Обичаји приликом доласка на родно огњиште?

Holy1

Ističe se
Poruka
2.490
Добро вече.
Ауторска тема.

По први пут у животу, након година и година трагања успео сам да нађем огњиште са којег је мој предак отишао 1905. године, сви су наши са тог огњишта уназад много колена..Успео сам да нађем огњиште, остале су омеђине, село је остало пусто има пар становника..Е сад..

Пошто ће за мене то бити веома емотиван тренутак - сам долазак на родну груду. Желим да испуним све како ваља и требује на по старим нашим српским обичајима.
Молио бих неки користан савет или да ми неко нешто дода ако сам изоставио..

Овакав је редослед:
Долазак пред двориште. Пре него уђем прекрстим се. Приђем ка прагу и пољубим га. Запалим свеће (нисам сигуран да ли треба пар брог свећа за мртве?), након тога раскрчим мало околину и покушавам да осетим тај доживљај што више могу да сам на месту на којем су били моји преци генерацијама. Мислио сам онда да одем и посетим цркву у селу у којој су сви крштавани и венчавани, да тамо запалим свећу и помолим се за њихове душе, обиђем гробље које је око цркве. Ако би се свештеник нашао у цркви замолио бих га да ми покаже матичне књиге или неке списе уколико је ишта опстало у цркви, па бих га замолио да одемо до моје куће и да је окади тамјаном.
Да ли сам нешто заборавио?
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.