obavezno idite kod ginekologa.....

koliko god da vam tesko pada odlazak kod ginekologa,otidjite,ja koja sam se skoz dobro osecala,sam slucajno otkrila da sam bolesna,papa 3b kripa,pa koposkopija,biopsija,bila sam cin2..uradjena mi je konizacija,sada posle godinu dana sam opet zdrava zena...:heart:

...da, da samo da dodam da sam imala papa2 (sto se smatra sasvim ok jel') ali cin1, sve ostalo isto, biopsija, rezultati itd itd...posle dva meseca sam bila citava...iako je papa ok treba ici na provere jer neke promene su tako postavljene da ih papa ne hvata pa je biopsija jedina metoda...jes' nije prijatno ali o-n-o drugo je sve samo ne prijatno:(

Rak vrata maternice rijetko pokazuje simptome, to je "tiha" bolest. U većini slučajeva potrebno je 7-10 godina da bi se razvio.
Probir (screening) omogućuje kontrolu bolesti u periodu dok nema simptoma. Probir za rak vrata maternice se radi pomoću Papa testa ili obriska.
Papa obrisak zaslužan je za veliki uspjeh u prevenciji raka vrata maternice jer se njime mogu uočiti abnormalnosti u stanicama vrata maternice i rani znakovi raka.
Dokazivanje abnormalnosti stanica Papa obriskom omogućava brzo, jednostavno i najčešće uspješno liječenje.
Papa obrisak ne može dokazati HPV infekciju niti ju može prevenirati.

Po nekim reakcijama ovde se vidi da to i nije mala stvar i da se ne podrazumeva da zena nema stosta. :eek::hahaha:

nije, posto smo mi vec nacija loseg zdravstvenog stanja
sve mladje devojke imaju probleme , ne samo sa kondilomima, papilomoma etc, nego i sa endometriozama, miomima, pa i kancerima
kandida je regularna skoro svakoj, koliko im je imunitet u autu- dosta od stresa
vecina parova leci neplodnost

secam se jos u srednjoj skoli, kada su drugarice pocele ici pod noz/laser

Skracenica CIN oznacava benignu promenu unutar epitela grlica materice. Tezina promene se oznacava sa CIN I, CIN II i CIN III, gde CIN III predstavlja najtezi oblik benigne promene. CIN promene zapravo oznacavaju prisustvo i stepen diskarioticnih i atipicnih celija unutar epitela grlica materice

Back