Oči - ogledalo duše

Neno

Elita
Poruka
22.379
Pogledaj me i reći ću ti ko si.
(Po)gledaj me i iz tvojih očiju saznaću da li me voliš, mrziš, da li iz njih zrači toplota, dobronamjernost, naklonost. povjerenje..
Ako ti je pogled hladan, proračunat, čak neprijateljski.. ne moraš ništa ni reći, objašnjavati..
I saznaćemo iz pogleda ko smo u nečijem životu, da li da im pridjemo ili ih se klonimo.. doista za sve ovo ne moramo posebno nešto učiti, biti psiholog.
Da li nas neko (uopšte') gleda kad mu se obraćamo, pitamo, pričamo ili nas gleda otvorenih očiju, to samo od sebe sve govori, objašnjenja nisu potrebna.

Da se ne (za)varavamo.. ima osoba tako milog pogleda, prosto da se u izgubiš u njemu a u suštini je teški folirant, beštija.. dakle, nije sve baš tako na prvi pogled kako izgleda.
Dosta iskustva (na žalost) treba da bi se raskrinkali ovakvi lažni "nevini" pogledi i oči koje miluju, tope i najtvrdja srca.. doduše, ponekad čovjek pogriješi u procjeni, ogriješi se o nekome na osnovu nekakvih površnih pogleda i zaključaka.. neke osobe treba dobro i duže "razgledati" da bi prodrli do njihovog istinskog ja tj duše.
Mnogo tužnih sudbina, patnje, duševnog i fizičkog maltretiranja ima na ovom svijetu pa od takvih ljudi (na)pravi ono što u suštini nisu.. a te nesrećne, tužne, razočarane, povrijedjene osobe koje su izgubile onaj sjaj u očima, nadu u neku bolju budućnost, teško je "na prvu"(pro)cjeniti i pravilno shvatiti njihovu gorčinu u pogledu tj očima.

U očima se vide emocije...ljubav,radost, tuga, bijes, prezir, mržnja..
i nikakva mimika lica to ne može prikriti..
Iz očiju, može se pročitati da li neko laže, nešto krije ili će samo staviti tamne naočare.
Mnogo toga se može zaključiti o nekome i na osnovu šta i kako piše, načinu izražavanja ali više od toga se krije i može sakriti svoje pravo ja kao što je na društvenim mrežama, zbog toga što se na taj način ne vide oči, pogled.. ali, šta je tu je.

Samo da ne bude..
Tvoje oči, tvoje oči u mom srcu dugo prave lom..kao kazna vječno živiš u sjećanju mom.

Back