Objasniti Sveto Trojstvo

Glasnik.

Buduća legenda
Poruka
42.375
sad ću da otvorim temu "objasniti sveto trojstvo" :D

Evo objasni nam sta sam ovde pokazao?
Ovo je samo sa jedne perspektive pd 100

BOG JE DUH I SVE TRI LICNOSTI BOZANSTVA SU DUH SVETI

Bozanstvo sacinjava tri licnosti. Odvojene licnosti.

Biblija kaze da je Bog Duh. i da je Bog sveto bice.
Sto znaci da je Bog DUH SVETI.

Svaka od tri licnsoti je DUH SVETI.

Joh 4:24 Bog je Duh; i koji Mu se mole, duhom i istinom treba da se mole.

1.Sam 2:2 Nema svetog kao što je Gospod; jer nema drugog osim Tebe; i nema stene kao što je Bog naš.

Zbog plana spasenja coveka, se jedna od 3. Bozanske osobe, predstavlja kao Otac jer je posinio Isusa koji pre toga nije bio njegov sin.
To je ucinjeno radi plana spasenja.
Druga Bozanska licnost nam je predstavljena kao Sin.
A trece lice Bozanstva je ostalo samo Duh sveti.

Inace bismo morali da ih zovemo duh sveti broj jedna broj dva broj tri ili slicno?

Ovako ih razlikujemo po njihovim ulogama koje su sami se bi odredili u planu spasenja coveka.

Ovde je lepo opisano sta je Hristos i zasto ucinio:

5 Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu,
6 Koji, ako je i bio u obličju Božijem, neje SMATRAO ZA OTIMANJE STO JE JEDNAK S BOGOM
7 Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.
Filibljanima 2.

Duh sveti, trece lice Bozastva je ucinio da se drugo lice Bozastva utelovi kroz Mariju.

Mt 1:18 A rođenje Isusa Hrista bilo je ovako: kad je Marija, mati Njegova, bila isprošena za Josifa, a još dok se nisu bili sastali, nađe se da je ona trudna od Duha Svetog.

2.Kor 13:14 Blagodat Gospoda našeg Isusa Hrista i ljubav Boga i Oca i zajednica Svetog Duha sa svima vama. Amin.
U ovom stihu vidimo njihove zadatke u spasenju covecanstva.

šta kaže pravoslavlje

Истина ο постојању Свете Тројице није логичка претпоставка коју треба доказати путем логичких силогизама. Бога, чија је суштина недокучива за људски разум, ми можемо знати само онолико колико је Он сам себе открио. Α Православље је Откривење и дејство Свете Тројице, изражено кроз пуноћу бића, смисао и циљ постојања.

https://www.pravoslavna-srbija.com/pojmovnik//bog-sveta-trojica/

šta kaže pravoslavlje

Истина ο постојању Свете Тројице није логичка претпоставка коју треба доказати путем логичких силогизама. Бога, чија је суштина недокучива за људски разум, ми можемо знати само онолико колико је Он сам себе открио. Α Православље је Откривење и дејство Свете Тројице, изражено кроз пуноћу бића, смисао и циљ постојања.

https://www.pravoslavna-srbija.com/pojmovnik//bog-sveta-trojica/
Тако је али ипак је кроз рад Васељенских сабора утврђен одређени ниво јасноће у погледу догмата о Св. Тројици.

Ево укратко:
"Бог је Света Тројица. Тројица Јединосуштна и неразделна. Јединосуштна, тј. исто суштаство, иста природа. Тројица неразделна: никада се није одвајао Син од Оца или Дух Свети од Оца или од Сина и никада се не дели.

Отац, Син и Свети Дух нису три бога, него један Бог, јер Им је иста природа, али и не само зато. И људи имају исту природу, исту суштину. Али за људе није могуће рећи да су два или три човека - исти човек, ма колико они били међусобно блиски и јединствени. Људи имају не само посебна тела него и сваки има и своју вољу, свој укус, своја расположења. Ма колико људи понекад личили и телесно и по карактеру, ипак се не дешава да им је све заједничко, да је све подједнако.

А код Три лица Свете Тројице све је заједничко. Безгранична љубав Оца према Сину, Сина према Оцу и иста љубав између Њих и Светог Духа чини заједничком Њихову вољу и сва Њихова дела. Они имају исту /једну/ вољу, све Они извршавају заједно. Од чега се одвраћа Дух Свети, одвраћа се и Отац. Шта Син воли, воле и Отац и Дух Свети.

