Obrada drveta, drvorez, duborez... Odakle početi, gde nabaviti materijal i alate?

umetnik_u_pokusaju

Početnik
Poruka
1
Zdravo svima,

U poslednje vreme mi je postala privlačna ideja o obradi drveta. Interesuje me gde (u Beogradu) mogu da nabavim neke osnovne alate za obradu, ali me takođe interesuje i gde da nabavim samo drvo.

Za početak bih verovatno pokušavao da pravim neke figurice od 5-10 cm, pa bi mi najviše odgovarali komadi drveta slične veličine, recimo kvadar dimenzija 3 x 3 x 10, ili tako nekako.

Ne razumem se još uvek najbolje u to kakvo je koje drvo, koje je tvrdo, koje je mekano, koje je zgodno za ručnu obradu (dakle bez ikakvih električnih mašina), pa mi i tu treba preporuka, od čega je najbolje početi. Pročitao sam negde da je lipa prilično mekana i laka za obradu, pa me interesuje da li je to tačno i, opet, gde je nabaviti? :)

Hvala :)

Nemam pojma gdje to naći u Bg pošto nisam iz istog.Moj savjet bi ti bio da se raspitaš kod stolara,kako za repromaterijal tako i za savjete o karakteristikama drveta.
Gospon Iskapa ti može reći iz svog iskustva da su jasen i bagrem veoma tvrdi,hrast prilično tvrd,dok su javor,lipa i joha vrlo mekani.Bukva je srednje tvrdoće za ručnu obradu.

Zdravo svima,

U poslednje vreme mi je postala privlačna ideja o obradi drveta. Interesuje me gde (u Beogradu) mogu da nabavim neke osnovne alate za obradu, ali me takođe interesuje i gde da nabavim samo drvo.

Za početak bih verovatno pokušavao da pravim neke figurice od 5-10 cm, pa bi mi najviše odgovarali komadi drveta slične veličine, recimo kvadar dimenzija 3 x 3 x 10, ili tako nekako.

Ne razumem se još uvek najbolje u to kakvo je koje drvo, koje je tvrdo, koje je mekano, koje je zgodno za ručnu obradu (dakle bez ikakvih električnih mašina), pa mi i tu treba preporuka, od čega je najbolje početi. Pročitao sam negde da je lipa prilično mekana i laka za obradu, pa me interesuje da li je to tačno i, opet, gde je nabaviti? :)

Nas domaci Javor ti je najbolje drvo za obradu i pravljenje bilo cega,kasnije predjes,kada se uhodas na tvrdje drvo,Jasen,pa Cer i Hrast.Dobra je i vrba i topola od tih meksih,ali oni imaju posebna vlakna pa nije bas najbolje za pocetnike,Zato Javor zakon.Za alate moras naci nekog privatnika koji se bave jos tim poslovima.U vojvodini ima onih dosta jos sto rade drvene klompe,pa imas one jos dosta koji izradjuju violine.Privatnik ce ti sve pokazati i objasniti.Za te tvoje figure su ti potrebna dleta vrlo ostra i posebna,bas za pravljenje sitnih stvari
Ovde imas jednu vrstu,ako nadjem za tvoje radove poslacu ti snimak.

Poslednja izmena:
Zdravo svima,

Znam da firma Dremel ima male elektricne alate za povrsinsku obradu drveta, evo ga i LINK gde ima da se kupi u Srbiji. Proveri i kod drugih prodavaca da te ne oderu ove koje sam linkovao ako se ipak odlucis za male erlektricne alate (to je bio i moj izbor kada sam poceo da se bavim tim hobijem). Ako hoces iskljucivo rucne njih mozes nabaviti u istoj prodavnici a sto se proizvodjaca tice poznati su m i Swanson i Stanley, nemam pojma da li postoje u Srbiji.

Mozes da pocnes sa mekim liscarima (lipa, topola), pa da postepeno napredujes ka tvrdjim i skupljim (bukva, pa prema tresnji, orahu, jasenu, grabu i hrastu), kako ovladavas vestinom tako koristis tvrdje drvo, naravno zavisi i od toga sta pravis i u koju svrhu. Drvo za obradu mozes naci u tim hoby prodavnicama, imaju ga i u vidu kvadera razlicitih dimenzija ili u obliku ploce. Naravno, mozes naci izrezani ili istesan rog (recimo 12x14cm poprecnog preseka i duzine 4m recimo pa ga rezati na manje komade).

U svakom slucaju lep i opustajuci hobi.

Zdravo svima,

A sto se tice nekih pitanja ili nabavke alata mogu da ti preporucim laganu setnju duz zemunskih ulica Bezanijska i Tosin Bunar (deo ka centru Zemuna), tu imas par stolarskih radionica (mozda ti i prodaju koji komad nepotrebnog im alata), radionicu drvenih lajsni i stubica za krevete i stolove u Bezanisjkoj 56, imas prodavnicu Hobi alata preko puta Evangelisticke crkve u Tosinom bunaru 1. Te stare stolarske radionice su opstale samo u te dve ulice u ovom delu grada.

Poslednja izmena:

Back