"Očekuje se duplo više glasova iz dijaspore na ovogodišnjim izborima u BiH"

zemunski kej

Elita
Poruka
18.578
Да. Користе границе из 95е када је Херцег Босна била много већа од Педерације.
Nema nista od Herceg Bosne,sami Hrvati su pristali na to u zamenu za celovitu Hrvatsku. To je dogooreno i na osnovu toga je izgubljena Srpska Krajina ali je dobijena Republika Srpska. Zato im Bakir ne da nista jer je tako dogovoreno u vreme njegovog oca. Zato i Republika Srpska nije htela u zajednicu sa Srpskom Krajinom. Nema Srpske Krajine ali nema ni Herceg Bosne ,ima tu doslednosti.
Sada da vas upoznam koliko je osvojio Komsic a koliko Covic .

CIK: Komšić osvojio 186.351 glas, a Čović 128.251 - RTRS -​

Ako katolicka crkva kaze da u Bih ima 350 000 Hrvata dolazimo do fantasticnih procenata izaslih sto nije moguce .Inace ima jedan kuriozitet ,najvise se iseljava Hrvata iz cistih hrvatskih sredina Posusje ,Siroki breg,...
 

ziltoid

Aktivan član
Poruka
1.526

ALARMI SU UPALJENI: Komšića Amerikanci trebaju shvatiti ozbiljno, Schmidt Bošnjake gura u naručje Rusiji...​


Nejasno je zašto SAD podržavaju Schmidta ako se ima u vidu činjenica da su bosanski muslimani među rijetkima u svijetu uvijek bili pro-američki orijentirani.


Piše: ERNAD METAJ (NAP)
Republika Srpska želi graditi aerodrom u Trebinju. Čak i pojedini srbijanski mediji smatraju da se to želi učiniti u ime Rusije koja bi time otvorila put za svoje vojno prisustvo u BiH. Za sada se tome protive članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović. Branu snažnijem uticaju Rusije u BiH mogao bi srušiti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametanjem antidemokratskog i diskriminirajućeg Izbornog zakona u BiH. Time možda neće promijeniti odnos snaga u Predsjedništvu BiH, ali bi mogao bošnjački narod, ili bar neke njegove ključne predstavnike umjesto Zapadu okrenuti ka Rusiji.

Nejasno je zašto SAD podržavaju Schmidta ako se ima u vidu činjenica da su bosanski muslimani među rijetkima u svijetu uvijek bili pro-američki orijentirani. Njemačka iz koje dolazi Schmidt je javno protežirala ideju da bi BiH trebala biti uzor modernog islama poželjnog i prihvatljivog za Evropu. Ne treba zanemariti činjenicu da se Islamska zajednica u BiH činila kao moguća slamka spasa za Njemačku koja godinama unazad ne uspijeva pronaći adekvatnog partnera za razgovor sa svojim državljanima islamskog porijekla zbog njihovog heterogenog sastava. Schmidtovim nametanjem Izbornog zakona osim antiameričkog mogao bi se kod velikog broja Bošnjaka razbuktati i antinjemački stav, što svakako ide na ruku politici ruskih igrača u BiH, posebno predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji otvoreno vrijeđa njemačku naciju.

Da ove teze imaju utemeljenja pokazuje i činjenica da su u susjednoj Hrvatskoj koja je čini se izlobirala Schmidta da ispuni želje HDZ -a kao bomba odjeknule Komšićeve riječi da je sve motivirano antiislamskim raspoloženjem onih koji evropske muslimane vide kao Jevreje. Komšić je kao obično bio direktan istaknuvši:

- A problem su posebno Bošnjaci koji čak imaju svoju državu jer kako drugačije protumačiti sve što radite?! Ima tu otvorenog fašizma poput Orbana koji govori o kršćanskoj Evropi, stidljivog koji nam se pokušava nametnuti kroz instituciju OHR-a, do vulgarnog fašizma Zorana Milanovića”, poručio je Komšić.
Kao i obično Komšić je bio direktan i ponašanje dijela zapadnih zemalja Schmidtovim namjerama okarakterisao kao vjetar u leđa politikama koje su u BiH dovele do genocida nad Bošnjacima. S obzirom da su sjećanja još uvijek izuzetno živa i da postoji opravdani strah da se istorija može ponoviti svojim antidemokratskim potezima EU i SAD čini se samo produbljuju nepovjerenje Bošnjaka u civilizacijske vrijednosti Zapada. Ukoliko Schmidt nametne Izborni zakon po volji HDZ-a realno je očekivati da se ponovo kod većine Bošnjaka rasplamsa osjećaj da od zapada samo mogu očekivati izdaju.
S druge strane iz Rusije se šalju signali o prihvatanju Bošnjaka kao ravnopravnog partnera u poboljšanju odnosa dvije zemlje. O tome je ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov čak napisao i kolumnu u kojoj pojašnjava da je islam sastavni dio istorije i kulture ove zemlje. Pri tome Kalabuhov podsjeća da je strateški interes Rusije saradnja s islamskim zemljama koja se ogleda kroz rad Grupe strateške vizije “Rusija - Islamski svijet”. U kolumni je podcrtao kako je posljednjem susretu preko 200 delegata iz 18 zemalja prisustvovao i direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice BiH Razim Čolić.
Zato bi evropski zvaničnici, a posebno SAD trebali biti svjesni realne opasnosti da bi Rusija mogla dobiti „rat u BiH“ bez ispaljenog metka. Svijest o tome postoji kod jednog broja američkih senatora koji su već izrazili zabrinutost zbog vanjske politike svoje zemlje kojom se na ruku ide za Rusiju poželjnoj „čečenizaciji BiH“. Tada vojne baze Rusije u BiH ne bi izgledale tako nemoguće.
 

ziltoid

Aktivan član
Poruka
1.526

Kad Jevreji, Romi, Srbi, Bošnjaci i ostali postanu građani drugog reda: HDZ über Alles!​


Smeta im, kažu nam Evropljani i Amerikanci, što vladaju korumpirani etnonacionalisti. Ustvari, smetaju im etnonacionalisti iz srpskog i bošnjačkog naroda, ali im ne smetaju etnonacionalisti južnije od Ivana. Uvjeravaju nas već mjesecima da je onih pet posto provizije prilikom sklapanja javnih poslova veći problem od tri posto cenzusa koji dijeli ljude i društvo.

To što Jevereji i Romi nemaju pravo da budu članovi Predsjedništva BiH, njemačkom diplomati Christianu Schmidtu nije problem. I kada Srbima iz Federacije ustavom zabrane kandidiranje za člana Predsjedništva BiH, međunarodna zajednica se ne osvrće. Ne osvrću se ni onda kada Bošnjacima uskrate pravo na bosanski jezik u Republici Srpskoj i kada Bošnjak iz RS nema pravo kandidovanja za člana Predsjedništva BiH. Ne interesiraju Ured visokog predstavnika ni prava građana, ne zanimaju ih ni prava manjina. Ignorišu pet presuda Evropskog suda za ljudska prava. Ne pomišljaju da reagiraju ni u slučaju presude Ustavnog suda BiH kojom je utvrđeno da ostali nemaju nikakva prava kada su u pitanju (pot)predsjedničke funkcije na nivou entiteta. Ali kada treba rješavati “hrvatsko pitanje”, onda su tu svi. Od Matta Palmera do Angeline Eichorst. Od Johanna Sattlera do Christiana Schmidta. Tada se ujedine i Brisel i Vašington. A Moskva je već odavno rekla da u BiH “postoji hrvatsko pitanje i treba ga rješavati”.

Reći će vam evropski i brojni američki zvaničnici da su “etnonacionalisti problem” ove države. I jesu. Ali kako, onda, opravdati odluku kojom se jedna etnonacionalistička stranka, u ovom slučaju HDZ, bukvalno uknjižava u Ustav Federacije BiH kao nezaobilazan faktor prilikom formiranja vlasti. I po kojem principu Hrvat iz Bihaća ne vrijedi koliko Hrvat iz Širokog Brijega? Zalažu se, kažu amertički i evropski zvaničnici, za jednakopravnost svih građana. Ali nikada do sada OHR nije razmišljao da upotrijebi bonske ovlasti kako bi Dervu Sejdića i Jakoba Fincija uveo u pravo.

Ubjeđuju javnost međunarodni zvaničnici da im je namjera napraviti Federaciju funkcionalnijom. Pa, opet, Dom naroda FBiH ne svode na nivo Vijeća naroda u Republici Srpskoj.

Evropa i Amerika će zaobići u širokom luku PET presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, da bi manjine napravili još većim manjinama i da bi od HDZ-a napravili vječnu većinu. Jer svi su jednaki, napisat će Orvel, ali su neki ipak jednakiji.

Korupcija je, ubjeđuju nas mjesecima, najveći problem ove države. Istina je da je korupcija veliki problem ove države, ali je mnogo veći problem to što ne vrijedimo svi isto. U Sarajevu su Bošnjaci izabrali Srbina Srđana Mandića, kada su birali izmešu njega i zlatnog ljiljana Armije RBiH Nedžada Ajnadžića. I u Centru nije blo presudno da li ima tri posto Srba. Srđana su izabrali građani. Ako bismo se držali istoga principa kao onog kojeg nam nameću zapad i OHR, Mandić nikada ne bi bio izabran. Ne zato što je lošiji ili bolji kandidat, već zato što je Srđan.

