Obezbjeđenje Mekdonaldsa nije pustilo male Rome u restoran

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
А ево и првих реакција

Хамбургер са укусом расизма?

Троје ромске деце којима је једна Новосађанка желела да купи оброк није могло да уђе у ресторан Мекдоналдс у Новом Саду, пошто им обезбеђење није дозволило. Компанија Мекдоналдс саопштила да је из медија обавештена о том случају.

Обезбеђење Мекдоналдса у Новом Саду није дозволило да у ресторан уђе троје ромске деце, којима је једна Новосађанка желела да купи оброк. Маја Рогић из Новог Сада каже да је само желела да части децу која су се играла на тргу.

Према њеним речима, она је на Тргу слободе пришла ромском дечаку старом осам година и девојчицама старим седам и пет година и питала их да ли су гладни, на шта је добила потврдан одговор, преноси Радио-телевизија Војводине.

Понудила их да им купи оброк у оближњем Мекдоналдсу, али јој обезбеђење није дозволило да уђе са децом.

"Невероватно, као да је то за време Другог светског рата, када је било забрањено Јеврејима, Ромима и осталим, да кажем непожељним групацијама, да улазе у одређене објекте. Ова цела прича ме подсећа на то, а убеђена сам да је момак из обезбеђења радио по нечијем наређењу", каже Маја Рогић.

Директор канцеларије за инклузију Рома Владе Војводине Душко Јовановић сматра да већина грађана Србије не мисли на начин на који су поступили радници обезбеђења из Мекдоналдса.

"Тај гест и како је поступио Мекдоналдс би требало да упозори све нас, па и обичне људе у овој земљи да је нетолеранција и нешто што се зове етничка дистанца према припадницима ромске националне заједнице, нажалост и даље најизраженија управо према тој популацији", истиче Јовановић.

Компанија Мекдоналдс саопштила је да су само из медија обавештени о том случају.

"Уколико је до дискриминације заиста дошло, позивамо особе које су јој присуствовале да нам се обрате и ми ћемо случај испитати, реаговати у складу с политиком пословања најстроже казнити такво понашање", наводи се у саопштењу.

Национални савет ромске националне мањине Србије осудио је поступак одговорних људи ресторана Мекдоналс из Новог Сада "који нису дозволили ромској деци да уђу у њихов објекат у пратњи девојке неромске националности".

"Чин да Ромима нема приступа враћа нас у време изражене дискриминације и мржње према Ромима. У слободарском Новом Саду и мултиетничкој Војводини тај догађај је чин који сви поштени грађани Србије морају да осуде", наводи се у саопштењу.

Поводом овог случаја, огласио се и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, који је новосадској полицији наредио да испита случај и предузме одговарајуће законске мере.

Протест Светске организације Рома

Председништво Светске организације Рома изразило је дубоку забринутост због забране уласка деци ромске националности у Мекдоналдс ресторан у Новом Саду.

Ова организацијаје је због тога уложила оштар протест руководству Мекдоналдс франшизе у Србији и притом указала да је "Војводина одувек била позната широм света као оличење мултиетничности и мултикултуралности, где никада није било места дискриминацији."

"Уверени смо да ово што се догодило није политика компаније, али без обзира на ту чињеницу, овај појединачни акт представља најгрубљи вид дискриминације засноване на етничкој припадности", истакнуто је у протесту.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/Друштво/1143264/Хамбургер+са+укусом+расизма?.html

И као што сам мало пре рекао : Да се којим случајем десило да деца нису Ромске националности,вероватно би била одузета од родитеља уз жестоку осуду јавног мњења,типа какви су то родитељи који тако не воде рачуна о својој деци исл.али пошто се ради о Циганима ту се такво питање не поставља већ се тежиште полемике пребацује на терен дискриминације.Јел постоји у Новом Саду Центар за социјални рад ?

