OBOJEN HLEB!

san_ni

Ističe se
Poruka
2.867
Ne treba poseban uvod u temo, naslov jasno govori sve.
Svedoci smo da se godinama potrosacima podmece obojen hleb kao crni.
Klasicna prevara, a proizvodjaci nikako da budu spreceni u tome, kao i distributeri.
Koje su to inspekcije nadlezne da rade svoj posao, a ne rade?....Fitosanitarne, trzisne...KO????
Mozda treba prozvati Udruzenje za zastititu potrosaca (za koje ne znam da je ista konkretno uradilo po pitanju bilo cega.)

Licno bih ovu pojavu nazvala i delom ugrozavanjem zdravlja ljudi.

Aj sad, sta nam je ciniti ljudi? :think:

Klasicna prevara, a proizvodjaci nikako da budu spreceni u tome, kao i distributeri.
Koje su to inspekcije nadlezne da rade svoj posao, a ne rade?....Fitosanitarne, trzisne...KO????
Mozda treba prozvati Udruzenje za zastititu potrosaca (za koje ne znam da je ista konkretno uradilo po pitanju bilo cega.)

aj polako..ako je obojen u crno to i pise i to nije prevara..nigde ne pise da je razani integralni bezkvasni zdravi i ostalo..znaci samo je crni obojeni

Nema tu problema, jer su prehrambene boje odobrene za upotrebu, a ako zakon ne zabranjuje da se boje slatkiši, sokovi i sve ostalo, nema razloga da se ne boji i hleb. Na tebi je kao mušteriji da izabereš onaj koji ti se više dopada - obojen ili ne...

ok...ali jasna je namera dovodjenja u zabludu potrosaca.
Namera je prodaja hleba... to je uglavnom namera pekara, a neki ljudi više vole crni, ali ne vole da plate, stoga imaju da izaberu obojeni. Svaki ljubitelj dobrog peciva može da prepozna veštački obojeni hleb, i neće ga kupiti ako ne voli. Suština je da ti od njega neće biti ništa loše, iako jeste malo jeftin trik.

ok...ali jasna je namera dovodjenja u zabludu potrosaca.

Apsolutno. Istina je da ti prodaju hleb koji nije ni približan tome što navodno predstavlja. Da se na etiketi nadje netačan sastav, kao i oznake emulgatora i aditiva koje zapravo ništa ne znače, jer emulgator ili aditiv pod tom oznakom ni ne postoji.

Namera je prodaja hleba... to je uglavnom namera pekara, a neki ljudi više vole crni, ali ne vole da plate, stoga imaju da izaberu obojeni. Svaki ljubitelj dobrog peciva može da prepozna veštački obojeni hleb, i neće ga kupiti ako ne voli. Suština je da ti od njega neće biti ništa loše, iako jeste malo jeftin trik.

dakle..obojimo zelene masline u crno i to je kao to. :confused:

Apsolutno. Istina je da ti prodaju hleb koji nije ni približan tome što navodno predstavlja. Da se na etiketi nadje netačan sastav, kao i oznake emulgatora i aditiva koje zapravo ništa ne znače, jer emulgator ili aditiv pod tom oznakom ni ne postoji.
nemas blage veze..CRNI hleb se prodaje poput belog bez pakovanja..a svi koji se nalaze u celofanu ne spadaju u crne

1 primer
209.jpg

Ražani hleb Pumpernickel 500 gr
Opis proizvoda:
pakovanje od 500 gr

Pampernikl je tradicionalni nemački hleb izrađen od krupno mlevene raži. Vlažan je i kiselkast.

zemlja porekla: Nemačka

•sastav i hranljive vrednosti:
Raženo integralno brašno, sirup od šećerne trske, so, ječmeni ekstrakt, kvasac

Analiza hranljivih vrednosti (100gr): energetska vrednost 781kJ/184kcal, proteini 5.5 gr, ugljeni hidrati 37.6 gr, masti 1.3 gr, natrijum 0.6 gr.

onaj ko kupuje zdravije zna da trazi zilion zdravih na kojima pise dal su od celog zrna psenice razanog brasna integralnog sojinog heljdinog itd i sl..tako da o informisanosti naseg naroda ne bih ovaj put jer niko inace ne mari sta jede

vidi..danas sam ja kupila hleb koji je izgledao potpuno ''autenticno''..spolja
kada sam ga presekla vidim boju koju se cak nisu potrudili ni da homogenizuju pa su sve neke pruge ocrtale u hlebu..
pa aj onda kazi da nije prevara

Ma nema niko blage veze sta oni pakuju. Moze da pise sta hoces na njemu i moze on pet puta da ti kaze da je crni, to nema veze s vezom.
I nije nas narod tako glup i naivan, nemojte da vredjamo inteligenciju. Nego je sve stvar zarade, a onaj ko ima novac moze da radi sta hoce, tako je sa svim proizvodima.

Sto se tice hleba bilo bi najbolje da sami pravite ako imate mogucnosti, mada i u brasna sad svasta trpaju. Od svega sto jedemo hleb je najnezdraviji i trpaju u njega aditive da te Bog sacuva.

P.S.Sve i da ne znam koliko pazite, ne mozete bas apsolutno sve sto stavite u usta da ispitate (sem mozda ako nemate svoju licnu laboratoriju).

