Ocena filma - diskusija

Frank Lampard

Aktivan član
Poruka
1.630
Ukoliko postoji neka slicna tema,neka moder.prespoje mada nisam nasao nista slicno osim gledali..obrazlozili..ocenili...
Ali zelim da drugacije pristupim ovoj temi. Ne da obrazlazemo filmove i dajemo svoije ocene. Mada se ne moze u ovakvoj temi pobjeci od rasprave oko kvaliteta,to je sastavni dio teme.
Nego konkretno,vodjen nekim iskustvom glledanja filmova, davanja ocjena i potom letimican pogled na sajt IMDB volio bih da se diskutuje o razlici izmedju nase ocjene i one koja postoji na IMDB.
Konkretno: Koji film po vasem misljenu ima preveliku ocjenu na IMDB u odnosu na vasu i koji je to film koji ima prenisku ocjenu u odnosu na onu koju biste vi dali, tj.kojem je prejaka ocjena i kojem je preniska.
Npr.Gledali ste film taj i taj i dali biste mu 10 od 10, a pogledate na IMDB i vidite 3,3. Ili da ste gledali film i dali biste ocjenu 2, a na IMDB je ocjena 8,6 Postoji li takav film kod vas. Ili da nije tolika razlika.

Evo da pocnem,meni je recimo ovaj film--> 44 Inch Chest (2009)----savrsen,duhovit,inteligentan,zasluzuje cistu desetku , a na IMDB ima ocjenu 5,8.

Ii za primjer drugi. Npr. film The Social Network (2010) ili The King's Speech (2010) imaju trenutne 7,9 odnosni 8,2, a po mom misljenju su sasvim prosjecni(s tim da je Colin Firth za svaku pohvalu, ali to je ipak malo za takvu ocjenu)

A da ne spominjemo onda, kada sve ove ocjene pogledamo, da li se zapitamo koliko ljudi koji su pogledali filmove koje su ocijenili se razumiju u to sta je dobar film?

Poslednja izmena:
Ocene na IMDb ne treba po mom misljenju gledati tako usko. Kako ja gledam na ocene: ukoliko, recimo, The Shawshank Redemption ima ocenu 9.2, to znaci da 92% ljudi misli da film vredi pogledati. Ako film ima ocenu 3.4, znaci da 34% ljudi misli da film nije za bacanje. I tako. Ja uglavnom prvo pogledam ideju i temu, pa ocenu, pa user reviews. Ali ocena igra najmanju ulogu, desavalo se da pogledam film koji ima 2.8 i da je meni sasvim ok i dao bih mu bar 6.

Ukoliko postoji neka slicna tema,neka moder.prespoje mada nisam nasao nista slicno osim gledali..obrazlozili..ocenili...
Ali zelim da drugacije pristupim ovoj temi. Ne da obrazlazemo filmove i dajemo svoije ocene. Mada se ne moze u ovakvoj temi pobjeci od rasprave oko kvaliteta,to je sastavni dio teme.
Nego konkretno,vodjen nekim iskustvom glledanja filmova, davanja ocjena i potom letimican pogled na sajt IMDB volio bih da se diskutuje o razlici izmedju nase ocjene i one koja postoji na IMDB.
Konkretno: Koji film po vasem misljenu ima preveliku ocjenu na IMDB u odnosu na vasu i koji je to film koji ima prenisku ocjenu u odnosu na onu koju biste vi dali, tj.kojem je prejaka ocjena i kojem je preniska.
Npr.Gledali ste film taj i taj i dali biste mu 10 od 10, a pogledate na IMDB i vidite 3,3. Ili da ste gledali film i dali biste ocjenu 2, a na IMDB je ocjena 8,6 Postoji li takav film kod vas. Ili da nije tolika razlika.

Evo da pocnem,meni je recimo ovaj film--> 44 Inch Chest (2009)----savrsen,duhovit,inteligentan,zasluzuje cistu desetku , a na IMDB ima ocjenu 5,8.

Ii za primjer drugi. Npr. film The Social Network (2010) ili The King's Speech (2010) imaju trenutne 7,9 odnosni 8,2, a po mom misljenju su sasvim prosjecni(s tim da je Colin Firth za svaku pohvalu, ali to je ipak malo za takvu ocjenu)

A da ne spominjemo onda, kada sve ove ocjene pogledamo, da li se zapitamo koliko ljudi koji su pogledali filmove koje su ocijenili se razumiju u to sta je dobar film?

