Obrazovanje posle skole

Frederick_

Veoma poznat
Banovan
Poruka
14.661
Cesto se u raznim temama ovde mnogi mladji forumasi zale kako je tesko zaposliti se, i kako ta kljucna stavka sve povlaci, tesko i formirati porodicu.
Ja im uvek izadjem sa jednim najjednostavnijim savetom: ako nema posla za to sto znate da radite, ili za sta ste se skolovali - naucite nesto za sta ima posla.
I uvek dam neki primer.

Koliko su ljudi danas spremni da se skoluju nakon skolovanja, tj. da uce nove zanate i time otvore sebi neke nove puteve?

U Nemackoj, gde zivim, to je sasvim normalna pojava. I da ljudi upisuju fakultet u cetrdesetim i pedesetim, ili idu na Ausbildung (neka vrsta vise/zanatske skole) iz necega sto je potpuno novo u odnosu na njihovo primarno obrazovanje, i da idu na kurseve za neke nove zanate.....

Da li ste imali srece da radite ono za sta ste se skolovali, ili ste morali nesto potpuno novo da naucite?

Moj primer,završila sam Učiteljski fakultet, jer volim rad sa decom, ali u to vreme nije bilo posla,dosadilo mi je da budem zamena a nisam htela da se učlanim u partiju pa sam odlučila da završim i fakultet za profesiju koja je bila tražena i tako završim i Filološki f. Dugo sam radila kao profesor srpskog jezika ali sam odlučila da se ipak više pronalazim kao učiteljica.Tako da sada radim kao učiteljica i zadovoljna sam svojim poslom.Osim nekih sitnica 😉

Ovde u stručnim srednjim školama nedostaje praksa, mladi ljydi kada završe škole slabo poznaju ono za šta su se školovali, a tek je prekvalifikacija problem.

Nadjes skolu gde ima bolje prakse. Na primer, jedna srednja skola iz Raske, salje kuvare na praksu po restoranima na Kopaoniku, i klinci sa 18 godina kad diplomiraju su vec ozbiljni majstori.

Sve je to lepo ali teško izvodljivo osim ako ti treba samo papir da imaš. Onda samo platiš i imaš.
A da neko ko ima porodicu, posao, pa još da ide i u školu i da završi to kako valja. Mislim da je nemoguće.
Ili mu treba jako puno vremena a vremena nema.

Mislim na ljude koji nemaju posao ni porodicu, pre svega na mlade koji kukaju da nema posla, a kada im kazem "nauci neki novi zanat" - tajac.

Izvini, pominjao ljude u 40tim i 50tim u nemačkoj pa zato pomislih da se to odnosi i na starije ljude.
A što se tiče mladih, školstvo je skupo. Nema svaki roditelj da plati.

Postoji i mnogo besplatnih kurseva. Drugarica je izbunarila neki besplatan kurs za fitnes instruktora, posto je ceo zivot u nekom sportskom fazonu - i sada ima svoj fitnes studio.
Druga drugarica je izbunarila neki besplatan kurs za QA u software developmentu, zavrsila i sad radi taj posao. A bila je farmaceut sa poslom u drzavnoj ustanovi, ali se smorila i trazila neku promenu.

Kao sto rekoh gore, mora covek da bude malo uporan, proaktivan....uvek se nadje nacin kad se zeli.

Moj utisak je da je neko mrtvo more i da ljudi, dok ih bas ne stisne, ne trgnu se i ne krenu.

Snasao sam se talentom da radim nesto sto se ne uci u skoli,ne mislim da se u tim godinama zna sta treba studirati a ne treba bas ni roditelje slusati,osim ako ne prepoznaju i poklope se zelje s decjim,ljudima u poznim godinama je tesko da se prilagode jer ne znaju ni engleski ni kompjutere,lekarka pred penziju pola sata tipka tastaturu zgadio mi se zivot koliko je pogubljena umesto da leci i sad sta ona da radi,vecina tih fakultetlija nisu ni za to sposobna sta zavrse kamo nesto smisleno kreativno da rade

Cesto se u raznim temama ovde mnogi mladji forumasi zale kako je tesko zaposliti se, i kako ta kljucna stavka sve povlaci, tesko i formirati porodicu.
Ja im uvek izadjem sa jednim najjednostavnijim savetom: ako nema posla za to sto znate da radite, ili za sta ste se skolovali - naucite nesto za sta ima posla.
I uvek dam neki primer.