Све се од Свете Тројице догађа заједно. За стварање света у Библији је речено: "И рече Бог: нека буде свјетлост. И би свјетлост. " Шта значи "рече", тј. рекао је? То значи да је Бог Отац стварао Својом Речју, оном Речју о којој говори Јеванђеље: "У почетку бјеше Ријеч, и Ријеч бјеше у Бога и Ријеч бјеше Бог" и која је Јединородни Син Божији.

Све је творио Бог Отац Својом Речју, друкчије казано, све је извршавао кроз Сина Својега. Ништа не твори Отац без Сина, као што ни Син ништа не твори без Оца. Оцу и Сину увек садејствује Свети Дух. О стварању света у Библији је речено: "И Дух Божији дизаше се над водом. " "Дизао се" над творевином, не напросто стајао над њом - реч за коју нема потпуно одговарајућег израза у старословенском језику у јеврејском оригиналу значи "покривати, загревати", као кад носиља, лежећи на јајима, њих оживотворује својом топлином и из њих се излежу жива бића."
-
св. Јован Шангајски.

Takođe je značajno istaknuti da je tačan termin Sveta TROJICA a ne TROJSTVO. Kad se kaže TROJICA jasno se iskazuje da je Bog ličnosno biće dok kad se kaže TROJSTVO navlači na zaključak da se radi o nekakvoj bezličnosti.

Тако је али ипак је кроз рад Васељенских сабора утврђен одређени ниво јасноће у погледу догмата о Св. Тројици.

Ево укратко:
"Бог је Света Тројица. Тројица Јединосуштна и неразделна. Јединосуштна, тј. исто суштаство, иста природа. Тројица неразделна: никада се није одвајао Син од Оца или Дух Свети од Оца или од Сина и никада се не дели.

Отац, Син и Свети Дух нису три бога, него један Бог, јер Им је иста природа, али и не само зато. И људи имају исту природу, исту суштину. Али за људе није могуће рећи да су два или три човека - исти човек, ма колико они били међусобно блиски и јединствени. Људи имају не само посебна тела него и сваки има и своју вољу, свој укус, своја расположења. Ма колико људи понекад личили и телесно и по карактеру, ипак се не дешава да им је све заједничко, да је све подједнако.

А код Три лица Свете Тројице све је заједничко. Безгранична љубав Оца према Сину, Сина према Оцу и иста љубав између Њих и Светог Духа чини заједничком Њихову вољу и сва Њихова дела. Они имају исту /једну/ вољу, све Они извршавају заједно. Од чега се одвраћа Дух Свети, одвраћа се и Отац. Шта Син воли, воле и Отац и Дух Свети.

Све се од Свете Тројице догађа заједно. За стварање света у Библији је речено: "И рече Бог: нека буде свјетлост. И би свјетлост. " Шта значи "рече", тј. рекао је? То значи да је Бог Отац стварао Својом Речју, оном Речју о којој говори Јеванђеље: "У почетку бјеше Ријеч, и Ријеч бјеше у Бога и Ријеч бјеше Бог" и која је Јединородни Син Божији.

Све је творио Бог Отац Својом Речју, друкчије казано, све је извршавао кроз Сина Својега. Ништа не твори Отац без Сина, као што ни Син ништа не твори без Оца. Оцу и Сину увек садејствује Свети Дух. О стварању света у Библији је речено: "И Дух Божији дизаше се над водом. " "Дизао се" над творевином, не напросто стајао над њом - реч за коју нема потпуно одговарајућег израза у старословенском језику у јеврејском оригиналу значи "покривати, загревати", као кад носиља, лежећи на јајима, њих оживотворује својом топлином и из њих се излежу жива бића."
-
св. Јован Шангајски.
ima sve na onom sajtu o učenju o svetoj trojici, samo sam istako ono što je bog nama nedokučiv.

Lako cu ja to tebi da odgovorim iako sam vec oko 7 puta.
Ali ti se cak i ne secas tih 7 puta.
Ali zasto ti meni nisi odgovorio?
Zafnjih 6 gid ni jednom mi nisi idgovorio.