Nije mi jasno da su novine juče napale Mcobezbeđenje (do juce nisam ni znao da Mek ima obezbeđenje) a niko ne govori o dotičnoj gospođi koja je na ulici pokupila dvoje maloletne dece u zapadnoj demokraciji bi je uhapsili samo zbog tog čina.Ko je ona da prilazi, razgovara, ubeđuje i odvodi maloletnike kada se na sve strane trubi o pedofiliji?Dete bez prisustva roditelje u Srbiji ne može ni da se pregleda u većini domova zdravlja a za odlazak u inostranstvo potrebna je saglasnost oba.
Drugo novinari nisu ni najmanje zabrinuti što su maloletna deca na ulici bez roditeljskog staranja pa im prilaze kojekakve čike i tete - da li bi ovo prošlo nekažnjeno kod švedske socijalne službe?
Ne ulazeći u motive tzv obezbeđenja ceo slučaj zaslužuje mnogo veću pažnju prvo socijalne službe i policije pa tek na kraju kojekakvih dušebrižnika i zaštitnika manjinskih prava.

А ево и првих реакција

Према њеним речима, она је на Тргу слободе пришла ромском дечаку старом OSAM година и девојчицама старим SEDAM и PET година и питала их да ли су гладни, на шта је добила потврдан одговор, преноси Радио-телевизија Војводине.
Eto - o čemu dalje da se govori nego da se pozove socijalna služba i policija

А ево и првих реакција Хамбургер са укусом расизма? Троје ромске деце којима је једна Новосађанка желела да купи оброк није могло да уђе у ресторан Мекдоналдс у Новом Саду, пошто им обезбеђење није дозволило. Компанија Мекдоналдс саопштила да је из медија обавештена о том случају. Обезбеђење Мекдоналдса у Новом Саду није дозволило да у ресторан уђе троје ромске деце, којима је једна Новосађанка желела да купи оброк. Маја Рогић из Новог Сада каже да је само желела да части децу која су се играла на тргу. Према њеним речима, она је на Тргу слободе пришла ромском дечаку старом осам година и девојчицама старим седам и пет година и питала их да ли су гладни, на шта је добила потврдан одговор, преноси Радио-телевизија Војводине. Понудила их да им купи оброк у оближњем Мекдоналдсу, али јој обезбеђење није дозволило да уђе са децом. "Невероватно, као да је то за време Другог светског рата, када је било забрањено Јеврејима, Ромима и осталим, да кажем непожељним групацијама, да улазе у одређене објекте. Ова цела прича ме подсећа на то, а убеђена сам да је момак из обезбеђења радио по нечијем наређењу", каже Маја Рогић. Директор канцеларије за инклузију Рома Владе Војводине Душко Јовановић сматра да већина грађана Србије не мисли на начин на који су поступили радници обезбеђења из Мекдоналдса. "Тај гест и како је поступио Мекдоналдс би требало да упозори све нас, па и обичне људе у овој земљи да је нетолеранција и нешто што се зове етничка дистанца према припадницима ромске националне заједнице, нажалост и даље најизраженија управо према тој популацији", истиче Јовановић. Компанија Мекдоналдс саопштила је да су само из медија обавештени о том случају. "Уколико је до дискриминације заиста дошло, позивамо особе које су јој присуствовале да нам се обрате и ми ћемо случај испитати, реаговати у складу с политиком пословања најстроже казнити такво понашање", наводи се у саопштењу. Национални савет ромске националне мањине Србије осудио је поступак одговорних људи ресторана Мекдоналс из Новог Сада "који нису дозволили ромској деци да уђу у њихов објекат у пратњи девојке неромске националности". "Чин да Ромима нема приступа враћа нас у време изражене дискриминације и мржње према Ромима. У слободарском Новом Саду и мултиетничкој Војводини тај догађај је чин који сви поштени грађани Србије морају да осуде", наводи се у саопштењу. Поводом овог случаја, огласио се и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, који је новосадској полицији наредио да испита случај и предузме одговарајуће законске мере. Протест Светске организације Рома Председништво Светске организације Рома изразило је дубоку забринутост због забране уласка деци ромске националности у Мекдоналдс ресторан у Новом Саду. Ова организацијаје је због тога уложила оштар протест руководству Мекдоналдс франшизе у Србији и притом указала да је "Војводина одувек била позната широм света као оличење мултиетничности и мултикултуралности, где никада није било места дискриминацији." "Уверени смо да ово што се догодило није политика компаније, али без обзира на ту чињеницу, овај појединачни акт представља најгрубљи вид дискриминације засноване на етничкој припадности", истакнуто је у протесту. http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/Друштво/1143264/Хамбургер+са+укусом+расизма%3F.html
И као што сам мало пре рекао : Да се којим случајем десило да деца нису Ромске националности,вероватно би била одузета од родитеља уз жестоку осуду јавног мњења,типа какви су то родитељи који тако не воде рачуна о својој деци исл.али пошто се ради о Циганима ту се такво питање не поставља већ се тежиште полемике пребацује на терен дискриминације.Јел постоји у Новом Саду Центар за социјални рад ?

