Quantcast

Obracanje starozavetnim herojima

Sabonis

Domaćin
Poruka
4.230
Vecinski se obracamo molitvom direktno bogu,Isusu ili nekom svecu (najcesce onom koj nam je krsna slava) za resavanje problema,zdravlje itd.E sad,neubicajno je,al opet teorijski ili malo prakticno, da se obratis Adamu recimo da se kod Boga pomoli za tvoje zdravlje ili Avramu,Davidu,Mojzesu? Koji je stav SPC,katolika (ako ih ima na forumu,a citao sam na stranim forumima da im je i to ok),protestantima
 

Padre

Veoma poznat
Poruka
10.131
A vi kada se molite molite se ovako: Oce nas...
Isus nam je dao uputstvo kome treba da se molimo.

I sve sto tražite u moje ime dace vam se...
Ukazuje namm da sve trebamo trayiti u Njegovo ime. Znaci ne u ime starozavetnih patrijarha i sl.
 

south railroad

Ističe se
Moderator
Poruka
2.118
Mi njih molimo da se oni mole za nas? Ako sam dobro razumeo.
Imamo i primer toga u N.Zavetu:
Jovan 12.
20. А бијаху и неки Јелини међу онима који дођоше да се поклоне о Празнику.
21. Они, дакле, приступише Филипу, који бјеше из Витсаиде Галилејске, и мољаху га говорећи: Господине, хоћемо да видимо Исуса.
22. Дође Филип и каза Андреју, а опет Андреј и Филип казаше Исусу.
 

De_Sisti

Buduća legenda
Moderator
Poruka
37.845
Mi njih molimo da se oni mole za nas? Ako sam dobro razumeo.
Da, upravo.
Mi ih molimo za to zastupništvo, zato što su svi u Bogu živi.

Imamo i onaj deo iz knjige o Jovu, na kraju gde se kaže:

А кад Господ изговори оне ријечи Јову, рече Господ Елифасу Теманцу: распалио се гњев мој на тебе и на два пријатеља твоја што не говористе о мени право као слуга мој Јов.
Зато сада узмите седам телаца и седам овнова, и идите к слузи мојему Јову и принесите жртве паљенице за се, и слуга мој Јов нека се помоли за вас, јер ћу доиста погледати на њeга да не учиним с вама по вашој лудости, јер не говористе о мени право као слуга мој Јов.
 

InternetExplorer

Aktivan član
Poruka
1.133
Imamo i primer toga u N.Zavetu:
Jovan 12.
20. А бијаху и неки Јелини међу онима који дођоше да се поклоне о Празнику.
21. Они, дакле, приступише Филипу, који бјеше из Витсаиде Галилејске, и мољаху га говорећи: Господине, хоћемо да видимо Исуса.
22. Дође Филип и каза Андреју, а опет Андреј и Филип казаше Исусу.
Meni to izgleda cisto kao administrativni problem. Ipak je isus bio slavna licnost, morao je imati neku vrstu telohranitelja.
 

Сале!

Buduća legenda
Poruka
35.199
Ima ona priča o svešteniku koji je molio boga i pitao zašto mu ne usliši molitve za verni narod koji je redovan na bogosluženju.
Uze anđeo sveštenika i ponese ga "gore" prema bogu, kad tamo tajac, ništa se ne čuje. Upita se, pa zar bog ne čuje? Anđeo mu kaže čuje ali i ne čuje. Pomisli se sveštenik ništa ne razumem. Anđeo ga spusti pravo u crkvu, puna, narod pognute glave, mole se. Tek sad mu ništa nije jasno. Međutim, anđeo mu reče dodirni svakog vernika. Kako je sveštenik stavljao ruku na vernike čuo je bože pomozi mi da dobijem unapređenje na poslu da mogu kupiti novi auto, bože vidi onu kako je došla nafrćkana u crkvu sram je bilo, ovaj mi diše za vratom, vidi onog glavonju koliki je ništa se od njega ne vidi, o bože kad će više ovaj pop da završi, molim te Bože daj da dobijem na lutriji da ne zavisi od nikog, au bože što nam posla ovakvog popa ništa ga ne razumem, vidi one dve što šapuću sad su našle.... anđeo kaže ovo Bog ne čuje. A sad te ponovo nosim gore da čuješ šta čuje. Sveštenik čuje uplakani dečiji glas koji kaže Bože molim te pomozi mom tati da ne pije više.
Ne znam dal sam je dobro prepričao.
 

.Gogilli.

Domaćin
Poruka
4.843
Jel to znaci da njihove molitve imaju vecu tezinu nego regularnih vernika?
Ja mislim da nema.
Da tezinu ima ono sto molis.
Neces mi verovati ali zaista se ne secam kada sam molila nesto za sebe.
Zahvalim na onome sto imam.
Za nekoga je mozda to malo, za nekoga je to sto imam mnogo ali kad sve ipak saberem i oduzmem meni je taman.
Sve je stvar iz kog ugla gledas. Mozes imati palate i biti stalno nezadovoljam a mozes imati i kolibu i da si srecan.
Ljudi su zaboravili biti srecni i da rade na sebi, mole Boga za zdravlje, za dobar posao, uspeh u necemu a jedino za sta trebaju moliti je to da imaju dovoljno snage da prebrode sve nedace koje im se nadju na zivotnom putu i da na tom putu ne skrenu i ne zadju negde gde nebi trebali.
Molila sam Boga za druge, da li je uslisio moje molitve..... iskreno receno ne znam. Mozda i jeste ali mozda ne onoliko koliko covek zeli pa i ne primetis da ti je izasao u susret.
 

Top