Objavljen spisak deficitarnih zanimanja u Srbiji

Dragi članu, pogledaj malo listu upisa studenata i fakulteta, topla preporuka ;)
npr. Mašinski fakultet studenti se edukuju o globalizaciji i drugim sociološkim nebulozama. Jer kako ćeš konstruisati most ako prethodno ne razumeš uticaj neoliberalizma na radničku klasu?
A onda, dva odvojena kursa engleskog , ali dva, jer očigledno jedan nije dovoljan. Umesto da se predavanja iz stručnih predmeta jednostavno drže na engleskom (što bi budućim inženjerima bilo korisno), zapošljavaju se dodatni kadrovi kako bi pokrili fond sati. Naravno, sve to lepo košta i puni budžet fakulteta, a studentima ostaje da se pitaju šta su tačno naučili o mašinama dok pišu seminarske radove o "društvenim aspektima industrijske revolucije".
Aj dalje.

npr. Mašinski fakultet studenti se edukuju o globalizaciji i drugim sociološkim nebulozama. Jer kako ćeš konstruisati most ako prethodno ne razumeš uticaj neoliberalizma na radničku klasu?
A onda, dva odvojena kursa engleskog , ali dva, jer očigledno jedan nije dovoljan. Umesto da se predavanja iz stručnih predmeta jednostavno drže na engleskom (što bi budućim inženjerima bilo korisno), zapošljavaju se dodatni kadrovi kako bi pokrili fond sati. Naravno, sve to lepo košta i puni budžet fakulteta, a studentima ostaje da se pitaju šta su tačno naučili o mašinama dok pišu seminarske radove o "društvenim aspektima industrijske revolucije".
Aj dalje.
pored drzavne uprave na lokalu , skole su leglo lezilebovica teskih, dabalebarosa koji nisu znali kako drugacije da unovce diplomu a vezu su nasli da ih neko ubaci u skole
ma jde bre
Ovo je primer komentara koji se decenijama čita, sve pod direktivi, uništi obrazovanje a onda vam se dese studenti,ti isti koje smo mi džabalebaropi učilii :mrg

ja studente podrzavam u ovoj akciji sta god da planiraju , a ti mene neces ubediti da isti taj profesorski kadar nije deo problema u prosveti decenijama, cast izuzecima najveca populacija pofesora i nastavnika i ucitelja je traumatizovana psiha koja u ocaju drami i dzabalebari
Omalovažavanje prosvetnih radnika je glavno oružje vladajuće stranke. Popljuj ih sve, pa školujte decu u privatnim školama kao i naši dragi vladaoci 😁

1739526383748.png

Mašinski fakultet u praksi: 5 godina studiranja, a sve što ti treba možeš da naučiš sa YouTube-a za 3-4 meseca.

Vežbe iz fizike? Ma ni ne ideš, a uredno se vodi da se drže. Doplerov efekat? Polarizacija? Niko nema pojma, ali to se sigurno negde vodi kao praktična nastava. Dobiješ listu pitanja za ispit(100 pitanja na zaokruzi) jer je stara zbirka iz fizike bila previše kompleksna za frizere. Kriterijum je toliko jak da sada iz frizerske škole možeš da upišeš Mašinski fakultet. Znači, nekada si morao da znaš osnove mehanike i termodinamike, danas je dovoljno da znaš gde se pali fen. Kad se ovako nastavi, uskoro će ulazni test biti da napišeš svoje ime bez pravopisnih grešaka, a i to će se smatrati diskriminacijom.
Kada konačno dođeš do konstrukcije, radiš u SolidWorksu. Zvuči korisno Ali ne, umesto nečeg ozbiljnog, radiš tutorial nivo prvi koraci u SolidWorksu, stvari koje možeš da savladaš za jedno popodne. O animacijama i realnim simulacijama nema ni govora, jer bi to verovatno bilo previše smisleno. Mehanika 1? Umesto da se odmah fokusiraš na crtanje dijagrama, trošiš mesece na praćenje vektora u prostoru, jer je valjda neophodno da znaš kako se zamišljeni sistem rotira u galaksiji pre nego što nacrtaš najobičniji moment ili silu. I naravno, kad konačno dođeš do onog što je stvarno važno sve se smesti u par lekcija na kraju.

