Obican narod

Nemoguća Могућност

riba koja se kupa u vodi
VIP
Poruka
15.839
Nisam znao gde da turim temu da se neko ne uvredi, eto je ovde za pocetak

Takoreci da nema neke drustvene debate na TV a da neki gost ili novinar pre ili kasnije ne pomene 'Obican narod' ili 'obicne ljude, gradjane itd.'

I tako sam se zamislio sta su mislili ti ljudi kad su to pomenuli?

Da li oni dele ljude/gradjane/narod na obicne i sta? Neobicne? Kakvi i koji su to neobicni ljudi/narod/gradjani? A kakvi su ti 'obicni' ?

Povrh toga. ti koji pominju obicne, da li oni misle da su oni neobicni pa su svi ovi drugi obicni? Nekad ruku na srce neko pomene i sebe svrsta u 'obicne' mada i tada nije bas jasno sta su mislili o sebi - kako su oni obicni?

Da li postoji nesto sto definise 'obican narod' i da li smatrate da je svako neobican na svoj nacin?

Sta se krije ispod te podele?

Da li postoji nesto sto definise 'obican narod'

Ја народ делим на потпуно способне и делимично способне.

Потпуно способни су они који су радно и ратно способни.
То су пре свега мушкарци зрелог доба 21 до 50 година.

Делимично способни су радно или ратно или и радно и ратно неспособни.
То су деца, већина жена, старци, инвалиди, ретарди, ленчуге, криминалци, болесници.

Друштво чине и једни и други, с тим што потпуно способни праве свет за себе и ове друге.
Тако стоје ствари.

Значи кад наиђем на продавницу, па гужва,
или аутобуска станица, а аутобус касни
и кажем " Јадан овај народ"

Мислим на Делимично способне.
Способне нећемо видети у гомили ... никада !

Takoreci da nema neke drustvene debate na TV a da neki gost ili novinar pre ili kasnije ne pomene 'Obican narod' ili 'obicne ljude, gradjane itd.'

Da li oni dele ljude/gradjane/narod na obicne i sta? Neobicne? Kakvi i koji su to neobicni ljudi/narod/gradjani? A kakvi su ti 'obicni' ?

Povrh toga. ti koji pominju obicne, da li oni misle da su oni neobicni pa su svi ovi drugi obicni? Nekad ruku na srce neko pomene i sebe svrsta u 'obicne' mada i tada nije bas jasno sta su mislili o sebi - kako su oni obicni?

Da li postoji nesto sto definise 'obican narod' i da li smatrate da je svako neobican na svoj nacin?

Običan narod bi bila ona tiha gomila koja se ne čuje i ne vidi i tek ih se tu i tamo neko seti

To je ona masa ljudi koja treba da se probudi iz hipnoze.
Mnogo je tihih ljudi koji su jako umni, i kao i svi umni ljudi zaćutali su pred arlaukom glasne gomile.
budjenje iz hipnoze? Sta ih hipnotise? Da li oni mozda 'razmisljaju drugacije' a od napolje se vidi kao hipnoza?

Umni ljudi su naucili da je ovo svet idiota, i da se takvima tesko objasnjava, te da zbog politicke korektnosti svet ne treba da bude 'pametniji' nego 'gluplji' tako da svako moze da razume.

Ili su ih toliko tukli i marginalizovali da su zacutali iz egzistencijalnih razloga (tipa Vida koja je napravila vidasil) jer se vrlo dobro danas zna da svi znaju bolje.

budjenje iz hipnoze? Sta ih hipnotise? Da li oni mozda 'razmisljaju drugacije' a od napolje se vidi kao hipnoza?

Umni ljudi su naucili da je ovo svet idiota, i da se takvima tesko objasnjava, te da zbog politicke korektnosti svet ne treba da bude 'pametniji' nego 'gluplji' tako da svako moze da razume.

Ili su ih toliko tukli i marginalizovali da su zacutali iz egzistencijalnih razloga (tipa Vida koja je napravila vidasil) jer se vrlo dobro danas zna da svi znaju bolje.
Ne mislim na hipnozu velike većine od strane diktatorskog režima.
Ovi su se ljudi sami povukli, a nikako ne bi smeli da ćute, da budu “neutralni”, ni danas, ni ikada.