JOŠ SI ..TU...:eek: & :confused:

Koja...KOMBINATORIKA..:eek:.a u suštini...ZABOLE TE...:lol:

Рудольф-e
...MORAŠ DA GA ČASTIŠ SA REPKOM...ZA PRODUŽAVANJE TEME...:lol:

Poslednja izmena:
Eto - o čemu dalje da se govori nego da se pozove socijalna služba i policija

Тако је то у држави поремећеног система вредности.Ако Ромска популација ужива сва права као и сви остали грађани Србије,зашто се закон према њој не опходи тако ? Питање бр1 треба да буде одговорност родитеља,па тек онда можемо да полемишемо о другим околностима.
Шта је битније,да Ромска деца буду нахрањена од стране непознатог грађанина или да имају нормалан живот у оквиру своје породице ?

Тако је то у држави поремећеног система вредности.Ако Ромска популација ужива сва права као и сви остали грађани Србије,зашто се закон према њој не опходи тако ? Питање бр1 треба да буде одговорност родитеља,па тек онда можемо да полемишемо о другим околностима.
Шта је битније,да Ромска деца буду нахрањена од стране непознатог грађанина или да имају нормалан живот у оквиру своје породице ?
Danas ih hrani sutra može tako neko da ih uhvati pa da bude svašta i onda će biti odgovorna policija i dekadentno srpsko društvo a roditelji će biti ucveljeni zbog nestanka Bice i Dželjane pa niko neće smeti da im prigovori ili nedaj Bože pozove na odgovornost.

JOŠ SI ..TU...:eek: & :confused:

Koja...KOMBINATORIKA..:eek:.a u suštini...ZABOLE TE...:lol:

Рудольф-e ...MORAŠ DA GA ČASTIŠ SA REPKOM...ZA PRODUŽAVANJE TEME...:lol:

Немој само да ми кажеш да ти је жао ове деце ? Такви лицемери који се јавно издају за вајне душебрижнике су ми одлично познати.Питао бих те да ли би тако говорио да су у питању твоја деца.

Danas ih hrani sutra može tako neko da ih uhvati pa da bude svašta i onda će biti odgovorna policija i dekadentno srpsko društvo a roditelji će biti ucveljeni zbog nestanka Bice i Dželjane pa niko neće smeti da im prigovori ili nedaj Bože pozove na odgovornost.

Сви ће бити криви само Роми неће.И сад се поставља питање зашто би ми као друштво требали да им помогнемо када они сами себи неће да помогну ? И увек су им други криви.

Koja glupost pa pretpostavljam da su ti cigancici bili strokavi kao da su upravo iz septicke jame izasli....pa normalno da ih nece pustiti unutra. I to nema veze sa tim sto su cigani vec sto su strokavi i da su bela deca isto bi bilo.

Pa u mnoge ustanove , restorane i sl. nece da te puste bez odela,kravate...i sl. Onda je i to diskriminacija. U zgradu suda recimo u bermudama ne moze da se udje....a nisi Rom...vec eto u bermudama si.

