Objektivi vs. novo telo?

mitjko

Zainteresovan član
Poruka
147
Imam Canon 450d. Od objektiva imam jedino onaj kit 18-55 koji je dosao uz njega. Fotke su fine, mada ja nisam tako zadovoljan vise njime, a i ostrina mi manjka( sto je dobrim delom i do kit objektiva). Da li da skupljam pare za Nikon D90 ili da ulazem u stakla? Canon ima veliku manu - ne odgovaraju svi objektivi svakom telu i to me navodi na Nikon, ali o5 nije malo para... :) Ima li neko dobar savet?
 
Pazi-kod DSLR aparata se uglavnom savetuje vise ulaganja u stakla nego u tela, ali ja bih dodao ako se radi o telima iste klase...iako sam ja licno pobornik Nikona ipak ne svateujem prelazak sa tog sto imas-bar dok ne vidis kako bi bio zadovoljan s drugm objektivima...Pazi npr.ja imam Nikon D70 s 5 i po godina, i tek sad mi je postao on, telo, usko grlo,a juriti za novim telom svakih par godina, pa, to je licn izbor, ali nije bas ekonomicno..po meni bar, ne vredi par funkcija vise, razliku u novcu...E sad ako je razlika malo veca, tj vise, i bitnijih stvari, onda OK...
 
Potpuno se slažem sa komentarom ""ghost in the shell"", jer je realan i racionalan. Uvjek treba procjeniti da za svoj novac dobiješ stvarno ono što trebaš, a da istovremeno ne postaneš žrtva pomodarsta i trke za novim modeloma bez obzira dali ti nove opcije trebaju ili ne, odnosno možda ih već imaš u starom modelu, ali ih nisi naučio koristiti, jer su nešto kompliciranije u korištenju.
 
A što se tiče napomene " paperinos-a" o tome da je Canon br.1. to je stvarno stvar sklonosti, navike i u krajnjem slučaju kriterije koji nametnut nekom marketinškom metodom - danas je teško naći loš DSLR aparat, jer se radi o nijansama i vjernosti kopaca nekom brendu.
 
Casnon VS Nikon je vecita prica , bes kraja i pocetka , a narocito bez pobednika .

U svakom slucaju , taj rebel 450D moze da daa divne fotografije sa objektivom koji bi parirao senzoru koliko , toliko .
sto se tice tog KIT objektiva , smatram da je tu samo da ti prasina ne ulazi unutra . ja ga zaista ne volim .
Al ako odes samo malo dalje sa nekim malcice boljim objektivom , videces sta sve moze da uradi .

NIKON D90 je za jedna klasa iznad ,
Dakle ,nisu uporedivi u tom smislu .
Vodi racuna da su Nikonovi objektivi nesto skuplji , ali i da za nikon pasuju svo NIKOR objektivi od kad je sveta i veka .
Nikon je `robusniji i pouzdaniji , a Canon daje nesto lepse boje , topliju fotografiju i bolje resenje i strukturu suma ...

Pa sad ti vidi .
 
Ja arčim svoj 450D još malo pa godinu dana, za te pare šta'š više. D90 je ozbiljniji sistem, mada bih ja na tvom mestu radije spucao novac na neko L staklo nego na novo telo. Sve zavisi šta želiš i za šta ti je potreban. Moje amaterske hirove sasvim lepo zadovoljava 450d,što ne znači da i ja nisam maštao o 5dmkII. Ako ti je cilj promena sistema nećeš pogrešiti, mada po meni je canon-nikon uvek bila suluda dilema.

Ako ti fotke nisu dovoljno oštre, naravno da je do objektiva, još ako tvoj objektiv nema IS onda ti je odgovor jasan. Ti kako hoćeš, ali ja bih nastavio da pičim canon, uložio u staklo(a) a uvek možeš pazariti neko bolje telo kada opet skupiš pare i pošteno iškljocaš sa ovim što imaš.
 

Back
Top