Potrebno je snagom uma nadglasati buku onih pred kojima se povlače.

Ne mislim na hipnozu velike većine od strane diktatorskog režima.
Ovi su se ljudi sami povukli, a nikako ne bi smeli da ćute, da budu “neutralni”, ni danas, ni ikada.

Potrebno je snagom uma nadglasati buku onih pred kojima se povlače.

Zasto su se povukli? To mi se cini kao osnovno pitanje.
(mozda da cak samom sebi objasnim, iako ja inace dosta lajem i cesto nisam u pravu)

a svi govornici ih 'edukuju' za Dz?
Možda pokušava prodati svoje kasno pronađene očinske ili materinske instinkte. u biti obični ljudi malo vode računa o politici. većina ih se uopšte ne snalazi u bujici informacija, neki se uhvate nečeg što često čuju pa to ponavljaju bez da stvarno veruju u to itd. neki ljudi misle da zaslužuju biti vođe i običan narod ih zanima samo kao biračko telo

Možda pokušava prodati svoje kasno pronađene očinske ili materinske instinkte. u biti obični ljudi malo vode računa o politici. većina ih se uopšte ne snalazi u bujici informacija, neki se uhvate nečeg što često čuju pa to ponavljaju bez da stvarno veruju u to itd. neki ljudi misle da zaslužuju biti vođe i običan narod ih zanima samo kao biračko telo
Koliko znam kod nas ne postoji knjiga - prirucnik (kao na nekim drugim mestima gde sam bio) gde autoritativno moze da se nauci sve o 'voznji' automobila.

Ako to nemamo, onda nije neuobicajeno pomisliti da bi trebala 'vozacka dozvola' za ucestvovanjem u 'voznji' drustva. Nesto kao prirucnik za osnove politike i prava i obaveza gradjanstva u vezi izbora, ali i ne samo to, nego vise o mehanizmima koji bi trebalo da postoje da moze da se postigne 'drustveni dogovor' (pozitivni naravno)

Od danas do sutra zivotare
Eno ih u ducan usporedjuju cjene

”Обичан народ” су они које ови што се на њих позивају, могу лако и успешно да слажу, преваре, и преведу жедне преко воде... ;)
pit'o sam se kad ces da mi se javis :)

ja naprotiv mislim da je taj 'obican narod' u ovom opisu, mnogo lukaviji nego sto se obicno misli.

Sad sam dobio tekst na ovu temu od drugarice, koji je apsolutno fenomenalan plus matematicki dokaziv. Zadivljujuc tekst i neverovatan otvarac ociju.

Ali ne smem da vam ga dam....
Сад ми треба да те молимо да поделиш ту велику истину са нама?
Али ”обичан народ” не сме то да чује?
:mrgreen:

”Обичан народ” је израз који најчешће користе политичари, и тиме мисле на све оне који се не баве активно политиком.
Они што их Орвел у ”1984” назива ”пролови”.
Или ”овце” из истоименог филозофско-едукативног уратка ”Бркова”. :mrgreen:

А ви сте само овце
Што скупљају боце
Док они глуме ловце
И краду вам новце

Ви сте само стадо
За старо и младо
Лажна обећања

Прихватате радо

Brkovi ft. Sassja – Ovce

Сад ми треба да те молимо да поделиш ту велику истину са нама?
Али ”обичан народ” не сме то да чује?
:mrgreen:
Nije uopste to u pitanju. U pitanju je tekst druge osobe, koji bih ja tako rado objavio jer je genijalan, ali sto ono crnogorci kazu 'nije do mene'. Dakle, pre svega je postovanje autora. A ja nisam kriminalac pa da ukradem neciji rad, toga je puno i previse.

Ali iskoristio sam minoran deo na prethodnu poruku.

Nije uopste to u pitanju. U pitanju je tekst druge osobe, koji bih ja tako rado objavio jer je genijalan, ali sto ono crnogorci kazu 'nije do mene'. Dakle, pre svega je postovanje autora. A ja nisam kriminalac pa da ukradem neciji rad, toga je puno i previse.

Ali iskoristio sam minoran deo na prethodnu poruku.
Надајмо се да ће аутор учинити своје дело јавно доступним.

Back