Koja glupost pa pretpostavljam da su ti cigancici bili strokavi kao da su upravo iz septicke jame izasli....pa normalno da ih nece pustiti unutra. I to nema veze sa tim sto su cigani vec sto su strokavi i da su bela deca isto bi bilo.

Pa u mnoge ustanove , restorane i sl. nece da te puste bez odela,kravate...i sl. Onda je i to diskriminacija. U zgradu suda recimo u bermudama ne moze da se udje....a nisi Rom...vec eto u bermudama si.
Zamisli tek da si Rom u bermudama... :lol:

Немој само да ми кажеш да ти је жао ове деце ? Такви лицемери који се јавно издају за вајне душебрижнике су ми одлично познати.Питао бих те да ли би тако говорио да су у питању твоја деца.

ISKRENO MI JE ŽAO ...kao što tebi ...NIJE...i TI ovde izigravaš ...DUŠEBRIŽNIKA....( to se može videti iz tvojih komentara )...a u stvari...NEŠTO BAŠ I NE VOLIŠ ROME...:think:...( i to se može videti u tvojim komentarima )

Daleko od toga da prihvatam ...NJIHOVO PONAŠANJE U NAŠEM DRUŠTVU...ali sam shvatio ..DA TU NE MOŽE PUNO DA SE URADI...;)

Ja sam sa ..JUGA...iz Vranja...( tamo ih puno ima ) i imao sam prilika da se družim sa njima...tako da ih ..POMALO I SHVATAM...;)

ISKRENO MI JE ŽAO ...kao što tebi ...NIJE...i TI ovde izigravaš ...DUŠEBRIŽNIKA....( to se može videti iz tvojih komentara )...a u stvari...NEŠTO BAŠ I NE VOLIŠ ROME...:think:...( i to se može videti u tvojim komentarima )

Daleko od toga da prihvatam ...NJIHOVO PONAŠANJE U NAŠEM DRUŠTVU...ali sam shvatio ..DA TU NE MOŽE PUNO DA SE URADI...;)

Ja sam sa ..JUGA...iz Vranja...( tamo ih puno ima ) i imao sam prilika da se družim sa njima...tako da ih ..POMALO I SHVATAM...;)

Прва ствар ! Пошто немам настраних склоности замолио бих те да ми се убудуће обраћаш без намигивања.Пробај на ЉИС можда тамо нађеш неког сродника са којим можеш да комуницираш на тај начин.Ја нисам заинтересован !
То да ти је жао је чиста лаж у циљу стварања слике неког великог интернет моралисте кога уствари није брига ни за самог себе,а камоли за Роме по Србији.Ти мислиш да је довољно написати,ја волим Роме па да се сви задивимо твојој људскости.Ти што се бусају у груди и вичу како су најпоштенији,најморалнији идр,а никада никоме нису помогли су највећи лицемери.
А пошто видим да си ограничен и не разумеш шта је суштински проблем у овом случају,узалудно је дискутовати са тобом.

Прва ствар ! Пошто немам настраних склоности замолио бих те да ми се убудуће обраћаш без намигивања.Пробај на ЉИС можда тамо нађеш неког сродника са којим можеш да комуницираш на тај начин.Ја нисам заинтересован !
То да ти је жао је чиста лаж у циљу стварања слике неког великог интернет моралисте кога уствари није брига ни за самог себе,а камоли за Роме по Србији.Ти мислиш да је довољно написати,ја волим Роме па да се сви задивимо твојој људскости.Ти што се бусају у груди и вичу како су најпоштенији,најморалнији идр,а никада никоме нису помогли су највећи лицемери.
А пошто видим да си ограничен и не разумеш шта је суштински проблем у овом случају,узалудно је дискутовати са тобом.

Nemam ...KOMENTARA...sem....LEPO... si se ..SAM OPISAO...
icon_wink.gif

Ali si...MLADUNAC...i nemaš osećaj ...KADA TREBA DA STANEŠ....KADA KOMUNIKACIJA PRELAZI U ..VREĐANJE...:think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back