Koliko su ljudi danas spremni da se skoluju nakon skolovanja, tj. da uce nove zanate i time otvore sebi neke nove puteve?

U Nemackoj, gde zivim, to je sasvim normalna pojava. I da ljudi upisuju fakultet u cetrdesetim i pedesetim, ili idu na Ausbildung (neka vrsta vise/zanatske skole) iz necega sto je potpuno novo u odnosu na njihovo primarno obrazovanje, i da idu na kurseve za neke nove zanate.....

Da li ste imali srece da radite ono za sta ste se skolovali, ili ste morali nesto potpuno novo da naucite?
Čovek se uči dok je živ.

Postoji i mnogo besplatnih kurseva. Drugarica je izbunarila neki besplatan kurs za fitnes instruktora, posto je ceo zivot u nekom sportskom fazonu - i sada ima svoj fitnes studio.
Druga drugarica je izbunarila neki besplatan kurs za QA u software developmentu, zavrsila i sad radi taj posao. A bila je farmaceut sa poslom u drzavnoj ustanovi, ali se smorila i trazila neku promenu.

Kao sto rekoh gore, mora covek da bude malo uporan, proaktivan....uvek se nadje nacin kad se zeli.

Moj utisak je da je neko mrtvo more i da ljudi, dok ih bas ne stisne, ne trgnu se i ne krenu.
Ko hoće nadje način ko neće nadje izgovor.
U neku ruku se slažem a u neku i ne.Gomila tih besplatnih kurseva ničemu ne služi. Mislim da nekad treba imati i sreće.

mislim da je "skolovanje nakon skolovanja" dobra opcija za one koji su promasili zanimanje prilikom prvog odabira, jer se svaki posao/zanat/vestina najbolje uci kroz posao, sta god to bilo... od zidarije do hirurgije!
ja isto zivim u DE, da, ljudi se ovde skoluju i u kasnijim godinama i to mislim da je ok, ali to ovde uglavnom ljudi rade uz posao i u dogovoru sa firmama gde rade jer ce ih nakon nrp. zavrsenih studija cekati bolja pozicija ili sl. ja sam isao na par kracih obuka (od par dana do par nedelja) koje mi je firma platila, i koje su uzasno skupe da bi ih covek sam finansirao ako nema neku garanciju da ce odmah moci to da primeni u poslu i da zaradjuje sa tim. ali to je neka druga prica, ne vezana za glavnu temu.

mislim da je "skolovanje nakon skolovanja" dobra opcija za one koji su promasili zanimanje prilikom prvog odabira, jer se svaki posao/zanat/vestina najbolje uci kroz posao, sta god to bilo... od zidarije do hirurgije!
ja isto zivim u DE, da, ljudi se ovde skoluju i u kasnijim godinama i to mislim da je ok, ali to ovde uglavnom ljudi rade uz posao i u dogovoru sa firmama gde rade jer ce ih nakon nrp. zavrsenih studija cekati bolja pozicija ili sl. ja sam isao na par kracih obuka (od par dana do par nedelja) koje mi je firma platila, i koje su uzasno skupe da bi ih covek sam finansirao ako nema neku garanciju da ce odmah moci to da primeni u poslu i da zaradjuje sa tim. ali to je neka druga prica, ne vezana za glavnu temu.
To je nešto drugo. I ja znam par njih koji su se doškolovali da bi u svojoj firmi napredovali i imali veću platu.
To je već nešto drugo. Znaš materiju. Doduše oni su sami platili.

Back