Objavljen spisak deficitarnih zanimanja u Srbiji

lukatomi

Primećen član
Poruka
897
Na spisku deficitarnih zanimanja, koje je Vlada Srbije objavila u Konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole, nalazi se 28 profesija i zanata između ostalih i : pekari, mesari, obućari, poslastičari... Svi đaci koji se ove godine odluče da se obrazuju za jedan od ovih profila, mogu da računaju na pomoć države od 5.000 dinara tokom 9 meseci godišnje.

https://www.blic.rs/biznis/pomoc-dr...djaci-upisu-ove-smerove-dobijaju-5000/v7nm110

Smatram da bi poreska politika morala hitno da se osveži, jer očigledno nismo dovoljno motivisali ljude da ostanu u Srbiji i svojim rukama stvore nešto korisno, osim, naravno, ako nije u pitanju pisanje još jednog akademskog rada o značaju srednjovekovne ikonografije u razvoju društvene svesti. Recimo, vozači kamiona i drugovi bi mogli da imaju upola manje poreze i doprinose S druge strane, istoričari,ti učitelji života i tvorci mudrih analiza prošlih vekova, baš i nisu nešto traženi u Nemačkoj i Austriji. Njima treba neko ko vozi i radi, a ne neko ko piše traktate o feudalizmu dok čeka uplatu državne plate.

Umesto da se budžet nemilice troši na povećanje plata u prosveti, možda bismo mogli da finansiramo obuke za deficitarne poslove,recimo, vozačke dozvole za kamione i autobuse. Jer, verovali ili ne, kamion se ne vozi analizom Platona, već realnim znanjem i veštinama.

Ali ne, mi ćemo i dalje da ulažemo u teorijske rasprave i formiranje još jedne generacije stručnjaka koji će debatovati o nepravdi u XVIII veku, dok će poslednji pekar u Srbiji u penziji morati da drži kurseve za mlade zanatlije kako da prepoznaju kvasac.Ali hej, ko zna, možda ćemo jednog dana imati ministra sa doktoratom iz istorije umetnosti, koji će, inspirisan nekom renesansnom slikom, odlučiti da finansira po jednu vozačku dozvolu za svaku napisanu doktorsku disertaciju. Do tada, ko zna, možda ćemo uvoziti vozače iz Bangladeša i Nepala, a filozofi će nam objašnjavati kako je kapitalizam sranje.

A kad smo već kod podsticaja, državna pomoć od 5.000 dinara mesečno za zanatske škole? minimalna pomoć za deficitarna zanimanja trebalo bi da bude bar 15.000 dinara. A da stvari budu poštene, učenici muzičkih škola i gimnazija društvenog smera mogli bi da plaćaju svoje školovanje. Jer realno, nema razloga da neko ko planira da doživotno filozofira o umetnosti na budžetu države bude finansiran više od onoga ko će zaista pokretati ekonomiju. I ti sljakeri u proseku daleko manje zive, tj filozof, svirac *****, duze uziva u zivotu i sa vecom platom. Jer se kao rodio pametniji, jer ko je kriv sljakeru sto je glup. I onda otme pare sljakeru i kao on je vrhunac morala.

Sto bi se zaebavali kad svi znaju da je u sustini i srzi zloba i namera da se neko naguzi...

Ne postoje iskrene namere kod Srba a narocito ne kod drzave i to svi vidimo...
A to ko hoce da bude majmun, ili mora da bude majmun, to je druga prica...
U skolama profesorima idu instrukcije da budu bejbi siteri a ne edukatori...direktno , ne zaobilazno...
Na fakultetima nekim je uslov biti podoban u smislu sluga, a na drugim u smislu kesha...posle kad odes ti si izgradio ime...ali dok dobijas ime, mora da platis...

Surovi kapitalizam ali sa kredencijalima, a ne sa kvalitetom i imenom...zato se uspeva u USA a ne u Srbiji...u EU a ne u Srbiji...
Greska, rec uspeh nije dobro upotrebljena...zato se postaje kvalitetan radnik na tim mestima, a uspeh je samo u Srbiji...

Ja se jos uvek secam kako su probali sa trajanjem od godinu , godinu i po da naguze vozace....pa su pustili spin da su deficitarni u Srbiji , a onda sam ja sticajem okolnosti , stopirajuci te iste kamiondzije slusao kolika im je plata od obecanih 1000e u novinama, a pominjanih 1500e , to je bilo nekih 500 600e...malo vise od tadasnjih 400e za markete...i sta se desilo 6 meseci su se kobeljali , a onda kad je puklo nije se znalo gde idu , Slovenija, ovi juznije , a ovi preko dunava severno oni kud koji mili moji , belgija, nemacka...tacno je Dunav bio presudan u tim pricama...iako ovako covek ne bi rekao ...mislim iste su skoro marshrute gde ih vidjam i srecem, ali nije bas...eto ispalo je dunav nekako utice na izbor buduce drzave...

Vozaci su sami placali obuku a zamisli obuka je odmah skocila bas puno , jedino je krusevacki autoprevoz nudio 50 pa posle jos 50 placenih vozackih ispita a da ostanes godinu dana kao njihov vozac...jedina firma u Srbiji , a zato su naguzili omladince i pustili da zutokljunci danassnji voze sa 18 godina slepere....

