"Obećavam vam, ja nisam Angela Merkel": Favorit za budućeg kancelara Fridrih Merc

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
85.522

„Obećavam vam, ja nisam Angela Merkel“: Favorit za budućeg kancelara Fridrih Merc​

S. D.22.01.2025. 17:33
Obećavam vam, ja nisam Angela Merkel: Favorit za budućeg kancelara Fridrih Merc 1
Foto: EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

Fridrih Merc, kandidat koji vodi trku za sledećeg nemačkog kancelara, na predizbornom skupu u gradu Flenzburgu na severu Nemačke, predstavio se kao antiteza Angeli Merkel, sunarodnici demohrišćanki i kancelarki u četiri mandata, posebno po pitanju migracija.

„Ne možemo ovo!“, Merc je rekao publici ranije ove nedelje, svirajući Merkelinu čuvenu mantru iz 2015. – „Mi to možemo!“ tokom neviđenog priliva izbeglica te godine.
U to vreme, izjava Merkelove je simbolizovala poslovičnu nemačku „kulturu dobrodošlice“, koja se manifestovala u njenoj spremnosti da primi nekoliko stotina hiljada tražilaca azila.
Mercov motiv da se tako čvrsto distancira od Merkelinog nasleđa je jasan, piše Politico.

Uoči nacionalnih izbora zakazanih za 23. februar, Mercova Hrišćansko-demokratska unija (CDU) desnog centra vodi žestoku borbu da spreči više konzervativaca da prebegnu u krajnje desničarsku stranku Alternativa za Nemačku (AfD) i posmatra Merkelino nasleđe kao obavezu.
AfD je sada na drugom mestu sa 21 odsto podrške nakon porasta podrške poslednjih nedelja, ali je i dalje dosta iza Mercovih prvoplasiranih konzervativaca, koji imaju 30 odsto.
Tokom kampanje, AfD je kucao konzistentnu poruku: Merc i Merkel su isečeni od istog platna. Na konvenciji AfD-a ranije ovog meseca, na primer, Alis Vajdel, kandidatkinja te stranke za kancelarku, posvetila je veliki deo svog govora izjednačavanju Merca i Merkelove i prikazivanju CDU kao u suštini levičarske stranke koja je pustila da migracije i kriminal divljaju u Nemačkoj.

„Poznajemo CDU, draga gospođo Merkel, a poznajemo i vas, dragi gospodine Merc“, rekla je Vajdel. Zatim je pozvala Nemce da se odluče za AfD, ili kako je rekla: „Glasajte za original“.

Merc je povukao CDU mnogo dalje udesno otkako je preuzeo vođstvo stranke 2022. ne samo po pitanju migracija već i energetike i ekonomije.
Dok se Merc dugo protivio Merkelinom više centrističkom pristupu, međutim, do sada je retko pravio tako oštar kontrast sa njom kao što je to učinio u Flenzburgu.
Tokom svog govora, Merc je tvrdio da Nemačka prima mnogo više migranata nego što bi mogla da integriše. Zemlja, rekao je, ne može da primi milione tražilaca azila i da im obezbedi škole, zdravstvenu zaštitu i smeštaj, „ma koliko se trudili“.
„Obećavam vam ovo“, dodao je. „Pod mojim vođstvom, brojke će se drastično smanjiti, jer smo ozbiljni u pogledu ograničavanja ilegalne migracije u Nemačku“.

Mercovi konzervativci kao i sve druge nemačke parlamentarne stranke odbacili su koaliciju sa AfD nakon izbora, održavajući zaštitni zid oko stranke krajnje desnice.
S obzirom na taj stav, najverovatniji koalicioni partneri konzervativaca su Zeleni levog centra i Socijaldemokratska partija.
AfD je pokušao da koristi zaštitni zid za sopstvenu korist, napadajući CDU jer više voli da vlada sa levičarskim partijama.
„CDU se bezuslovno predao levičarsko-zelenoj ideologiji“, rekla je Vajdel tokom svog govora na konvenciji, nazvavši CDU „strankom izdaje“.

Merc je politički u težem položaju, pokušavajući da udvostruči svoju poruku o oštroj migraciji, dok istovremeno distancira svoju stranku od AfD-a što je delikatan zadatak dok pokušava da odvoji pristalice te stranke.
„Mi ne mislimo isto kao oni“, rekao je on govoreći o AfD-u u Flenzburgu. „To nije alternativa za Nemačku. To je propast Nemačke“.

https://www.danas.rs/svet/merkel-kandidat-za-kancelara-fridrih-merc/

Verovatno će buduću njemačku vladu činiti sve partije osim Zelenih i AfD. Mask je ukopao AfD sa onim dizanjem ruke.

Poslednja izmena:
Наравно да није Ангела нити то икада може да буде! Шта год да је радила, остаће запамћена као последњи државник у западном делу Европе! Наравно да нам је била непријатељ, али није свеједно да ли ти је непријатељ једна Ангела Меркел или гомила пудлица чија ни имена не могу да се попамте.

Back