Evo kada:
https://biblija.serbianforum.info/t101-dan-kada-je-isus-na-nebu-postao-bozji-sin

Ovo je matura.
Ako nisi proso biböijsku osnovnu i gimnaziju djabe ti dajem odgobor.

Ti ocekujes odgovor; 18.6. 437 pne.

To ne ide rako.
"Pa se zloupotrebljava Isusova uloga u planu spasenja, gde Isus sam sebe podredjuje Ocu i unizva na nivo coveka uzevsi Adamovu ulogu da bi nas spasio."

ali ko je odlučio da bude isus
sv duh1
sv duh2
ili
sv duh 3?

jel ko izvukao manje drvce?

"Pa se zloupotrebljava Isusova uloga u planu spasenja, gde Isus sam sebe podredjuje Ocu i unizva na nivo coveka uzevsi Adamovu ulogu da bi nas spasio."
Kako se zo zloupotrebljava?
Ko to zloupotrebljava?

2,6 Koji kad je bio u obličju Božjemu, nije držao za otimačinu, da bude jednak Bogu,

Filipljanima 2,7 Nego je sam sebe ponizio uzevši obličje sluge, i postao je sličan ljudima, i vanjštinom je bio nađen kao čovjek.
Filipljanima 2,8 Ponizio je sam sebe postavši poslušan do same smrti na krstu.

Kako se zo zloupotrebljava?
Ko to zloupotrebljava?

2,6 Koji kad je bio u obličju Božjemu, nije držao za otimačinu, da bude jednak Bogu,

Filipljanima 2,7 Nego je sam sebe ponizio uzevši obličje sluge, i postao je sličan ljudima, i vanjštinom je bio nađen kao čovjek.
Filipljanima 2,8 Ponizio je sam sebe postavši poslušan do same smrti na krstu.
to je sa tvog bloga :D
a hoćeš li mi objasniti kako su sveti dusi odlučili ko će biti ko?

A ko je kazao da je to neko odlucio da Isus bude 1,2,3?

Kako moze neko da odluci o njegovoj bozanskoj prirodi?

Zasto je tesko shvatiti ako si ti na streljanju da je tvoj tata ponudio sebe da bude streljan mesto tebe?
I da to tvog tatu nije unizilo vec uzvisilo.
ne vrti, lepo si rekao da su sva trojica sv dusi a da je isus posinjen.
i logički te pitam kako su doneli odluku

to je sa tvog bloga :D
a hoćeš li mi objasniti kako su sveti dusi odlučili ko će biti ko?

Nigde na mom blogu ne pise da je to neko odlucio...
Niti je ko to odlucio.
To je Bozja priroda.
Bog Otac je DD

DDje DS
I Isus pre utelovljenja.

To nisam ha kazao.
To oni kazu.
Tamo imas stihove.

Ne rekoh li ti da ti ne rszumes o cemu se prica na toj temi.
Kako da razumes onda?

Zato sto ne zelis da ucis i nemas gde tamo gde si.

ne vrti, lepo si rekao da su sva trojica sv dusi a da je isus posinjen.
i logički te pitam kako su doneli odluku
A sada pitas kako su doneli odluku da Isus bude din.
A malopre si pitao ko je odluvio da Iszs bude 1, 2, 3.
To sj sasvim razlicita pitanja.
Sam Isua je to idluvio.
Lepo ti pise na mom blogu.
Apostoli to potvrdjuju

Imas stihove tamo.
Ali ne vredi jer ti i ne znas da to apostoli kazu iako si citao?

Odredili su da će Orač biti Otac, ali ipak nije bio Otac, jer je Sveti Duh sišao na Mariju, pa je ipak treće lice Isusov Otac.

Ljudi nemaju dokaza da su Otac i Šin jednaki, jer kako Hrist kaže, Otac je veći od njega.
A tek o Svetom Duhu kao trećem licu nema dokaza.

Uvek se spominju Otac i Sin, nigde trojica.

A sada pitas kako su doneli odluku da Isus bude din.
A malopre si pitao ko je odluvio da Iszs bude 1, 2, 3.
To sj sasvim razlicita pitanja.
Sam Isua je to idluvio.
Lepo ti pise na mom blogu.
Apostoli to potvrdjuju

Imas stihove tamo.
Ali ne vredi jer ti i ne znas da to apostoli kazu iako si citao?
ne vredi kad lupaš adventističke fore.
sva trojica su sveti duhovi ja to prvi put čujem.

Back