Smeta im, kažu nam Evropljani i Amerikanci, što vladaju korumpirani etnonacionalisti. Ustvari, smetaju im etnonacionalisti iz srpskog i bošnjačkog naroda, ali im ne smetaju etnonacionalisti južnije od Ivana. Uvjeravaju nas već mjesecima da je onih pet posto provizije prilikom sklapanja javnih poslova veći problem od tri posto cenzusa koji dijeli ljude i društvo.

U Americi možete postati predsjednik države ako ispunjavate samo jedan uslov – morate biti rođeni u Americi. U Bosni i Hercegovini vam nije dovoljni ni to što ste i vi i vaši pradjedovi rođeni u ovoj državi.

Ustavni sud BiH je, dok je još međunarodna zajednica prala svoje lice uprljano početkom devedesetih, presudio da su svi narodi konstitutivni na teritoriji cijele države. Sada međunarodna zajednica odlučuje da u Federaciji ne možete biti konstitutivni ako vas ima manje od tri posto na određenom teritoriju. Osim ako niste HDZ BiH.

Kada su Željko Komšić i Šefik Džaferović najurili Sergeja Lavrova iz Sarajeva, Dragan Čović mu je ljubio ruku. Kada danas cijeli zapadni svijet juri ruske diplomate, zapadni diplomati u Sarajevu ljube ruku Draganu Čoviću. I Boži Ljubiću. I Marinku Čavari. Onom sa američke crne liste.
 

ziltoid

Aktivan član
Poruka
1.526

UPOZORENJE SCHMIDTU IZ VELIKE BRITANIJE: "Sistem ne smije da bude definiran sektaštvom!"​


"Od iznimnog značaja je sačuvati smirenost dok činjenice ne budu poznate, ali i raditi na tome da sistem ne bude definiran sektaštvom".

Poslanica Parlamenta Velike Britanije Alicia Kearns uputila je pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u vezi mogućeg nametanja izmjena Ustava entiteta F BiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

"Jako me brine ono što čujem u vezi s mogućom izbornom reformom u BiH", napisala je ona na svom Twitter nalogu.
Uz informaciju da je uputila pismo Schmidtu u kojem traži da je informira o tome šta je planirao i šta tačno piše u mogućoj odluci, ona je istakla:

"Od iznimnog značaja je sačuvati smirenost dok činjenice ne budu poznate, ali i raditi na tome da sistem ne bude definiran sektaštvom".

ak.png


Kearns je predsjednica Sveparlamentarnog odbora za Bosnu i Hercegovinu. Ovo tijelo okuplja predstavnike svih stranaka britanskog parlamenta.
 

Stojkov Menidjer

Buduća legenda
Poruka
47.757

UPOZORENJE SCHMIDTU IZ VELIKE BRITANIJE: "Sistem ne smije da bude definiran sektaštvom!"​


"Od iznimnog značaja je sačuvati smirenost dok činjenice ne budu poznate, ali i raditi na tome da sistem ne bude definiran sektaštvom".

Poslanica Parlamenta Velike Britanije Alicia Kearns uputila je pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u vezi mogućeg nametanja izmjena Ustava entiteta F BiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

"Jako me brine ono što čujem u vezi s mogućom izbornom reformom u BiH", napisala je ona na svom Twitter nalogu.
Uz informaciju da je uputila pismo Schmidtu u kojem traži da je informira o tome šta je planirao i šta tačno piše u mogućoj odluci, ona je istakla:

"Od iznimnog značaja je sačuvati smirenost dok činjenice ne budu poznate, ali i raditi na tome da sistem ne bude definiran sektaštvom".

ak.png


Kearns je predsjednica Sveparlamentarnog odbora za Bosnu i Hercegovinu. Ovo tijelo okuplja predstavnike svih stranaka britanskog parlamenta.
 
Poruka
7.001
taj bosanski humor umije odsrca nasmijat :D
Nikakav humor, Bosna jeste rupa ali Srbija je daleko veća, Vucic pita odobronje SPC o politickim pitanjima, Ćirilica rusi rekorde gledanosti, najviše teoretičara zavjera imate, pogledaj zadnji video sa Vulinom i izbjeglicama imamo i mi bisera kao Novalic ali ni blizu kao Srbija.
 

ziltoid

Aktivan član
Poruka
1.526

KOMŠIĆEVA DEMOKRATSKA FRONTA POZIVA NAROD NA PROTESTE ISPRED OHR-a: "Država ne smije biti izgubljena..."​


“Građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva jedini je preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine", kažu iz DF-a.


