji firme ostvaruju na tržištu električne energije. To se odnosi na sve proizvođače struje, dakle i nuklearne elektrane, one na ugalj i proizvođače zelene struje od vetra i sunca, koji su nedavno imali koristi od visokih cena na berzi. To oduzimanje dodatnog profita u visini od 90 odsto će se vršiti od 1. decembra, a ta praksa bi trebalo da se završi najkasnije do 30. aprila 2024. godine.

Koliko treba da platim?

Mnogi se pitaju koliko će posle svih ovih mera poskupljenja i olakšica, na kraju morati da plate za struju, gas i grejanje. To je zaista veoma teško izračunati.

U račun ulazi konkretno povećanja cene gasa od oktobra i konkretno povećanje cene struje od 1 januara. I onda treba izračunti koliko je 80 odsto od potrošnje 2021. (za svaki mesec ili u proseku?) i to onda preračunati po upravo ograničenoj ceni, a ostatak od 20 odsto po onoj u ugovoru. Ovaj deo će verovatno još da poskupljuje u narednoj godini, bar ako je verovati stručnjacima i berzi energije. Zatim, treba oduzeti poklon - račun za gas i centralno grejanje za decembar - čija će se visina znati tačno tek kada se izvrši obračun za 2022. Pored toga PDV je smanjen sa 19 na 7 odsto na svu potrošnju gasa i na centralno grejanje.

I sama vlada je navela da se radi "veoma komplikovanoj zakonodavnoj proceduri" u okviru koje je predviđena i odredba kojom se otežava isključivanje struje i grejnje neplatišama.

https://www.b92.net/biz/vesti/svet/od-1-januara-ogromno-poskupljenje-struje-u-nemackoj-2249119

2022, 2022 NATO zaratioooo - 2025, 2025 Rus je pobedioooo!

Nema vise jeftine struje iz Ukrajine.

Nemac prdnuo u cabar.
Ne tropaj sputnjikov međedu.
 

Frtajler

Buduća legenda
Poruka
35.800

PUTIN OSTAVLJA EVROPU BEZ STRUJE! Ruski predsednik sve karte bacio na energetski obračun kako bi razbio EU, smatraju analitičari​

P. P. / Agencije
SVET
26.11.2022
07:00
0
Meta ruskog raketiranja ukrajinske energetske infrastrukture nije samo Ukrajina već i – Evropska unija!

drzavni-posao-drzavni.gif


- Sekundarna meta bombardovanja je sama Evropska unija. Zbog nastale štete i Evropa ostaje bez ključnog uvoza električne energije iz ukrajinskih elektrana. Struja će sada morati da teče u suprotnom smeru kako bi se sprečila humanitarna katastrofa u ukrajinskim gradovima - smatra ekonomski analitičar britanskog „Telegrafa“ Ambroz Evans-Pričard.

On smatra da je Putin ove godine izgubio energetski rat, ali da može da ga dobije naredne, ako Evropa ne bude imala volje da se odupre još jednoj gasnoj i energetskoj krizi.
I drugi sagovornici, poput Helime Kroft, bivše analitičarke za pitanja energije u CIA, smatraju da je Evropa Putinova meta, Pošto je već spalio toliko geopolitičkih mostova i pretrpeo neuspehe na bojnom polju, da je gotovo prisiljen da igra na energetsku kartu.

- Njegov cilj je da pokrene ustanak evropskih potrošača protiv vlastitih vlada. On želi „Žute prsluke 2.0“, ovog puta na steroidima - rekla je Kroftova.

Profesor Alan Rajli, energetski stručnjak pri Atlantskom savetu i savetnik vlade Ukrajine, smatra da Putin tačno zna šta radi.- On cilja na trafostanice i transformatore za pojačavanje koje je teško zameniti. Tačno poznaje svaku metu jer ima detaljne planove koji datiraju još iz Sovjetskog Saveza. To je energetski rat protiv Ukrajine i Evrope u isto vreme - rekao je Rajli.

Ono što sagovornike „Telegrafa“ plaši jesu i učestali prekidi isporuke gasa i nafte iz Rusije, kao i pretpostavke da bi ruske službe mogle da udare na gasovode kojima se Evropa snabdeva iz drugih izvora. Takođe, mogućnost da Rusija smanji proizvodnju nafte dovela bi do drastičnog skoka cene tog energenta u svetu, čak i do 380 dolara po barelu. A Putin je već upozoravao Evropu da će sankcije imati katastrofalne posledice na globalno energetsko tržište, zaključuju analitičari.

Tolstoj: Vratićemo ih u 18. vek!​

Vladimir Putin će „vratiti Ukrajinu u 18. vek“ nastavljajući napade na energetska postrojenja u zemlji, tvrdi zamenik predsednika Dume Petar Tolstoj, jedan od glavnih saveznika ruskog predsednika.
Tolstoj je upozorio da neće biti popuštanja u udarima na ukrajinske elektrane uoči zime.
- Infrastruktura Ukrajine će biti uništena, a Ukrajina će biti vraćena u 18. vek - rekao je Tolstoj i upozorio je da će saveznici Ukrajine „platiti cenu“. Dodao je i da bi Zapad trebalo da se „pripremi za rat koji će trajati godinama“.

https://www.alo.rs/svet/planeta/696...n-kako-bi-razbio-eu-smatraju-analiticari/vest

Pogledajte prilog 1261833
Taj Petar Tolstoj je nepatvoreni genije. Putin počne rat 24.2. i pita novinarka Tolstoja: "Kako komentirate to da je Putin lagao kada je prije dva dana govorio da se povlače s granice?"
A Tolstoj totalno popizdeka, pjena na usta i krene:
"Vladimir Vladimirovič Putin NIKADA ne laže! On samo govori vojne dezinformacje!"

:hahaha:
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.