I tako, dok se ti mučiš sa besmislenim predmetima i papirologijom, profesori uredno pišu kako drže praksu i obrazuju inženjere, dok realno većina njih ne bi prošla sopstveni kurs

pa ja kad sam se druzio sa masincima i masinkama,znao sam i sta uce, a to sto uce je bilo bas dobro ...a od onog sto nisam ja ucio... a uce i ono sto sam ja ucio , znaci mehanika to je ozbiljan predmet i na ETF u okviru fizike i na masinstvu...bio....a zanimljiv ...matematike ko pleve...kasnije masinci pobegnu od matematike, a ETF se sahrani sa matematikom...doduse danas je sve na nivou kursista....i ja pricam bez veze...

zato sto nastavnika ima toliko da kad bi ovi sto nece da rade sad dali otkaz , drzava bi imala da uposli jos 3 x toliko

Мислим да они хоће да раде али да им, као и целом народу, смета што СНСовци хоће да им народ буду пчеле радилице које раде и ћуте и не мисле, а да СНСовци буду трудови који ће скупљати све бенефите од чланства у странци.

То је готово, само треба да се озваничи. Вероватно нешто после Сретења мафијашкој хоботници ће бити одузета држава и враћена народу.

Zanimljivo kako se krijemo iza nastavnika. Nemam ništa protiv profesora baza podataka, njegov student sutra može da zaradi za život u privatnom sektoru. Ali, imamo i Jovog Bakića i njemu slične, koji od studenata prave revolucionare iz fotelje. Jedan profesor uči kako da se piše kod, drugi kako da se pišu pamfleti protiv tržišta rada. Jedan sprema ljude za realan svet, drugi ih uči da je realan svet nepravda. I tako, dok pekari i programeri odlaze u inostranstvo, država finansira mislioce koji nikad nisu videli tržište rada, ali su eksperti za objašnjavanje kako sve funkcioniše (osim, naravno, ekonomije). Sve znaju sem da zarade pare. Treba ljudima oteti.

Да ли би био љубазан да, уместо Команданта Јова Бакића, у даљем наставку теме помињеш било ког другог његовог колегу.

Командант Јово Бакић нас је први повео у Устанак против ненародне власти.

Ред је да он први уђе у председништво кад цела Србија у дану Д препешачи до Београда.

Subvencije ne pomazu.

U teoriji, ali to je nemoguce sprovesti, subvencije treba deliti ne po formalnim stvarima, vec na osnovu toga da li je neko dobar radnik i dobra firma.

Posto je to nemoguce sprovesti u praksi, treba ukinuti sve subvencije, jer ne da ne pomazu, vec takav sistem i odmaze.
Svakako poreske olaksice bi doprinele tome da vise ljudi bira nezeljena zanimanja. Jer ako vozac kamiona ima 200-300evra vise u Srbiji, mozda to bude dovoljno da ne ide na zapad. A subvencije nisu lose, bolja bi opcija bila dualno obrazovanje gde firme daju neku kintu za ucenike.

Да ли би био љубазан да, уместо Команданта Јова Бакића, у даљем наставку теме помињеш било ког другог његовог колегу.

Командант Јово Бакић нас је први повео у Устанак против ненародне власти.

Ред је да он први уђе у председништво кад цела Србија у дану Д препешачи до Београда.
druga jovu cemo prekvalifikovati u radnika. Da radi barem par godina pre penzije. Sviro ***** ceo zivot i to da nagradimo.

druga jovu cemo prekvalifikovati u radnika. Da radi barem par godina pre penzije. Sviro ***** ceo zivot i to da nagradimo.

Уместо "Друг Јово", радије бих користио термин "Команданте Јово Бакић".

Он је најзаслужнији за подизање Устанка и Другу српску револуцију и када Друга српска револуција успе, он као заслужни револуционар заслужује да има све револуционарне бенефиције у новом друштву, као и његови потомци.

Sve je to zaebancija kad su namere da slomis vrat coveku....to je otrovna , toksicna pomoc....

Pricas detetu , nemoj da budes diler, nemoj da poslujes sa dilerima, a ovamo da posluje sa drzavom koja je toksicna...pa dete vidi da je to isto ili ce preci kod dilera ili ce zapaliti iz drzave....ne mozes ti da zaebes deciju logiku ako si ti sheban u cma......ruzicu...

Мислим да они хоће да раде али да им, као и целом народу, смета што СНСовци хоће да им народ буду пчеле радилице које раде и ћуте и не мисле, а да СНСовци буду трудови који ће скупљати све бенефите од чланства у странци.

То је готово, само треба да се озваничи. Вероватно нешто после Сретења мафијашкој хоботници ће бити одузета држава и враћена народу.

Back