Objavljene nominacije Američke akademije za film i umetnost

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.235
Nominacije za Oskara 2023. godine objavile su rano jutros po lokalnom vremenu, glumice Riz Ahmed i Alison Vilijams.
Ceremoniju dodele Oskara koja će se održati 12. marta u Dolbi teatru u Los Anđelesu, vodiće Džimi Kimel, a prenosiće se uživo na Ej-Bi-Siju.

Najbolji film

Na zapadu ništa novo (2022)
Duhovi ostrva
Elvis
Fabelmanovi
Tar
Top gan: Maverik
Trougao tuge
Women Talking

Najbolji reditelj

Danijel Kvan i Danijel Šajnert – Sve u isto vreme
Martin Makdona – Duhovi ostrva
Tod Fild– Tar
Stiven Spilberg – Fabelmanovi
Ruben Estlund – Trougao tuge

Najbolji glumac

Ostin Batler – Elvis
Kolin Farel – Duhovi ostrva
Brendan Frejzer – Kit
Pol Meskal – Aftersun
Bil Naj – Living

Najbolja glumica

Kejt Blančet – Tar
Ana de Armas – Blondi
Mišel Jeo – Sve u isto vreme
Mišel Vilijams – Fabelmanovi
Andrea Rajzboro – To Leslie

Najbolji sporedni glumac

Brendan Glison – Duhovi ostrva
Džad Hirš – Fabelmanovi
Beri Kojon – Duhovi ostrva
Ke Huj Kvan – Sve u isto vreme
Brajan Tajri Henri – Causeway

Najbolja sporedna glumica

Andžela Baset – Crni panter: Vakanda zauvek
Keri Kordon – Duhovi ostrva
Džejmi Li Kertis – Sve u isto vreme
Stefani Hsu – Sve u isto vreme
Hong Čau – Kit

Najbolji originalni scenario

Tod Fild – Tar
Toni Kušner i Stiven Spilberg – Fabelmanovi
Danijel Kvan i Danijel Šajnert – Sve u isto vreme
Martin Makdona – Duhovi ostrva
Ruben Estlund – Trougao tuge

suave

Ističe se
Poruka
2.133
Nemam neku emociju kad je izbor američke filmske produkcije za najbolje u kategoriji, ali stvarno bih voleo da Brendon Frejzer dobije Oskara. Taj čovek mi je bio jedan od najomiljenijih glumaca svog perioda i onda je jednostavno nestao. Čitao sam da je pukao zbog nekog seksualnog uznemiravanja kad je bio na vrhuncu slave ali Bog zna šta je istina. U svakom slučaju drago mi je da je još uvek na ovom svetu i da glumi.

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.235
Nemam neku emociju kad je izbor američke filmske produkcije za najbolje u kategoriji, ali stvarno bih voleo da Brendon Frejzer dobije Oskara. Taj čovek mi je bio jedan od najomiljenijih glumaca svog perioda i onda je jednostavno nestao. Čitao sam da je pukao zbog nekog seksualnog uznemiravanja kad je bio na vrhuncu slave ali Bog zna šta je istina. U svakom slučaju drago mi je da je još uvek na ovom svetu i da glumi.
On je savršen izbor za ulogu u filmu Kit ,,nisam gledala film ali je Frejzer nominovan u kategoriji Najbolji glumac

Frejzer je profesor engleskog Čarli, čovek od preko 250 kila, koji dane provodi skoro pa nepokretan u kući. Predaje engleski preko Zuma, u kontaktu je samo sa drugaricom koja je medicinska sestra koja koliko mu i pomaže sa lekovima, toliko i odmaže dok mu donosi kilograme i kilograme junk food-a. Ona ga upozorava da su mu to poslednji dani ako ne ode u bolnicu, međutim, posmatrajući njegov život, shvatamo da je njegov cilj da umre i da je odavno odustao, sve kao proizvod situacije kad mu je partner oduzeo život. Ipak, on ima ćerku iz prošlog života (Sejdi Sink koju znamo iz „Stranger Things“) kojoj želi da ostavi sve što je stekao, ali želi i da joj se približi u njegovim poslednjim danima. U celu priču se uvlači i klinac iz obližnje verske sekte koji mu donosi letke o spasenju i novom rađanju Isusa Hrista, sve sa nadom da će spasiti njegovu dušu.