The King's Speech nije prosečan film.To je veoma,veoma loš film, koje je upravo i stvoren da bi dobio Oskara.Ko neće dati Oskara filmu o kralju koji muca,a da ga holivud ,napisao sam malim slovom holivud, ne linčuje ?
Neverovatno, sećam se da nisam uopšte ni čuo za taj film, čak ni u nekoj najavi, iako pratim koliko toliko, i onda se taj film mesec dana pred dodelu Oskara pojavio niotkuda i odmah zaradio 4 komada.

Zapravo imdb je postao daleko realniji povodom onih filmova prema kojima ljudi nisu pristrasni.Mnogi filmovi imaju previsoke ocene zato što im te ocene daju fanovi pojedinačnih žanrova.Da ne spominjem nacionalnu, versku,starosnu,polnu i ostale pripadnosti.Tako zbog nacionalne pripadnosti imamo Spasavanje redova Rajana sa skandalozno visokom ocenom od 8.5 ili Forrest Gump sa ocenom od čak 8.7
Redovu Rajanu zbog dobrih ratnih scena i efekata 5.5 od 10 ,prelazna ocena a Forestu Gampu 3.4 od 10, potrudili su se, ali su napravili ispodprosečan film koji ne zaslužuje prelaznu ocenu.Nije svako drvo za violinu.

Poslednja izmena:
Po mom misljenju, ocjene na IMDB-u su vise odraz specificne Anglo-Celtic kulture, uz pretpostavku da najvise ljudi iz tog podneblja ocjenjuje filmove na IMDB-u, i cinjenice da njima dok su jos mali amputiraju senzor za ne-verbalnu komunikaciju. Zato filmovi sa snaznom (i jasnom) pricom i porukom, dinamicnom radnjom, dobrim vizuelnim efektima i slicno imaju bolje ocjene. Takodje, vecina "review"-a su zapravo "summary", tj. ljudi ne analiziraju film niti pricaju o utiscima (ne udubljuju se puno u radnju, smisao, emocije itd) vec jednostavno prepricaju sadrzaj ukratko i iznesu misljenje tipa bilo mi je zanimljivo kad je... ili ono je bas nevjerovatno... itd.

Po mom misljenju, ocjene na IMDB-u su vise odraz specificne Anglo-Celtic kulture, uz pretpostavku da najvise ljudi iz tog podneblja ocjenjuje filmove na IMDB-u, i cinjenice da njima dok su jos mali amputiraju senzor za ne-verbalnu komunikaciju. Zato filmovi sa snaznom (i jasnom) pricom i porukom, dinamicnom radnjom, dobrim vizuelnim efektima i slicno imaju bolje ocjene. Takodje, vecina "review"-a su zapravo "summary", tj. ljudi ne analiziraju film niti pricaju o utiscima (ne udubljuju se puno u radnju, smisao, emocije itd) vec jednostavno prepricaju sadrzaj ukratko i iznesu misljenje tipa bilo mi je zanimljivo kad je... ili ono je bas nevjerovatno... itd.

Da, to ti je isto kao i što sam nedavno čuo od Neleta Karajlića (ili Kuste, više se ne sećam) kako je na zapadu kad je rock muzika u pitanju, mnogo važan scenski nastup i u njega se ulaže gomila para, dok je tekst u drugom planu, a na istoku je upravo tekst broj jedan, dok je scenski nastup potpuno nebitan.

De gustibus non est disputandum davno zaključeno.
Koliko vam se puta desilo da ste otkinuli za nekim filmom koji skoro svi drugi smatraju koskom.
Preporuka i ocena može biti neka smernica ili vodilja, ali nekako garancija da vam će van se film svideti ili ne.

Sve je subjektivno, i moje i tvoje misljenje o nekom filmu.
Neko moze da kaze za neki film 10/10 dok meni moze da bude 5/10
Sve zavisi sta ljudi vole...recimo The Postman je po mnogim kriticarima jako,jako los film,dok se meni svidja.

Bi li ti dlaka s kose pala kad bi mi mali poljubac dala?