Demokratska fronta
pridružuje se pozivima Derve Sejdića i SDP-a građanima, i također poziva na mirne proteste povodom namjere Visokog predstavnika u BiH da nametne diskriminirajuće, anticivilizacijske i rasističke izmjene Izbornog zakona BiH, saopćeno je iz ove stranke.
“Građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva jedini je preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu da se sutra u 19 sati u što većem broju okupimo ispred OHR-a i pošaljemo jasnu poruku o tome da su rješenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rješenja suprotna svim demokratskim i pravnim stadardima u potpnosti neprihvatljiva.
Nećemo dopustiti podjelu naše domovine, i za nju ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima. Borba za državu i dostojanstvo svih nas ne može i smije biti izgubljena”, kažu iz DF-a.
 

ziltoid

Aktivan član
Poruka
1.526

PROGLAS SDP-A BiH ZBOG CHRISTIANA SCHMIDTA: Pozvali građane i političke stranke na proteste​


One koji nisu u mogućnosti da nam se pridruže u Sarajevu, pozivamo da na trgovima svojih matičnih gradova sutra od 19:00h iskažu svoj stav i uzmu učešće u mirnim protestima protiv nedemokratske, antiustavne i antievropske odluke OHR-a


SDP BiH
večeras je uputio ‘Proglas’ povodom najava da će visoki predstavnik u utorak nametnuti izmjene Ustava i Izbornig zakona BiH.

Proglas SDP-a prenosimo u nastavku:

– Drage građanke i građani Bosne i Hercegovine, kako sada stvari stoje, Visoki predstavnik ima namjeru u utorak nametnuti odluke kojima će proglasiti izmjene Ustava i Izbornog zakona. Nažalost, nakon opravdanog nezadovoljstva i prigovora iznesenih u javnosti od strane građana i velikog broja političkih stranaka na tada pripremljeni tekst odluka, danas niko sa sigurnošću ne može utvrditi šta će te izmjene sadržavati. Jednostavno nije vrijeme da šutimo i čekamo. Vrijeme je da dignemo glas i jasno kažemo kakvu Bosnu i Hercegovinu žele naši građani.

Zato pozivamo sve političke subjekte, organizacije civilnog društva, te sve građanke i građane Bosne i Hercegovine da sutra, u ponedjeljak 25.07.2022. godine sa početkom od 19:00h uzmu učešće u mirnim protestima pred sjedištem OHR-a u Sarajevu. Pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu, jedinstvenu, multietničku, nedjeljivu i suverenu, a koji u planiranom nametanju odluke visokog predstavnika prepoznaju prijetnju opstanku takve Bosne i Hercegovine da nam se pridruže.

Posebno želimo naglasiti da ovo nije politički skup niti se smije dozvoliti politička promocija bilo koje opcije ili grupacije. Pozivamo sve stranke da svoje članstvo i simpatizere pozovu da uzmu učešće na protestu, ali da stranačka i bilo koja druga partikularna obilježja zamijene državnim obilježjima koja trebaju biti istaknuta. Državnim zastavama pokažimo da naše jedinstvo u zaštiti naše najveće svetinje, naše domovine, ne poznaje stranačke, etničke ili bilo koje druge podjele. Pozivamo građane iz cijele Bosne i Hercegovine da nam se pridruže sutra u glavnom gradu, da zajedno dignemo glas protiv provedbe poražene ratne politike podjela, diskriminacije i etnički čistih teritorija.

One koji nisu u mogućnosti da nam se pridruže u Sarajevu, pozivamo da na trgovima svojih matičnih gradova sutra od 19:00h iskažu svoj stav i uzmu učešće u mirnim protestima protiv nedemokratske, antiustavne i antievropske odluke OHR-a koja bi Bosnu i Hercegovinu gurnula dublje u podjele, blokade, sukobe i nove oblike diskriminacije. Sve učesnike pozivamo da mirno i dostojanstveno iskažemo svoj odlučan stav, poštujući javni red i mir. Umjesto čekanja i šutnje došao je trenutak kada moramo djelovati i to moramo učiniti odmah.
 

ziltoid

Aktivan član
Poruka
1.526

KOALICIJA DRŽAVA ZAKAZALA PRESS ISPRED OHR-a: "Nećemo prihvatiti odluke visokog predstavnika"​


Press konferencija će biti održana s početkom u 11 sati ispred zgrade OHR-a, a kako saznaje naš portal, očekuje se i značajan broj građana koji su najavili prisustvo i podršku ovim naporima Koalicije Država.