Danasnji klinac od 18 nije isto kao prosecan klinac od 18 kad sam ja imao 18....ja bih voleo da mi se cini , ali nije tako...jer okruzenje je sebicno , bleja, neobrazovano seljacko..
Cak to seljacko ne utice u smjislu manira, nego u smislu bahatosti...ili to uticu politicari....ili ceo narod..u svakom slucaju , skloni su kao vozaci nepostovanju propisa...bilo saobracajnih tehnika, bilo saobracajnica....tj ponasanje na putu van procesa voznje...

I onda jos to dokumentuju video youtube snimcima...misle velika im muka pa bice oprosteno to sto juri za lovom a stalno neki propusti...
E to je zajednicka crta , svi bi da jure za lovom i da im ne smetas kad cine propuste....ili nemare ili nehate, bili oni doktori , ili vozaci ili radnica u banci...skakutava a zbog nje moram 4 puta da dolazim u banku da drugi popravljaju , sto je ona skakutava utuvila da je razumela, jos ja redudantno ponavljam na vise nacina isto , da bi potvrdili ....

Poslednja izmena:
Pa ima smisla da se subvencionišu deficitarna zanimanja da ne bi uvozili strance ako za tim nema potrebe.

1739524410814.png

Kada se pogleda starosna struktura studenata, najveći broj onih koji su studirali u prošloj akademskoj godini imao je 19 godina, njih 32.901.
Najmanje je onih koji imaju 18 i manje godina, a čak 13.133 studenata ima 35 i više godina.

Među studentima je bilo najviše onih koji nisu u bračnom statusu - 223.413. To se ne može reći za njih 1.203 koji su već stigli da se razvedu. Među njima je bilo i 177 udovaca, i to 54 muškaraca i 123 žene.

Da vidis ti kako je tesko studirati kad si vise od 27 godina a tek pocinjes...nece da ti daju skripte , a profani su svi boli ih kita...
Niko ne nudi znanje, svi jure precice, a precice se ne daju ...

I tu kao izrod koji je stariji imas mnogo manje pristupa nego oni izmedjuu sebe....jos ako si ogranicen sa pristupom predavanjima...tek si ga onda ugasio....mislim otezao ..

Npr , evo da uzmemo ETF, tu je bio profesor koji je drmao pare i namestao politiku svega , muljadzija broj jedan, a namerno je krio odakle drzi predavanja jer bi onda njegov predmet bio boza, ovako on ga ispredaje nikom nije jasno , nesto pogresi , nesto namerno pogresi i niko da sklopi sliku ...nego svi bubace...
I omakne mu se jednom prilikom kopiranja zadataka, mrzelo ga da pravi zadatke, eto kolikko je bio za predmet...ne stize covek...i ostane deo zaglavlja knjige, hrvatska knjiga , na prvi pogled nema nikakve veze sa njegovim predmetom, ali ima...cetvrtina ili petina te knjige je ceo njegov dvosemestralni predmet..

Odem ja da trazim knjigu u biblioteku ETF, kad kao da sam nagazio minsko polje....tri primerka knjige, sve ih on uzeo...ali tu jos nije kraj, kad sam bio dojavljen da trazim tu knjigu , krene hajka na mene....ej hajka na mene koji nisam nista ruzno uradio nego samo nanjusio koja je knjiga odlicna za spremanje tog ispita...
Tako da sta u Srbiji covek dozivi , to ako imas percepciju da osetis, to je ludilo od pakosti i pogani...ali ludilo...

Ne voli autor nastavnike i smatra da su nepotrebni 🤣
Zanimljivo kako se krijemo iza nastavnika. Nemam ništa protiv profesora baza podataka, njegov student sutra može da zaradi za život u privatnom sektoru. Ali, imamo i Jovog Bakića i njemu slične, koji od studenata prave revolucionare iz fotelje. Jedan profesor uči kako da se piše kod, drugi kako da se pišu pamfleti protiv tržišta rada. Jedan sprema ljude za realan svet, drugi ih uči da je realan svet nepravda. I tako, dok pekari i programeri odlaze u inostranstvo, država finansira mislioce koji nikad nisu videli tržište rada, ali su eksperti za objašnjavanje kako sve funkcioniše (osim, naravno, ekonomije). Sve znaju sem da zarade pare. Treba ljudima oteti.

Zanimljivo kako se krijemo iza nastavnika. Nemam ništa protiv profesora baza podataka, njegov student sutra može da zaradi za život u privatnom sektoru. Ali, imamo i Jovog Bakića i njemu slične, koji od studenata prave revolucionare iz fotelje. Jedan profesor uči kako da se piše kod, drugi kako da se pišu pamfleti protiv tržišta rada. Jedan sprema ljude za realan svet, drugi ih uči da je realan svet nepravda. I tako, dok pekari i programeri odlaze u inostranstvo, država finansira mislioce koji nikad nisu videli tržište rada, ali su eksperti za objašnjavanje kako sve funkcioniše (osim, naravno, ekonomije). Sve znaju sem da zarade pare. Treba ljudima oteti.
Dragi članu, pogledaj malo listu upisa studenata i fakulteta, topla preporuka ;)

Back