Gampova ljubav Jenny,ona koju juri celog života na svojim hitrim nogama,i koja mu stalno izmiče,kao neuhvatljivi san,kao što je svako mogao da zaključi je sama Amerika.On je svedok koji posmatra njene transformacije od skromnog curetka na farmi u Alabami, preko studentskih dana na koledžu preko revoltiranog borca u doba hipi pokreta,do pop pevačice,skromne radnice i požrtvovane majke.Ona je bludnica ali je i čedna,gorda ali i skromna a posle brojnih lutanja doživljava svoju moralnu katarzu i otkriva neke trajnije vrednosti.

2z66p9d.jpg

Meni je posebno dirljiva scena kada on i onaj njegov ortak iz Vijetnamskog rata plove lađom

On je jedak i ogorčen čovek.I onda naiđe oluja ,dok se bore za opstanak lađe, lik diže pesnicu prema nebu vičući bogohulne,ali hrabre reči izazova reči dok se u pozadini vijori američka zastava i pobedio je oluju! Pobedio je Honduras,a nakon toga je našao svoj unutrašnji mir i izmirio se sa bogom. Evo te potresne scene koja ujeda za srce.

11gm59g.jpg

I taj fazon.

Moon
Jedva izdrzao do kraja. Da nisam gledao s' caletom verovatno bih ugasio mnogo pre kraja.

Number 23
Film ima relativno slabu ocenu(6.1) a meni se mnogo svideo

Gospodar prstenova(svi delovi)
Ne bih ga opet gledao ni da mi neko da lovu za to :lol:

Sedam
Jako dosadan, mozda bih mu dao 6.

Eto vidiš:)
Moj bivši(sada penzionisani) profesor ustavnog prava, inače živa legenda i zaštitni znak pranog fakulteta u NS imao je običaj da kaže:- Svi smo mi k.urve! Neko bi se ebao za 10e, neko za 10 000, a za milion, svi bi se mi ebali-
Ne znam zašto sam ovo ispričao, ali ne može da škodi :lol:

Eto vidiš:)
Moj bivši(sada penzionisani) profesor ustavnog prava, inače živa legenda i zaštitni znak pranog fakulteta u NS imao je običaj da kaže:- Svi smo mi k.urve! Neko bi se ebao za 10e, neko za 10 000, a za milion, svi bi se mi ebali-
Ne znam zašto sam ovo ispričao, ali ne može da škodi :lol:

Ima i onaj vic na tu foru:
Prilazi tip nekoj mladoj zeni u diskoteci i pita je-
Je l' bi se ****** samnom za 10000e?
-Da
-A za 10e?
Ona mu lupi samar i kaze
-Sta ti mislis da sam ja neka kurrva?
-To smo vec utvrdili sad samo da vidimo za cenu :lol:

P.S. Gde su pare? :mrgreen:

skoro svi noviji filmovi na imdb ako su blokbasteri i imaju veliki hajp iza sebe zavrshe sa nenormalno visokim ocenama i u top 250
kako hajp splasne tako i ocena/renking krenu da tonu
za mene je i dalje rebus kazino rojal-ne samo shto to vishe nije bond film,nego i da je akcioni ne 007 film bio bi katastrofa
ja neshto dosadnije i gluplje ne pamtim da sam odgledao..a i to jedva,samo neka besciljna dosadna jurnjava sa nokijama,product placement na sve strane zapleta da me pitash posle gledanja nisam imao pojma koji je da ti objasnim
a na sve strane chitam hvalospeve kako je to neshto fenomenalno

Poslednja izmena:
Moon
Jedva izdrzao do kraja. Da nisam gledao s' caletom verovatno bih ugasio mnogo pre kraja.

Number 23
Film ima relativno slabu ocenu(6.1) a meni se mnogo svideo

Gospodar prstenova(svi delovi)
Ne bih ga opet gledao ni da mi neko da lovu za to :lol:

Sedam
Jako dosadan, mozda bih mu dao 6.

dosta slichno,moon me nije bash smorio ali ne shvatam hajp,totalno prosechan film ,7 mozda malo bolji al isto nisam bio odushevljen,23 se i meni dopao ne znam shto fa tolko pljuju za ono shto taj film tezi da bude sasvim je ok,

Back