A sto se tice inspekcija kod nas retko koja radi. Pa pogledajte trziste rada, ljude izrabljuju bez prijave, zdravstvenog osiguranja i toplog obroka. Otpustaju trudnice. Mozda zvucim pesimisticno, ali to je realno, u ovoj zemlji ne funkcionise nijedan j...sistem vec samo delovi...

radi se o crnom obojenom hlebu i to je svima jasno..niko nije rekao da on poseduje bilo sta od integralnog sto bi neki novopeceni zdravohranilac zeleo dobiti po ceni belog..niko ni ne navodi cime je bojen..jel ocete da vam kazem da u beli hleb ide i bajat i krompir..jel to prevara iako niko ne zna za to?

Ne mora da ne postoji aditiv..ali vrlo cesto potrosacu sam broj nista ne znaci.

evo kupite manastirski i on je obojen ali ne kafom nego braon i crnim susamom mozda..nek ide svako u sitna crevca a ne ovako laicki prevara bez konkretnih informacija da je neko tvrdio drugacije od navedenog..crni obojeni se samo kao takav prodaje
hleb_manastirski_600g.jpg

Ne mora da ne postoji aditiv..ali vrlo cesto potrosacu sam broj nista ne znaci.

Pročešljaj po internetu ako ima na Youtube ili negde drugde možda video iz RTS-ove emisije Mira Adanja Polak i vi, od 23. septembra 2007. godine, gost je bio izvesni prof.dr Gavra Kaluđerski. Čovek je sve lepo objasnio čime se sve služe pekari.

radi se o crnom obojenom hlebu i to je svima jasno..niko nije rekao da on poseduje bilo sta od integralnog sto bi neki novopeceni zdravohranilac zeleo dobiti po ceni belog..niko ni ne navodi cime je bojen..jel ocete da vam kazem da u beli hleb ide i bajat i krompir..jel to prevara iako niko ne zna za to?

ma ti mora da si pekar..:cool:

ja sam jednom kupila neku minijaturu od crnog hleba u onoj stranoj pekari na b se zove,ima ih na uglu ul.svetozara markovica i krunske,a ima i kod doma omladine.debelo sam ga platila,300din al` znam da sam jela pravi crni leb

ne pratim ali pre jesam, kad nutricionisti pricaju o ishrani, onda pominju kako treba da se jede integralno pecivo

ali pravo integralno treba pronaci a obicno je znatno skuplje od obicnog. ok mozes da kupujes one pahuljice
ali oni to kao ajd vi jedite. a ako vec je obavezno da se pravi taj beli hleb sto onda ne uvedu da je obavezno da se pravi jeftin integralni hleb pa da ljudi budu zdravi :evil:
mada je i svejedno, jedino da neko vreme stalno jedes taj integralni pa da vidis je l ti mnogo znaci u zivotu, al mozda bolje da ne znas da znaci.
mozda u nekim tamnijim ima neki % neceg takvog ili one pekare tipa oni austirjanci
da i krhki patent tonus koji se budjavi ; )

ja sam jednom kupila neku minijaturu od crnog hleba u onoj stranoj pekari na b se zove,ima ih na uglu ul.svetozara markovica i krunske,a ima i kod doma omladine.debelo sam ga platila,300din al` znam da sam jela pravi crni leb

ma malo je to i prejako kad se naviknes na beli, stalno ako se jede?
a posto svi jedu beli znaci odavno su svi osteceni
ionako volimo secer i ostalo

Crna psenica se vise ne gaji, i te kolicine koje se proizvode su minimalne.
Aditivi koji se dodaju, boje itd nisu zakonom zabranjeni, ima ih u svim namirnicama, pa tako i u hlebu.
Postoji lista aditiva koja je zabranjena, u nekim evropskim zemljama, EU ima tu listu, a vecina ih i jeste kancerogena jer su to uglavnom pojacivaci ukusa koji su veoma otrovni.
Imaju ih sve namirnice, bukvalno, posebno slatkisi.

ma ti mora da si pekar..:cool:
haha nisam bre samo ako znamo da je obojen sta isterujemo pravdu ne kapiram..svako nek se raspita sta kupuje i nije to samo sto se tice hleba..ono da secekas ispred prodavice ljude s kesama i pitas jel znate sta ste kupili..kolko mleko ima mm..sir..koliko kalorija neki slatkis..nemaju bre blage veze prepoznaju pavlaku po crvenoj boji..e tako i ovaj crni leba:lol:

ne pratim ali pre jesam, kad nutricionisti pricaju o ishrani, onda pominju kako treba da se jede integralno pecivo

ali pravo integralno treba pronaci a obicno je znatno skuplje od obicnog. ok mozes da kupujes one pahuljice
ali oni to kao ajd vi jedite. a ako vec je obavezno da se pravi taj beli hleb sto onda ne uvedu da je obavezno da se pravi jeftin integralni hleb pa da ljudi budu zdravi :evil:
mada je i svejedno, jedino da neko vreme stalno jedes taj integralni pa da vidis je l ti mnogo znaci u zivotu, al mozda bolje da ne znas da znaci.
mozda u nekim tamnijim ima neki % neceg takvog ili one pekare tipa oni austirjanci
da i krhki patent tonus koji se budjavi ; )
meni znaci skinuo sam 20 kila od prosle zime to jes za par meseci..cim izbacim beli odma kg dole..a samim tim sto ti se smanji zeludac manje jedes i manje trosis ako je skuplji

Back