Sutra se u Sarajevu očekuje vruć dan, u političkom smislu, posebno.

Kako su još u petak najavili, iz Koalicije Država sutra će održati press konferenciju ispred zgrade OHR-a.

Na press konferenciji govorit će čelnici ove Koalicije, prof. dr. Mirsad Hadžikadić, kandidat Koalicije Država za Predsjedništvo BiH, federalni zastupnici Amer Obradović i Adis Arapović, te stručnjak za ustavno pravo Kenan Idrizović iz Tuzle.

Na pressu će biti izneseni jasni argumenti neslaganja i neprihvatanja odluke Visokog predstavnika o nametanju izmjena ustava i izbornog zakona u formi koja se pojavila u medijima, te prezentirana i konkretna rješenja za BiH po ovim pitanjima.
 

Fring

Aktivan član
Poruka
1.900
Nema nista od Herceg Bosne,sami Hrvati su pristali na to u zamenu za celovitu Hrvatsku. To je dogooreno i na osnovu toga je izgubljena Srpska Krajina ali je dobijena Republika Srpska. Zato im Bakir ne da nista jer je tako dogovoreno u vreme njegovog oca. Zato i Republika Srpska nije htela u zajednicu sa Srpskom Krajinom. Nema Srpske Krajine ali nema ni Herceg Bosne ,ima tu doslednosti.
Sada da vas upoznam koliko je osvojio Komsic a koliko Covic .

CIK: Komšić osvojio 186.351 glas, a Čović 128.251 - RTRS -​

Ako katolicka crkva kaze da u Bih ima 350 000 Hrvata dolazimo do fantasticnih procenata izaslih sto nije moguce .Inace ima jedan kuriozitet ,najvise se iseljava Hrvata iz cistih hrvatskih sredina Posusje ,Siroki breg,...
HB nikad i nije ugasena
Postoje paralelne institucije HB naprmer sume HB poste HB,lovaci savez HB itd postoji nesto sto se zove hrvatski narodni sabor sto je parlement HB a vlada iz sjene je Glavno vijece HNS.Muslimani su racunali da ce dugorocno poklopiti citavu F BIH a sad im je zapad Smitovim nametanjem osujetio planove
Isti taj zapad je pre 25 god Berijevim amadmanima pruzio nadu Muslimanima da ce vladati cjelom F BIH
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Беријеви_амандмани

Zavadi pa vladaj
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.160
Занимљива тактика, која може имати привремени успех. Ако се не варам, у БиХ право гласа у ентитету имају они који су до рата тамо живели. Али не и њихова деца, ако су рођена на другим локацијама. Тако да та ратна генерација, које је све мање, имаће неколико избора форе да из дијаспоре нешто гласа. Наравно, исто то право имају и Срби који се налазе у дијаспори, када је гласање у Федерацији.

Не искључујем могућност да у неком тренутку неко има ограничен успех, али дугорочно Срби одлучују у РС, муслимани у Федерацији и Херцег Босни, Хрвати се наравно не питају скоро ништа.

Najvise dode glasaca iz Srbije. Autobusima. Veza Dodik-Vucic radi odlino. Jedan drugom salju birace tamo gde treba ;)


Automobili iz Srbije na dan izbora u Srebrenici​

13bff19d-48bd-46e8-9bd0-43d992343429_w1023_r1_s.jpghttps://www.slobodnaevropa.org/a/30951213.html
 

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
26.160
Nema nista od Herceg Bosne,sami Hrvati su pristali na to u zamenu za celovitu Hrvatsku. To je dogooreno i na osnovu toga je izgubljena Srpska Krajina ali je dobijena Republika Srpska. Zato im Bakir ne da nista jer je tako dogovoreno u vreme njegovog oca. Zato i Republika Srpska nije htela u zajednicu sa Srpskom Krajinom. Nema Srpske Krajine ali nema ni Herceg Bosne ,ima tu doslednosti.
Sada da vas upoznam koliko je osvojio Komsic a koliko Covic .

CIK: Komšić osvojio 186.351 glas, a Čović 128.251 - RTRS -​

Ako katolicka crkva kaze da u Bih ima 350 000 Hrvata dolazimo do fantasticnih procenata izaslih sto nije moguce .Inace ima jedan kuriozitet ,najvise se iseljava Hrvata iz cistih hrvatskih sredina Posusje ,Siroki breg,...

Hrvati u Bosni imaju HR drzavljanstvo i mogu se zaposliti bilo gde u EU bez problema. Pored toga Hrvati su generacijski iseljenicki narod,
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.