Običaji za Božić u Srbiji

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.220
nadji sinonime za pagani
Паганизам, паганство и јазичество представља појмове који се користе да означе политеистичке древне и савремене религије. Овај термин су први пут користили у четвртом веку рани хришћани за популације Римског царства које су практиковале политеизам, било зато што су били у већој мери рурални и провинцијални у односу на хришћанску популацију, или зато што они нису били војници Христа.

ali vi ste jahovini vojnici i s njim marširate. znači i ti si paganka. :D

aeternum

Elita
Poruka
16.564
Паганизам, паганство и јазичество представља појмове који се користе да означе политеистичке древне и савремене религије. Овај термин су први пут користили у четвртом веку рани хришћани за популације Римског царства које су практиковале политеизам, било зато што су били у већој мери рурални и провинцијални у односу на хришћанску популацију, или зато што они нису били војници Христа.
. :D
Osim sto unistavas temu i ne razumes sta je pagansko
i jos vredjas
ja sam hriscanska i ne upraznjavam te paganske obicaje
a ti gledaj sebe malo
Sledbenici Boga su sledbenici Hrista
nikada neces shvatiti sta je hriscanstvo
Ono sto je Bozje ne moze biti pagansko
i ono sto je pagansko nije Bozje

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
64.220
naravno, svaki narod unosi svoje običaje i kulturu.
za neke srpsko kolo je demonska igra.

a poreklo kola
Sunce kao izvor svetlosti i života Stari Sloveni nazivali su kolo. Sunce je predstavljalo vrhovno božonstvo naših starih, te su njemu posvetili i svoje prve plesove, koje su nazvali kolo. Na samim počecima kolo je bilo obredna igra, koja se upravo igrala u slavu sunca i života.

Stari slovenski simbol sunca sa osam krakova nazivao se kolovrat, koji označava neprekidni tok života, tj. stalno kretanje prirode, i jedinstven krug rođenja i smrti.

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.588
Može li neko da mi objasni iz kog srpskog kraja je bogougodni običaj paljenja lomača u gradu i naročito starih guma za Božić? :think:
Defile kamionima i traktorima takođe?

Da pohvatam te iskonske običaje predaka jer moji bili verovatno neki drugosrbijanci još onomad pa sve u krugu porodice slavili,palili badnjak u ognjištu, položajnik, pečenica, česnica,dukat....
Ni kamion čak nisu imali ni gumu zapalili. Stid me sada ...:lol:

Znači bruka šta sam danas video, ovaj narod je definitivno prolupao.